måndag 3 september 2018

Film: Tomb Raider (2018)

Titel: Tomb raider
Originaltitel: Tomb raider
Genre: Äventyr
Regissör: Roar Uthaug
Manus: Geneva Robertson-Dworet, Alastair Siddons
Skådespelare: Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins, Daniel Wu, Kristin Scott Thomas
Utgivningsår: 2018
Produktionsland: USA
Längd: 118 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 3 augusti 2018Handling
Lara Croft är en ung kvinna som lever sitt liv utan riktning eller mål. Fast besluten att bana sin egen väg i livet vägrar hon att ta över sin försvunna fars, den excentriske äventyrarens, affärsimperium. Lika envist vägrar hon acceptera att han är borta trots att det gått sju år sedan hans mystiska död. För att en gång för alla lösa gåtan kring hans försvinnande ger hon sig av för att hitta faderns senaste kända destination: en mytomspunnen grav på en mytisk ö som tros ligga någonstans utanför Japans kust. Beväpnad med ett skarpt sinne, en övertygad tro och sin hårdnackade envishet måste Lara pressa sig själv bortom alla mänskliga gränser. Överlever hon detta riskfyllda äventyr kan hon lösa gåtan kring sin fars död och förtjäna namnet Tomb Raider.

Min kommentar
Jag vet att jag provade att spela det första Tomb Raider-spelet i slutet av 90-talet, men den typen av spel är inte riktigt min grej. Filmerna med Angelina Jolie som Lara Croft har jag så klart sett och de har varit underhållande. När Alicia Vikander spelar Lara Croft så måste jag ju så klart se.

När jag ska sätta mig och skriva ihop det här inlägget så inser jag att det egentligen inte finns speciellt mycket att säga om den. Jag har sett allt förut. Det är lite Indiana Jones över det hela, men ganska mycket sämre. Det som felas är humor och glimten i ögat, något som tydligt anger att filmen inte försöker vara seriös. Det går inte att göra den här typen av film på allvar. Jag tycker i alla fall att detta är bättre än de äldre filmerna.

Alicia Vikander är så klart bra, som vanligt, men jag är nog inte helt objektiv här. Jag vet inte om jag tycker att hon är helt trovärdig i rollen, men i så fall beror det inte på hennes agerande. De andra skådespelarna är ganska intetsägande, liksom deras karaktärer.

Första timmen är faktiskt riktigt bra, det är först i den andra halvan jag tycker att alla logiska luckor blir för påträngande. Men Tomb Raider är två timmars underhållning.Filmtipsets estimerade betyg var 3 (beräknat på 477 betyg).
IMDb hade den 6,4 i genomsnitt (beräknat på 114 841 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

2 kommentarer:

  1. Jag gillade Angelina Jolie i rollen som Lara Croft, men har varit tveksam till att se den här filmen med Alicia Vikander. Hennes ansiktsuttryck är hela tiden likadant och hela tiden melankoliskt, eller så har jag sett för få filmer med henne för att uttala mig. Jag har även litet svårt att köpa att den här tunna kvinnan utan tydliga muskler skall kunna vara ett kraftpaket när det gäller. Men jag kommer nog att se den i alla fall, ibland är det bara ren underhållning för stunden man vill ha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade lite problem med Alicia Vikanders trovärdighet, just för att hon faktiskt är både liten och tunn, men muskler hade hon skaffat sig inför den här filmen :) Det har ju blivit lite av en grej för oss att se alla hennes filmer, men den bästa, alla kategorier, är fortfarande Ex_Machina.

      Radera