måndag 24 september 2018

Film: Black Panther (2018)

Titel: Black Panther
Originaltitel: Black Panther
Genre: Action
Regissör: Ryan Coogler
Manus: Ryan Coogler, Joe Robert Cole
Skådespelare: Chadwick Boseman, Michael B Jordan, Lupita Nyong'o, Danai Gurira, Martin Freeman
Utgivningsår: 2018
Produktionsland: USA
Längd: 134 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 24 augusti 2018
Handling
I Marvel's "Black Panther" får vi följa T'Challa som efter mordet på sin far i "Captain America: Civil War" åker tillbaka till sitt hemland, det isolerade men teknologiskt avancerade afrikanska landet Wakanda, för att ta plats på tronen som kung. Strax efter sin hemkomst dyker en gammal fiende upp och T'Challa måste agera både som kung och som Black Panther när han blir indragen i en konflikt som sätter hela Wakandas och resten av världens framtid på spel.

Min kommentar
Jag vet inte vad det är med mig och Marvel-filmer. Egentligen vill jag inte se dem, men på något sätt hamnar de (nästan) alltid framför mig på TV:n. Black Panther hörde jag mycket om innan jag bestämde mig för att köpa den, men nej, den passade mig inte heller speciellt bra.

Mitt största problem med den här filmen var nog att jag fick känslan att ytan var viktigare än innehållet. Den är nämligen oerhört snygg. Manuset däremot är ganska tunt. Det finns ingen riktig story, i alla fall ingen som räcker för över två timmar. Ett tag kändes det också som att jag tittade på politisk propaganda, men vad det eventuella budskapet skulle vara gick mig förbi.

Jag borde egentligen ha gillat filmen mer, den har mycket av det som jag brukar fastna för. Den har en väldigt annorlunda geografisk placering och det är spännande med kombinationen med gammal kultur och ny, fräck teknik. Dock saknades det lilla extra och jag blev egentligen aldrig riktigt intresserad av vad som hände. För mig var det mest slagsmål och snygg fasad.

Skådespelarna var helt okej, men jag tyckte inte någon av dem var något utöver det vanliga. Min favorit var helt klart krigarkvinnan Okoye (Danai Gurira). Martin Freeman var så klart bra, men det var konstigt att höra honom utan den brittiska accenten. Någon annan, förutom Forest Whitaker, trodde jag mig inte känna igen, men jag har sett flera av dem i olika filmer och TV-serier. Bland annat Lie to me är nästan överrepresenterad.

Kanske kommer jag någon gång att lära mig att inte köpa de här Marvel-filmerna, men se dem vill jag nog fortfarande göra. Trots allt så är det underhållande.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 1 020 betyg).
IMDb hade den 7,4 i genomsnitt (beräknat på 376 254 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

2 kommentarer:

  1. Åh jag gillade verkligen Black Panther. Så mycket att den blivit min inkörsport till hela Marvelkonceptet. För jag har faktiskt aldrig fastnat för hela superhjältegrejen och Marvelfilmerna har aldrig varit min grej. Tills nu då. För direkt efter BP bingeade jag jag Civil War, Infinty war och Thor Ragnarök. Och nu tittar jag även på Marvels Shield. Och längtar efter nästa Marvelfilm. Så kan det gå. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så där kan det ju bli :) Jag ska inte påstå att jag var uttråkad av den här filmen, så illa var det aldrig, men jag tyckte den var lite tråkig. Jag gillar ju mer Guardians of the Galaxy-typen :) Marvels Shield började jag faktiskt titta på, men sedan bytte vi kanalpaket och då fanns den kanalen inte med mer.

      Radera