lördag 21 mars 2020

"Den stumma flickan" av Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt

Författare: Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt
Titel: Den stumma flickan
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 441
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Sebastian Bergman 4
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: (original) 2014 (min) 2014
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 11 mars 2020
Första meningen: Han vet inte vilken dag det är.

Baksidetext
En familj hittas mördad i sitt hem och Sebastian Bergman och Riksmord kallas in. Det är en komplicerad mordutredning och trycket ökar då den ende misstänkte hittas mördad, skjuten med samma vapen som familjen.

Det finns ett vittne till mordet på familjen. Den tioåriga Nicole har varit på besök hos sina kusiner, och hennes fotspår försvinner in i den stora skogen bakom huset. Nu gäller det att hitta henne innan mördaren får reda på hennes existens.

Nicole återfinns men är så traumatiserad att hon inte längre pratar. Det enda hon gör är att rita. Teckningarna talar sitt tydliga språk. Hon har sett mördaren.

För Sebastian blir den stumma Nicole en stor utmaning. Hon påminner om hans egen dotter som han förlorade i tsunamin, och han blir besatt av att försöka läka hennes inre. Samtidigt har mördaren fått vittring på var hon befinner sig.

Min kommentar
Den stumma flickan är fjärde delen i den här serien och det blev ganska tätt mellan läsningen av tredje och denna. Med tanke på hur Fjällgraven slutade så var jag väldigt glad över att jag redan hade planerat in nästa. Lite irriterad är jag också över att jag har låtit de här bra böckerna stå och samla damm i hyllan, men nu är jag på gång.

Jag tycker det här med att följa Riksmord är en fantastisk idé, det gör ju att vi kan byta miljö i varenda bok. Det gör det definitivt mer intressant, att inte alltid vara i Stockholm. I Den stumma flickan befinner vi oss i Torsby, Värmland och det blir också en liten avstickare till Kiruna. Det är inte överdrivet detaljerade miljöbeskrivningar i de här böckerna. För mig är det precis lagom.

Karaktärerna är helt klart speciella och egentligen gäller det nästan mest för poliserna (och Sebastian). Vanja håller på att göra mig tokig. Hon är så otroligt självgod, oförsonlig och långsint. Hon är sannerligen sin fars dotter. Billy börjar skrämma mig på riktigt nu, förutom att han också verkar lite korkad. Hur tänkte han egentligen när han lurade sig in i Sebastians rum? Det fattade han väl att personalen skulle berätta. Detta är inte det värsta han gör. Både My och Jennifer känns också läskiga och jag litar inte på någon av dem. Det känns lite märkligt att känna att Sebastian är den som beter sig mest normalt... Han visar i alla fall oväntade sidor och blir mer och mer komplex. Det känns som att alla är psykopater/sociopater. Även poliserna alltså.

Ganska tidigt hade jag på känn vem som var skyldig, men jag tyckte den lösningen var lite för enkel. Utan att säga för mycket så blev det i alla fall oerhört snyggt ihopknutet på slutet. Det märks att duon Hjorth & Rosenfeldt är manusförfattare för TV. Ibland blir det väldigt filmiskt och mycket vardagliga detaljer. Förvånande nog så stör det mig inte lika mycket som det borde, det känns som en bra balans för att få ett uns normalitet.

Med den Den stumma flickan tycker jag att duon är tillbaka i toppform igen, kanske mest för att det inte är lika mycket fokus på allas privata problem. Det är ju ändå en deckare jag läser. Det är inte nagelbitande spänning, men ändå tillräckligt för att hålla mig intresserad. Större delen av boken. Första och sista tredjedelen är riktigt bra, medan mitten kändes lite utdragen. Så klart avslutas även denna med en cliffhanger, men jag tänkte ta en liten, liten paus från de här psykopaterna nu.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,08 i genomsnitt (beräknat på 3 455 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Den stumma flickan: Bokstunder, Romeo and Juliet och Vargnatts bokhylla.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. Åh, jag är så kluven till den här serien. Det finns mycket som är bra men huvudpersonerna... Ja, jag håller helt med dig där. Det blir för mycket. Jag har lyssnat på boken som kommer efter den här också men inte velat hoppa på den sjätte - än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än så länge klarar jag att bortse från att karaktärerna är som de är, men fortsätter det så här så vet jag inte. Problemet är ju att det inte blir trovärdigt när alla är psykopater. Jag ska ha ett litet uppehåll nu, en månad eller två, men sedan har jag tänkt att fortsätta.

   Radera
  2. Jag ser fram emot läsa om vad du tycker om nästa bok :). För min del finns det "risk" för att det blir mycket lästid framöver. Jag är inte orolig för jobbet - än. Stort företag och snart sjutton år där. Men vi får se framöver vad som händer. Det har redan varit hemmajobb under sju vardagar nu...

   Radera
  3. På mitt jobb tyckte man att det var lämpligt att stoppa allt hemmajobb just nu. Det kom nya direktiv om att man absolut inte fick lov att koppla upp med sin egen privata dator. Alla i min grupp har stationära datorer så det blir lite jobbigt...

   Radera
  4. Ajdå, då är det ju inte lätt. Alla jag jobbar med har laptops som tur är. Dessutom varierar vi hus även i vanliga fall (dels på IT och dels där vår business sitter). Sambon jobbar även han på samma stora företag men på marknadssidan så även han sitter hemma och jobbar. Sonens skola har gått över till distansundervisning på eftermiddagarna för stunden så han sitter också hemma en hel del. Tur vi har utrymme :-).

   Radera
  5. Jag har fått låna en laptop, men det orsakar andra problem. Just nu sitter jag i alla fall hemma och försöker få igång allt. Det är egentligen bara tillfälligt. Förhoppningsvis så har de fixat det som behövs för privata datorer nästa vecka.

   Radera