lördag 22 september 2018

"Marina Bellezza" av Silvia Avallone

Författare: Silvia Avallone
Titel: Marina Bellazza
Genre: Drama
Antal sidor: 531
Originalspråk: Italienska
Originaltitel: Marina Bellezza
Översättare: Johanna Hedenberg
Serie: -
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: (original) 2013 (min) 2015
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 5 september 2018
Första meningen: Ett svagt ljus lyste från en plats någonstans mitt i skogen, ungefär en mil från provinsväg 100, som gick mellan två enorma, mörka berg.

Baksidetext
En avfolkad småstad i norra Italien, omgiven av nedlagda fabriker. Den ekonomiska krisen har slagit hårt mot regionen. Husen står tomma, butikerna är stängda och Italiens ungdomar föredrar att bygga sin framtid långt härifrån.

Marina är tjugotvå och slående vacker. Hon använder sitt utseende till att söka den uppmärksamhet hon aldrig har fått av sina föräldrar. Hon vill vara en Lady Gaga, en Rihanna, och drömmer om att resa till USA och vara med i X-factor.

Andrea arbetar deltid på biblioteket, men längtar efter ett enklare liv närmare naturen. Föräldrarna tycker att han är misslyckad och jämför honom ständigt med brodern som är forskare i USA.

Trots sina olikheter inleder Marina och Andrea en relation. De förenas i sin strävan att förändra sina livsvillkor, men deras drömmar ser olika ut.

Min kommentar
När jag läste Stål av Silvia Avallone blev jag helt tagen så jag var ju naturligtvis bara tvungen att läsa hennes "nya" (den är inte längre speciellt ny). Temat är i stort sett samma; att komma bort, till vilket pris som helst, men Marina Bellezza blir inte på långa vägar samma läsupplevelse som Stål. Jag valde den här boken när jag skulle resa till norra Italien, eftersom Marina Bellezza utspelar sig där.

Miljön är de avfolkade byarna i norra Italien, mitt ute i ingenting, mitt bland bergen och jag blev väldigt överraskad när det visade sig att jag befann mig bara 3-4 mil från byarna där allt händer. Det är ett nästan hopplöst läge som målas upp, i krisens Italien. Det ser inte speciellt ljust ut och ungdomarna har inte många val. Ett är att bli känd, ett annat är att vända tillbaka till sina rötter, ett tredje är att försöka förändra samhället. I Marina Bellezza finns alla tre representerade.

Marina Bellezza, huvudpersonen, satsar på att bli känd. Hon beskrivs som så vacker att ingen levande kan stå emot henne (så vackra människor finns inte) och hon sjunger som ingen annan. Redan där känner jag att jag har invändningar. Hon är inte lätt att tycka om (jag avskyr henne), hon är en barnrumpa som tycker att alla andra är där för hennes skull, att använda som och när hon vill. Hon beter sig som en otrevlig diva, utan att ens vara känd (förutom i sin lilla, lilla by). Andrea är inte heller speciellt lätt att tycka om, även om jag tycker att hans ideal och dröm är något bättre. Hans sätt är däremot inte sympatiskt. Han vill bestämma över andra och påtvinga dem ett liv de inte vill ha. Marina och Andrea är väldigt lika, men samtidigt väldigt olika.

Slutet förstår jag inte alls, vare sig när det handlar om Marina eller Andrea. Vad gick det egentligen ut på? Mitt största problem med boken är nog att jag inte bryr mig om någon av karaktärerna. För min del spelar det ingen som helst roll hur det går för dem, om de får varandra och lever lyckliga i resten av sina liv eller tvärtom och allt däremellan. Ämnet är dock intressant (och då menar jag avfolkningsbygder), det händer ju här i Sverige också. Detsamma gäller väl det där med att många tror att berömmelse är vägen till lycka/rikedom/makt. Så överraskade de blir... Det jag ändå reagerade mest på var deras otroliga spritkonsumtion. Gärna i samband med bilkörning. Men det kan bero på att jag ju faktiskt befann mig på de här vägarna och inte ville möta sådana förare.

Detta är en extremt långsam och ordrik historia, det händer i stort sett ingenting på dessa 500 sidor. Jag tycker den är väldigt mycket för lång, men samtidigt skulle kanske stämningen (som jag gillar) förstöras om man kortade ner det hela.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,0 och genomsnittet 3,5 (beräknat på 77 betyg).
Goodreads hade den 3,26 i genomsnitt (beräknat på 635 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Marina Bellezza: Som ett sandkorn, Feministbiblioteket och Booze'n'Books.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

2 kommentarer:

  1. Hmm ... Jag tror jag hoppar över den här boken. Ibland är det skönt att kunna stryka en bok från (den i mitt fall endast mentala) att-läsa-listan. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan nog inte riktigt rekommendera den, men om man gillar pratigt och långsamt så kanske man ska prova. Stämningen var det inget fel på i alla fall.

      Radera