lördag 15 september 2018

"Jenny" av Jonas Gardell

Författare: Jonas Gardell
Titel: Jenny
Genre: Drama
Antal sidor: 174
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: En komikers uppväxt
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: (original) 2006 (min) 2009
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 29 augusti 2018
Första meningen: Hur går det med striden, syster?

Baksidetext
Tjugofem år efteråt får Juha Lindström veta att något fruktansvärt hände Jenny den där sista fredagkvällen före skolavslutningen då han inte var med.

Jenny handlar om en enda försommarnatt i barndomen - den som aldrig kan göras annorlunda.

Min kommentar
Jag har läst båda böckerna som föregår Jenny. De har varit bland de roligaste och sorgligaste böcker jag har läst. Jenny är inte rolig. Alls.

Den här boken är bara hemsk, sorglig och hjärtknipande. Jag får fysiskt ont när Jonas Gardell sliter hjärtat ur kroppen på mig och klämmer åt. Hårt. Vid några tillfällen blir jag helt knäckt. Det gör mig så ledsen att människor kan bete sig så här mot varandra. För jag vet ju att liknande saker händer, där ute i världen. På riktigt.

Trots alla hemskheter så finns egentligen inga anklagelser, inga pekpinnar. Bara konstateranden. Alla är offer, mer eller mindre, ingen är oskyldig och alla har ett val.

Det som stör mig lite är allt religiöst, här finns många bibelreferenser, liknelser och änglar. Det blir lite tjatigt och repetitivt. För min del hade de här bitarna gärna kunnat tonats ner.

Ett av mina favoritskämt (det där de två tomaterna går på vägen och den ena blir överkörd) figurerar en hel del genom boken. Egentligen tyckte jag inte det här skämtet var speciellt roligt förrän jag hörde det på engelska, men Jonas Gardell ger mig en helt ny tolkning. Att man helt enkelt måste resa sig upp och gå vidare. Även om man blir mosad. Det tänker jag ta med mig från den här boken.

Jenny är en väldigt intensiv bok och den tar styggt på mig. Ändå finns det en gnutta hopp där, speciellt mot slutet. Alla de här tre böckerna borde vara obligatorisk läsning i skolan.

Boktipsets estimerade betyg var 4,5 och genomsnittet 3,6 (beräknat på 2 298 betyg).
Goodreads hade den 3,61 i genomsnitt (beräknat på 903 betyg).
Jag ger den 4,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Jenny: Booksessed, Boktanken och Eli läser och skriver.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Jag har bara läst den första i den här serien, men har tänkt läsa allihopa. Någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Jag känner till det där "någon gång". Väldigt väl :)

   Radera
 2. Jag minns att jag läste Jenny på en bussresa genom ett höstmörkt Sverige. Den är berörande och stark och samtidigt så lämpad för sträckläsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju inte speciellt många sidor och det gick knappt att lägga ifrån sig boken så den är väldigt snabbläst. Läste den också på buss, fram och tillbaka till jobbet, men det var lite otäckt att läsa den bland folk...

   Radera