fredag 2 juni 2017

Helgfrågan v 22 (1 - 4 juni)

Mia har startat upp Helgfrågan för att vi ska få helg på riktigt och trots att jerkan är tillbaka igen så fortsätter vi väl.

Veckans fråga är: Vad kan störa din läsning?

Vad som kan störa min läsning beror lite på vad man menar. Rent generellt, när jag sitter och läser, så är det mycket som kan störa mig. Jag är ganska ljudkänslig (sambon påstår att jag är extremt ljudkänslig) så det är inte alltid det funkar att läsa bland folk. Speciellt då på buss eller tåg, där hälften av passagerarna sitter och skriker i varsin mobil och där det finns föräldrar som låter sina barn spela/se på film utan hörlurar. Just spelljud brukar vara ruggigt irriterande.

Om det finns något som kan störa min läsning innan jag ens tagit upp en bok? Ja, om jag har så mycket annat att göra att jag inte hinner sätta mig så stör det ju givetvis. Vad jag vet så brukar jag inte känna att jag inte orkar läsa för att det är mycket annat. Inte heller spelar jag speciellt mycket, i stort sett inget alls. Jag började faktiskt spela Backpacker på mobilen, men det gjordes bara framför TV:n så det störde inte läsandet. Dessutom har jag mer eller mindre tröttnat redan för spelet verkar vara gjort för att tvingas att köpa spelpengar för väldigt många riktiga pengar. Det är ju eventuellt slösurfandet då, men det behövs väl det också och egentligen känner jag nog att jag alltid har ett mål med surfandet 😁

Bonusfråga: Brukar ni fira Sveriges nationaldag?

Sveriges nationaldag är ju ett sorgebarn. Jag har alltid varit avundsjuk på norrmännen som går man ur huse och stolt deklarerar att de älskar sitt land. Om det handlade om ett sådant firande så hade jag gärna hängt på. Vad jag vet så ordnas inget firande överhuvudtaget i Lund och om det görs så är det alldeles säkert hoppborgar och ponnyridning inblandat. Inget för mig. Så nej, jag firar inte nationaldagen.

29 kommentarer:

 1. Brukar inte heller tycka om att ha en massa ljud omkring när jag ska läsa, men jag brukar inte ha problem att läsa på bussen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oftast funkar det att läsa på bussen, men ibland kommer det någon som tycker att alla på bussen ska höra vad hon pratar om (ja, det är oftast en hon) och då går det bara inte.

   Radera
 2. testa öronproppar, Finlands Självständighetsdag är inte så muntert heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (Norge och Finland hade det tufft under kriget)

   Radera
  2. Jag tycker ju att det är bättre om alla lär sig att de inte är ensamma där ute i världen, att det finns andra människor runt omkring dem som kanske inte alls vill höra deras skräniga musik ur en usel mobilhögtalare. Det är mer logiskt att den som vill lyssna på något använder hörlurar. Respekt och hänsyn är ju tyvärr en bristvara och det är inte alls förvånande. Dessutom kan jag inte använda öronproppar eftersom jag har inflammation i hörselgångarna och öronproppar gör den mycket värre.

   Radera
 3. Kan också tycka det är störande med ljud omkring mig, har svårt att läsa ute bland folk eller på bussen tex. Även jag tycker det är tråkigt att Sveriges nationaldag inte firas mer än vad den gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har svårt att förstå att så många verkar tycka att det måste låta något hela tiden. Som att de är rädda för att höra vad de tänker :)

   Radera
 4. brukar för det mest lyckas läsa på tåget. ibland måste en göra alls ingenting. jag tycker också att nationaldagen borde firas med dunder och brak

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag har märkt att det är vissa röster som stör mig mer än andra, de där höga gälla som går rätt in i märgen kan jag inte värja mig mot. Visst borde vi väl ta efter norrmännen och deras firande :)

   Radera
 5. Spelljud eller filmljud på tåg är sjukt irriterande! När det nu finns hörlurar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte fatta hur de där människorna tänker, men de har väl så klart lärt sig att de är ensamma i världen och att universum snurrar kring dem. Det verkar ologiskt att alla som inte vill bli störda ska gå omkring med öronproppar, när de som lyssnar på något i stället borde ha hörlurar.

