lördag 8 september 2018

"Skallra" av Fiona Cummins

Författare: Fiona Cummins
Titel: Skallra
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 431
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Rattle
Översättare: Jan Järnebrand
Serie: Etta Fitzroy 1
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2018
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 27 augusti 2018
Första meningen: Under stilla nätter, då vintermånens båge suddas ut i floden Quaggys vatten, ropar de döda på honom.

Baksidetext
En psykopat mer skrämmande än Hannibal Lecter rör sig på Londons gator. Han planerar allt i minsta detalj och lever två helt olika liv. I det ena är han som vem som helst. I det andra är han föreståndare för sin familjs ytterst makabra museum. Nu har det blivit dags för ett tillskott till samlingen, och han är redo att mata sin besatthet. Samlaren är på jakt. Och Jakey Frith och Clara Foyle har något gemensamt de har vad han behöver. Det som följer är en skräckinjagande katt-och-råtta-lek mellan den djävulske samlaren, Jakeys far och Etta Fitzroy, en problemtyngd kriminalinspektör som utreder ett antal kidnappningar.

Min kommentar
Skallra dök upp som en överraskning i somras och då hade jag inte hört något alls om den. Den senaste månaden så har det dykt upp en del inlägg som talar om hur läskig och otäck den är. Ja, jag erkänner. Det lockar mig. Mycket.

Det känns lite rörigt i början. Förmodligen är det något i språket som gör att jag måste läsa om en del meningar flera gånger. Jag vet inte om det är för att jag vänjer mig eller för att detta "något" försvinner, men jag märker inte av det längre in i boken.

Ett tag undrade jag om detta verkligen var första delen i en serie. Det haglar nämligen antydningar om saker som hänt tidigare. Jag tror att alla dessa små hintar förklaras allt eftersom, men det stör mig att jag måste gissa. Något annat som stör mig är att författaren försöker sig på det som Stephen King är mästare på, små antydningar om att något förfärligt ska hända, att någon ska dö. Tyvärr är inte Fiona Cummins lika bra på det. Antydningarna "lovar", men det händer inte. [spoiler]Som när det påstås att Erdman inte vet att det är de sista timmarna han har med Jakey, i livet. Ingen av dem dör.[/spoiler]

Efter halva boken funderar jag över exakt när det där läskiga ska börja. Här finns inget som ens får mig att darra på manschetten. Det kan ju bero på att jag är lite avtrubbad, men troligare är att det beror på att jag inte blir berörd. Trots det avskyvärda. För avskyvärt är det och morbida detaljer finns det. Det glimrar till ibland, men jag blir aldrig riktigt intresserad av någon. Det som ändå berör mig mest är barnen. Hur de undrar om deras föräldrar verkligen tycker om dem och hur det är föräldrarnas självupptagenhet som krattar manegen för Bensamlaren.

Etta, som den här serien tydligen ska handla om, gillar jag inte alls. Hon borde ha hetat Älta i stället. För det är det hon gör. Hela tiden. För att inte tala om den där lilla egenskapen att sticka iväg på egen hand. Bara för att kolla något. Givetvis hamnar hon i livsfara. Jag är så less på den typen av poliser.

Första delen i en serie alltså. Kommer jag att vilja läsa andra delen? Ja, det tror jag faktiskt. Det finns en hel del här som lovar gott inför framtiden. Dessutom finns det en del ouppklarat här som jag vill veta hur det går med.

Avdelningen för olika funderingar:
[spoiler]Lite märkligt är det att Erdman misstänks för knarkaffärer när han blir misshandlad. Vittnet borde ju ha berättat vad som orsakade det hela. Det är också lite konstigt att det var så lätt att kidnappa Jakey från sjukhuset. Han var ju kopplad till flera maskiner och de borde väl ändå ha larmat? Och hur kopplar en lekman ur en respirator?[/spoiler]

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 3,5 (beräknat på 2 betyg).
Goodreads hade den 3,93 i genomsnitt (beräknat på 1 526 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Skallra: Johannas deckarhörna, Bokraden och Boktok73.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. ganska läskig men spännande, välskriven bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (inte för kort, kommer två delar till...)

   Radera
  2. Den passade inte mig riktigt, det fanns för mycket i den som jag inte alls gillar. Och kort, nej, absolut inte, snarare tvärtom.

   Radera
 2. skrev om Skallra:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/08/skallra-av-fiona-cummins.html

  SvaraRadera
 3. Hm, den står ju oläst här hemma redan. En del i ditt omdöme som är saker som jag inte gillar... Men det har ju hänt att vi inte tyckt lika :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner mig ganska ensam om att inte ha tyckt att den var läskig i alla fall :)

   Radera