söndag 8 mars 2020

Smakebit på søndag: Den stumma flickan

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Födelsedagssäsongen har smugit igång och igår var det kalas för en nybliven fyraåring. Det var ett tag sedan vi träffade någon sida av släkten så det var trevligt. Även om jag inte är så glad i att hela dagen går åt eftersom vi har en bra bit att köra, men man får väl se det som en utflykt. Det viktiga var så klart att hinna hem till Melodifestivalen...

Min läslust har inte riktigt kommit tillbaka, men det är i alla fall lite roligare. Egentligen beror det nog mer på att jag vill ha längre sammanhållen läsning, men det blir bara små korta stunder och det är egentligen inte många böcker som vinner på det. Jag läser just nu fjärde delen i serien om den odräglige Sebastian Bergman, Den stumma flickan, av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt. Den verkar lovande så här långt.

Min smakebit är från sida 156:
Hon vaknade plötsligt.
    Av ett ljud. Det måste det ha varit.
    Det var dagsljus ute, noterade hon. En del av det trängde in till henne i håligheten där hon låg, men inte tillräckligt för att väcka henne. Längre in i grottan hade hon alltså inte gått än att ljuset utanför kunde nå henne. Hon skulle behöva flytta på sig. Längre in. In i mörkret. In i glömskan.
    Det var kallt. Hennes andedräkt var vit. Men inte heller det hade väckt henne. Hon hade frusit mer eller mindre hela natten. Nej, hon var säker på att det var något annat. Ett ljud.
    Hon höll andan och vred på huvudet för att höra bättre. Hennes mage kurrade och hon kände ett lätt illamående av hunger. Men hon tryckte snabbt undan känslan när hon hörde det igen. Knastret. En fot på det lösa gruset vid grottans ingång.

24 kommentarer:

 1. visst är det trevligt att träffas ibland, vi har alla nära, hungrig i en grotta låter inget vidare, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är trevligt att träffa släkten. Om det inte blir för ofta :)

   Radera
 2. Har läst någon av de första delarna i serien. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 3. Låter som en trevlig sysselsättning med kalas för en fyraåring :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att det inte var ett riktigt barnkalas, även om det var en ett par barn till :)

   Radera
 4. Jeg har En høyere rettferdighet i bokhyllen, resten av bøkene har jeg lest. Sebastian Bergman tror jeg er den karakteren i en bok jeg kan bli mest sint på :-D Han er noe helt for seg selv.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är egentligen märkligt att man kan tycka så mycket om att läsa om en otroligt osympatisk karaktär :)

   Radera
 5. Tack för smakbit, ha en skön söndag

  SvaraRadera
 6. Känner verkligen igen mig i att läsningen blir lidande när en bara läser snuttar här och där. Så har det varit för mig under veckorna. Jag hinner/orkar inte läsa under längre stunder så det får bli på helgerna som den mesta av min läsning sker.
  Tack för smakbiten! Har fortfarande inte läst något av författarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vardagarna läser jag mest på bussen till och från jobbet. Det tar bara runt tjugo minuter och då hinner jag knappt komma in i boken.

   Radera
 7. Tack för smakbiten.
  Jag kom just hem från ett födelsedagskalas.

  SvaraRadera
 8. snuttifierad läsning känns inte bra. men det är bättre än ingen läsning alls. måste låta det bli av att läsa något av Hjort & Rosenfeldt. de verkar så bra. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, något är bättre än inget, men jag trivs inte riktigt med de där korta stunderna. Den här serien är bra, och annorlunda.

   Radera
 9. Snuttifierad läsning brukar inte bli helt lyckad men det är oftast ändå bättre än ingen läsning. Läst någon bok i den här serien, kom sen av mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste ju första delen för ett bra tag sedan så jag tyckte det var dags att ta tag i det hela i år :)

   Radera
 10. Har några böcker av den här författarduon, men har inte läst dem ännu. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har väntat länge i min hylla också, men de är läsvärda.

   Radera
 11. Trevligt med kalas, även om det är segt att köra. Övernattning i grotta låter mindre trevligt. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får helt enkelt ta det goda med det onda :)

   Radera
 12. Jaså riktigt födelsedagssäsong! Vi fyller rätt utspritt över året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I mars är det bara en liten smygstart. I april/maj har vi tolv födelsedagar på sju veckor. Resten av året är det bara spridda skurar, men med en liten topp i augusti :)

   Radera