   Radera
 6. Utifrån det här svaret så är du väldigt lik min sambo. Han är extremt ljudkänslig. Att få en riktigt jobbig tinnitus har inte gjort saken bättre. Dessutom ser han ingen vits med att spela. Han vill istället göra beständiga saker (eller läsa). Och det är ju rätt klokt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag har fått tinnitus också, eller i alla fall så är det aldrig helt tyst i mina öron. Förmodligen skulle det förklara varför min ljudkänslighet har blivit mycket värre nu. Jag gillar egentligen att spela, mitt problem är mer att jag inte hittat något spel som passar mig så bra att det lyckas fånga mig :)

   Radera
  2. Usch, vad trist. Jag hoppas att det inte blir värre! Och då förstår jag spel-grejen. Då är ni inte lika där :).

   Radera
  3. Nu var det väldigt längesedan, men det har hänt att jag har blivit helt uppslukad av spel och suttit hela natten. Vilket i sig måste betraktas som något mirakelliknande. Jag har aldrig varit en kvällsmänniska :)

   Radera
 7. Visst finns det mycket som distraherar och för min del tar sociala medier mycket tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, sociala medier tar en del tid. Jag ser inte riktigt det som ett störningsmoment, än, för jag väljer det själv :)

   Radera
 8. Jag är också ganska ljudkänslig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att det kommer att bli vanligare och vanligare, eftersom tystnad är en bristvara nu.

   Radera
 9. Tror att jag också är lite ljudkänslig. Jag kan känna att tystnad är lite av en bristvara, har svårt att läsa när det är olika typer av ljud som spel, film, musik på mobiler kring mig när jag åker tåg, buss etcetera. Och på bussar kan jag inte läsa, balanssinnet säger ifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa ljud stör mer än andra och det är speciellt de där väldigt högljudda människorna, som mer eller mindre tvingar sig in i andras liv, som irriterar mig mest. På buss klarar jag tack och lov att läsa, en vanlig liten bil däremot funkar inte så bra :)

   Radera
 10. Jag kan läsa med ganska mycket störande ljud omkring mig men det beror lite på vad det är för sorts bok. Det kan vara svårt att börja på en ny bok omgiven av mycket oväsen men om det är en bok jag kommit in i så kopplar jag ganska lätt bort omgivningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag håller med, ibland beror det på boken också, men det kan hända att någon är så högljudd att det stör oavsett hur bra bok jag läser :)

   Radera
 11. Jag har blivit mer känslig för ljud runtomkring nu på senare tid. Hade inte de problemen förr. Är väl åldern :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog alltid haft ont av höga ljud, men det har blivit mycket värre nu. Förmodligen beror det på att vi hade väldiga problem med våra grannar i början när vi flyttade till den här lägenheten. Det var liksom aldrig tyst. Inte ens på natten.

   Radera
 12. Busspendlade till jobb under ett antal år och lärde mig "stänga av" omgivningen då tror jag, läste en hel del under dessa tröttsamma resor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag pendlade med tåg i fem år och det var inte så kul, tills jag hittade den tysta kupén :) Just de tågen ger kanske ingen rättvis bedömning, de var ofta så fulla att det var helt fullt även i gångarna och då stiger ju så klart ljudnivån.

   En lite rolig betraktelse, som egentligen ännu inte är bevisad, är att ljudnivån stiger med x decibel när man passerar gränsen till Skåne. Jag har märkt det flera gånger när jag åkt mellan Lund och Göteborg :)

   Radera
 13. Vi firade nationaldagen här förr men nu är det mycket mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det händer inte speciellt mycket här heller. Sorgligt.

   Radera