onsdag 12 september 2018

"Det vita skeppet" av H.P. Lovecraft

Författare: H.P. Lovecraft
Titel: Det vita skeppet
Genre: Skräck
Antal sidor: 10
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The White Ship
Översättare: Oskar Källner
Serie: -
Förlag: Fafner Förlag
Utgivningsår: (original) 1919 (min) 2016
Format: E-bok
Källa: Bokhyllan
Utläst: 27 augusti 2018
Första meningen: Jag är Basil Elton, fyrvaktare på North Points fyrtorn där min far och farfar varit fyrvaktare för mig.

Baksidetext
Ut ur södern brukade det vita skeppet komma när månen var full och stod högt på himlen. Ut ur södern gled det mycket mjukt och tyst över havet. Och oavsett om havet svallade eller var lugnt, och oavsett om vinden var hjälpsam eller ogynnsam, gled det alltid mjukt och tyst, dess segel utspända och dess långa, märkliga rader av åror rörde sig rytmiskt. En natt såg jag en man på däck, skäggig och klädd i fotsid klädnad, och han verkade teckna åt mig att gå ombord och fara mot sköna, okända stränder...

Min kommentar
Min lilla "utbildning" i H.P. Lovecraft går mot sitt slut och Det vita skeppet är den sista av novellerna som jag hade den stora glädjen att få.

Den här korta novellen liknar inte någon av de andra jag har läst. Först och främst är det ingen skräck, i egentlig mening, och det enda som är slemmigt här är klipporna i början. En annan stor skillnad är att vi får veta berättarens namn. Det har inte hänt i någon av de andra. Vad jag kan komma ihåg.

Jag gillar stämningen i Det vita skeppet, den är ganska vacker och det känns som att det finns ett budskap här. Vilket det är har jag svårt att sätta ord på. Det är mer en känsla. ATt man kanske inte ska jaga de perfekta idealen för de kraschar man, obönhörligt, och då tappar man även bort fantasin om dem, som aldrig kommer tillbaka.

Det har varit en intressant resa detta, i Lovecrafts värld. Oftast inte den typ av skräck som jag gillar (blir rädd av), men vissa noveller har passat mig riktigt bra. Om jag tänker fortsätta läsa Lovecraft? Förmodligen inte, men eftersom moderna skräckförfattare ofta hämtar inspiration i hans värld så kommer jag att göra det indirekt. Och nu kommer jag kanske att känna igen referenserna.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 2,3 (beräknat på 3 betyg).
Goodreads hade den 3,42 i genomsnitt (beräknat på 773 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Det vita skeppet: Endast eböcker.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar