måndag 2 mars 2020

Film: Ad astra (2019)

Titel: Ad astra
Originaltitel: Ad astra
Genre: Science fiction
Regissör: James Gray
Manus: James Gray, Ethan Gross
Skådespelare: Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Liv Tyler, Ruth Negga, Donald Sutherland
Utgivningsår: 2019
Produktionsland: USA
Längd: 123 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 7 februari 2020

Handling
Efter att flera strömspikar har träffat jorden dras astronauten Roy McBride in i en jakt på svar, där allt pekar mot planeten Neptunus - vilket också råkar vara sista platsen hans pappa, astronauten Clifford McBride, hördes från för nästan tre decennier sedan.

NASA misstänker att det är Clifford som ligger bakom strömspikarna och tar därför hjälp av Roy för att ta reda på vad som faktiskt försiggår ute vid den blå planeten.

Min kommentar
Jaha, tänker du. Ännu en science fiction. Ännu en film med Brad Pitt. Jajamen, båda tillhör mina favoriter. Trots det så kände jag mig lite tveksam till att faktiskt köpa Ad astra. Hörde inte alltför många positiva saker om den. Än en gång bevisar det bara att man inte ska bry sig så mycket om vad andra tycker. I alla fall inte om dessa andra är ute efter en helt annan typ av film.

Huvudpersonen är en väldigt känslokall person, något som i och för sig verkar vara det som gäller i den här framtiden, men inte riktigt så kall som Roy McBride. Han är oerhört kylig och pragmatisk. Så kylig att hans puls aldrig har gått över 80 (och då har han ändå råkat ut för en del som borde ha höjt pulsen). Det finns inte så många andra karaktärer här, alla andra är nog att betrakta som bifigurer. Det är ju trots allt en film om ensamhet. Och om att släppa taget. Det finns en del symbolism här, så klart, och en hel del filosofiska funderingar. Monologerna som krävs för att föra historien framåt (det finns ju ingen att prata med) känns lite för många och för långa. Det hade inte behövts riktigt den mängden.

Jag skulle klassa Ad astra som en äkta science fiction. Det är vackert, med grandiosa vyer, nästan hypnotiskt, om man låter den bli det, långsamt och lågmält. En resa både i huvudpersonens inre så väl som i yttre rymden. Det här är ingen actionfilm, utan mer en känna-efter-film. Sambon blev så klart uttråkad.Letterboxd hade den 3,5 i genomsnitt (beräknat på 115 789 betyg).
IMDb hade den 6,6 i genomsnitt (beräknat på 139 127 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar