onsdag 4 mars 2020

"Begrav dina döda" av Louise Penny

Författare: Louise Penny
Titel: Begrav dina döda
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 431
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Bury your dead
Översättare: Charlotte Hjukström
Serie: Armand Gamache 6
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2010 (min) 2017
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 16 februari 2020
Första meningen: De rusade uppför trappan med två trappsteg i taget och försökte göra det så tyst som möjligt.

Baksidetext
Det är Vinterkarneval i Québec, bittert kallt och obeskrivligt vackert. Kriminalkommissarie Armand Gamache har kommit hit, inte för att delta i festligheterna, utan för att återhämta sig från en utredning som gått fruktansvärt fel.

I den skenbara tryggheten inom det Litterära & Historiska sällskapet har ett mord begåtts. Augustin Renaud, en excentrisk historiker som ägnat sitt forskarliv åt att söka efter kvarlevorna av Québecs grundare, Samuel de Champlain, har hittats mördad. Samtidigt får Gamache oroväckande brev från samhället Three Pines, där den omtyckte bistroägaren Olivier nyligen dömdes för mord. »Det går inte ihop«, skriver Oliviers partner varenda dag. »Han gjorde det inte.«

När det förflutna och nuet kolliderar måste Gamache återuppleva en fruktansvärd händelse från sitt eget förflutna innan han kan börja begrava sina döda.

Min kommentar
Serien om Armand Gamache är bland det bästa som finns i deckarväg. Ja, det är sant. Den har allt. I alla fall allt jag vill ha i en deckare. Karaktärerna är fantastiska, skarpa och (oftast) lätta att tycka om. Trots fel och brister. Eller kanske tack vare. Jag är så glad att jag har kommit igång med den och jag läser den efter årstiderna i böckerna. Begrav dina döda utspelar sig i februari, till stor del under Vinterkarnevalen i Quebec.

Början av boken är väldigt jobbig. Inte för att det är dåligt utan för att det händer något förfärligt där och för att vi befinner oss i Quebec. Då blir jag lite "Va, ska vi inte vara i Three Pines?!". Det löser sig så småningom och vi får träffa alla de underliga byinvånarna igen. Dock väldigt mycket mindre än vad jag är van vid. Den andra jobbiga grejen är att två av mina favoriter saknas i början och man vet liksom inte om de är... borta eller kvar. [spoiler]Jean Guy lever i alla fall, men varför ta död på Paul Morin? Jag tyckte ju han var så lovande.[/spoiler]

Det här med att befinna sig i Quebec förresten, det är inte alls så dumt. Jag blir helt osannolikt sugen på att åka dit och jag hittar mig ofta dreglandes över bilderna på Google Maps. Kul att gå omkring där och se hur det ser ut. Man får också en väldigt intressant historielektion där motsättningarna mellan fransk- och engelsktalande står i fokus. Kan man nog säga. Bara en av trådarna (det finns tre) utspelar sig där och en annan i Three Pines. Där brottet från förra boken fortsätter. Tack och lov. Det slutet var nämligen inget vidare alls. Här får det fallet sin upplösning och det var rejält oväntat. Så oväntat att jag faktiskt drar efter andan. Den tredje tråden är händelsen som boken startar med och som vi får följa i efterhand. Den bildar en tragisk fond till hela boken.

Begrav dina döda känns lite mer sorgesam, melankolisk och inåtvänd än de tidigare delarna. Trots det så blir det en hel del fniss. De flesta när invånarna i Three Pines är i fokus. Jag bara älskar humorn, som är åt det brittiska hållet. Tempot är långsamt och man får inte vara otålig när man läser. När jag låter mig vaggas ner i rätt takt så kommer ett stort lugn över mig och jag känner mig trygg i Louise Pennys händer. Ledtrådarna är vansinnigt snygga och inget är egentligen uppenbart.

Jag är så tacksam för att Modernista tog på sig att översätta den här fantastiska serien. Nästa del utspelar sig den årstid då löjtnantshjärta blommar, så det kan nog vara läge redan i maj eller så.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,35 i genomsnitt (beräknat på 44 212 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Begrav dina döda: Bokstunder, Seniorvinklat och Snowglitter.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

5 kommentarer:

 1. Jag - och en kollega! - fullkomligt älskar den här serien! I morgon, den 5 mars, kommer del nio ut på svenska. Vi får hoppas att översättarna sätter fart, för det finns ytterligare sex delar i serient (totalt 15 böcker, alltså).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de får väldigt gärna sätta fart annars är det stor risk att jag kommer ifatt. Det vore ju förfärligt.

   Radera
 2. Jag måste verkligen kolla när nästa del utspelar sig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Del 3 alltså som jag ska läsa härnäst ;-)

   Radera
  2. Du kan kolla när jag har läst böckerna så länge du ligger efter mig. Tredje delen var där jag började läsa efter årstiderna. Den utspelar sig vid påsk, det verkar väl vara en lämplig tid att läsa den :)

   Radera