lördag 1 september 2018

"Försvunnen" av Mo Hayder

Författare: Mo Hayder
Titel: Försvunnen
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 423
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Gone
Översättare: Åsa Brolin
Serie: Jack Caffery 5
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2010 (min) 2017
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 18 augusti 2018
Första meningen: Kriminalkommissarie Jack Caffery på Bristols kriminalrotel ägnade tio minuter åt att studera brottsplatsen i centrala Frome.

Baksidetext
Mörkret sänker sig över West Country när kriminalinspektör Jack Caffery anländer för att intervjua offret för en bilstöld. Han har utrett bilstölder tidigare, men det här är annorlunda. I det här fallet har bilen tagits med våld. Och i baksätet fanns en passagerare - en elvaårig flicka - som fortfarande saknas.

Snart börjar förövaren kommunicera med polisen: "Det har börjat", säger han. "Och det kommer inte bara plötsligt att ta slut, eller hur?" Caffery vet att det kommer att hända igen. Kidnapparen kommer att välja ut en annan bil, med ett annat barn i baksätet.

Jack Caffery är en skicklig polis med skarpa instinkter; den bästa, enligt vissa. Men den här gången inser han att något är allvarligt fel: Kidnapparen verkar hela tiden vara precis ett steg före polisen...

Min kommentar
Detta är den femte boken jag läser av Mo Hayder och även femte delen om Jack Caffery. Första boken var läskigt bra, men sedan har jag blivit lite, lite besviken på andra, tredje och fjärde, även om de inte var dåliga på något sätt. Av naturliga skäl så har det tagit emot en aning att läsa denna, den senast översatta i serien. Det gläder mig att kunna säga att här är Mo Hayder tillbaka så som jag vill ha henne.

En av anledningarna till att jag gillar den här bättre är nog att det är mindre fokus på det jag inte tycker om (Vandrande mannen, poliser som begår brott och kommer undan med det) och mer fokus på det jag faktiskt tycker om och anledningen till att jag läser deckare (problemlösning). Ytterligare en sak som är bättre i denna är att Caffery är mer sympatisk. Det kan bero på hunden eller för att han försöker interagera med barn. Han visar helt enkelt sin lite mer mänskliga sida. Då beter sig i gengäld Flea väldigt korkat. Det är inte alls så som jag har uppfattat henne.

Jag var nästan från början säker på hur det låg till, även om Hayder gjorde sitt bästa för att förvilla mig. Det förstörde inget alls, kanske var det till och med en extra krydda, eftersom jag hela tiden funderade på om det verkligen gick ihop om det var som jag trodde. Det stör mig lite att gärningsmannen beskrivs som supersmart, men jag tycker att h*n beter sig otroligt korkat och genomskinligt. Försvunnen är inte alls så rå och brutal som de tidigare böckerna, även om brottet är avskyvärt. I alla fall så är det inga blodiga detaljer. Eller jo, några så klart.

När upplösningen närmar sig så klarar jag inte av att lägga ifrån mig boken. Jag bara måste få veta om det slutar väl. De korta kapitlen hjälper till. Det här kan vara den bästa, hittills, i serien. Dock vet jag inte riktigt om jag uppskattar den lite övernaturliga tonen som återkommer med jämna mellanrum. Den stör inte alltför mycket i alla fall.

Jag funderade ett tag på om det här kanske var sista boken i serien, slutet hade passat som ett avslut. Även om nu ett par trådar fortfarande är olösta. Sedan upptäckte jag att sjätte delen släpptes, på engelska, 2013 och sjunde delen 2014. När översätts de? Jag vill ha dem nu!

Avdelningen för olika funderingar:
Här fanns det en del att fundera över... Synska poliser bland annat. På sidan 47 sägs det att brottsplatsundersökningen av Bradleys bil inte gav något. Problemet är att bilen inte hittades förrän på sida 61. Även tidsresor verkar vara inblandat. Vid ett tillfälle sitter Flea på puben klockan två. Några sidor längre fram går hon därifrån. Halv två. En felöversättning av half past two? Och vättar finns det tydligen också. Inte mindre än fyra gånger så används ordet vätte. När det är vette man menar.

Boktipsets estimerade betyg var 4,2 och genomsnittet 3,7 (beräknat på 7 betyg).
Goodreads hade den 4,0 i genomsnitt (beräknat på 6 995 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Försvunnen: Vargnatts bokhylla, Läsa & Lyssna och Boktanken.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

2 kommentarer:

  1. Jag har precis läst ut den här nu och undrar också när nästa del kommer att översättas!? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag undrar om de kanske har gett upp den här serien. Det vore hemskt synd.

      Radera