onsdag 3 februari 2021

"Svarta ögon" av Jens Daniel Burman

Författare: Jens Daniel Burman
Titel: Svarta ögon
Genre: Skräck
Antal sidor: 14
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Swedish Zombie
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2016
Format: E-bok
Källa: Bokhyllan
Utläst: 29 december 2020
Första meningen: Gerd satt på sängen.

Baksidetext
Gerd rörde vid den mjuka och rynkiga huden under sina blinda ögon. Med en iver hon inte känt tidigare började hon trycka fingertopparna mot ögonloberna. Hon fick fäste och drog långsamt och sedan med ett ryck. Först det ena ögat och sedan det andra. Klafsande ljud hördes när hon släppte dem i handfatet. Senor och kött hängde ut genom ögonhålorna och bakom fanns något annat. Två svarta ögon.

Min kommentar
Svarta ögon, även den av Jens Daniel Burman, blev den andra novellen som avslutade 2020. Denna dök upp i min inbox samtidigt som Göra levande. Nackdelen med att läsa noveller är att det går så fort att läsa, men inte så snabbt att skriva om dem. Därför har det dragit ut på tiden lite.

Otäcka barn brukar skrämma mig, men dessa är för diffusa. Även det ovissa brukar skrämma mig, men det här är faktiskt för ovisst. Jag får egentligen veta för lite för att bli rädd. Jag vet ingenting. Förutom att barnen har svarta ögon och att de tydligen hämtar somliga människor. Vad vill de? Vilka är urvalskriterierna? Varför lägger de löständer, hår, smycken, skor... i en säck? Allt sägs vara läskigt, som typ "Oj, vad läskigt och vad rädd jag blev.", men det är inte läskigt.

Även Svarta ögon är dessutom väldigt dåligt korrekturläst. Bland annat så byter en karaktär namn, från Elin till Malin. Just den biten, med SOS Alarm, förstår jag inte ens varför den är med överhuvudtaget. Allt känns väldigt splittrat och det är för många olika trådar för en novell på dussintalet sidor. Det hade varit mycket bättre att lägga mer krut på slutet. Det var väldigt avhugget och abrupt.

Goodreads hade den 3,00 i genomsnitt (beräknat på 2 betyg).
Jag ger den 2,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Svarta ögon: Jag kan inte hitta någon.

2 kommentarer:

  1. Håller med dig. Känns lite som att den förlitar sig på att "barn i skräck är läskigt" och att det aldrig blir det. Störde mig också på att det var så mycket som var ovisst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att jag inte är ensam om att inte förstå riktigt vad det läskiga skulle vara 🙂 Tyckte det kändes så splittrat allting, så mycket ovidkommande och så var det viktiga liksom inte med.

      Radera