lördag 28 mars 2020

"Ut ur skuggorna" av G R Halliday

Författare: G R Halliday
Titel: Ut ur skuggorna
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 414
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: From the shadows
Översättare: Gabriel Setterborg
Serie: Monica Kennedy
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2019 (min) 2020
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 18 mars 2020
Första meningen: De första stjärnorna hade tänts på den svarta hösthimlen över Wester Ross-bergen, men Robert lade inte märke till dem.

Baksidetext
Sextonårige Robert Wright kommer hem sent en kväll och efter att ha bytt några korta ord med sin pappa går han upp på sitt rum och lägger sig. Dagen därpå hittas han död på en ödslig åker i det skotska höglandet, med en rad djupa jack över ryggen och överkroppen egendomligt framåtlutad - som i bön.

Kriminalkommissarie Monica Kennedy är tidigt på plats och redan när hon ser den sargade kroppen grips hon av en kuslig föraning om att hon här har att göra med en mördare som inte skördat sitt sista offer. Hon anar det värsta, men det finns samtidigt inget som kunnat förbereda henne på den vecka som väntar.

Parallellt med att Monica och hennes kollegor gör nya chockerande upptäckter försöker socialarbetaren Michael Bach desperat spåra upp en försvunnen klient. Den sjuttonårige Nichol Morgan har inte setts till på sju dagar och allt han lämnat efter sig är ett kryptiskt SMS. Och när Michael själv dras in i utredningen av mordet på Robert Wright blir han mer och mer övertygad om att Nichol gått samma öde till mötes.

Min kommentar
Ut ur skuggorna fick jag ögonen på när jag gick igenom kommande boksläpp för januari. Den lockade kanske mest tack vare att den utspelar sig. Skotska höglandet är en favorit. Jag blev väldigt glad när den plötsligt dök upp på hallmattan.

Miljön är som vanligt när det handlar om Skottland, det är kargt, ödsligt och regnigt. Till min stora överraskning så befinner vi oss inte bara på skotska höglandet, utan även i Inverness. Det är nämligen där huvudpersonen Monica Kennedy bor och det är också där som hennes "kontor" ligger. Jag har varit i Inverness, men tydligen var det för längesedan alternativt inte tillräckligt lång tid för jag kände inte igen mig ett dugg. Den andra miljön, den som är den där härliga karga, den är magisk.

Jag upplever språket som lite tillkrånglat ibland, huruvida det beror på författaren eller översättaren har jag ingen aning om. Karaktärerna är ovanligt få för att vara en brittisk deckare och vi får följa Kriminalkommissarie Monica Kennedy och socialarbetaren Michael Bach. Även mördaren själv får egna kapitel lite senare i boken. Det jag reagerar mest på är tjatet om hur lång Kennedy är och hur alla reagerar när de ser henne. Är det verkligen så ovanligt med en lång kvinna i Skottland? De beter sig som om de aldrig har sett något liknande? Jag har lite svårt för både Kennedy och Bach karaktär, men jag tror det kan bero på berättarsättet. Båda två tänker ofta tillbaka på när de var unga, jag tröttnar lite på deras minnesattacker och ältande. Alla referenser till saker som hände när de var unga gör mig nästan vansinnig. Förmodligen på grund av att man inte får reda på vad det faktiskt var som hände. Min favorit är, så klart, katten. Överste Senap är härlig och skulle få flytta hem till mig när som helst.

Den här berättelsen är väldigt mörk, vilket väl egentligen är precis som det brukar vad gäller Skottland. Det är många tempoväxlingar, ibland är det långsamt och utdraget, ibland händer allt på en gång. Det känns väl ganska okej, förutom de utdragna delarna. Våldsscenerna är många och ofta väldigt grafiska. Jag har inget emot våld som är där av en anledning, men vissa scener är faktiskt bara ett frossande.

När jag har läst klart boken så känns det som att det finns flera lösa trådar och då inte bara vad gäller brottet utan även för karaktärerna. Nu är ju Ut ur skuggorna första delen i en serie så förklaring kanske kommer. Jag hoppas det för lösa trådar är inget jag uppskattar. Andra delen, Dark waters, släpps på engelska i sommar. Vi får väl se om den översätts. Läsa den vill jag i alla fall.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,69 i genomsnitt (beräknat på 248 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Ut ur skuggorna: Johannas deckarhörna, Fru E:s böcker och Bokprataren.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. Hmmm, jag är lite sugen på den här. Lösa trådar gillar jag dock inte! Vi får se, det finns ju många böcker att läsa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller deckare så är lösa trådar bland det värsta som finns. För mig här det till genren att allt ska klaras upp. När det gäller karaktärerna så tror jag att man får lära känna dem mer i efterföljande delar. Hoppas det i alla fall.

   Radera
  2. Jag blev i alla fall så inspirerad att jag började läsa direkt. :-) Tur att Storytel finns när inspirationen slår till!

   Radera
  3. Det fanns mycket att gilla i den så jag hoppas att du kan fokusera på det 😄

   Radera
 2. Hm, bara en 3:a. Jaja, den ligger ju här hemma så läst ska den bli..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller faktiskt 3,5. Det är stor skillnad där 😉

   Radera