fredag 9 december 2011

Just nu läser jag...

Man vet det är fredag när Annikas bokbloggsjerka dyker upp. Veckans fråga är...

Berätta om boken/böckerna du läser just nu!

Boken jag läser just nu är en del i den nordiska läsutmaningen som Dantes bibliotek har ordnat. I december ska en isländsk författare läsas, jag valde Halldór Laxness och hans bok Fria män. Det var ett väldigt enkelt val, jag blev riktigt sugen på den när jag var på Island i somras och vår reseguide berättade lite om den. När jag sedan upptäckte att den fanns att låna på biblioteket som e-bok, så var saken klar eftersom jag precis köpt en läsplatta.

Själva boken är otroligt tungläst, jag tycker jag läser och läser, men kommer ingenstans. Och då är det ändå nyöversättningen jag läser. Om man bortser från att det går segt så är det en intressant bok och jag tror att den förklarar en del om det isländska kynnet. Om jag inte tolkar Laxness helt åt skogen så dryper det av ironi dessutom, fast kanske på ett gammalmodigt sätt. Boken är ändå från 30-talet.

Det kommer givetvis ett inlägg om boken, men inte förrän på nyårsafton. Några tankar och funderingar som kommer innan dess är de jag har om läsplattan.

9 kommentarer:

 1. Åh har du varit på Island? Dit vill jag verkligen åka någon gång. Hur var det? :)

  SvaraRadera
 2. @Vargnatt: Det var precis så sagolikt och konstigt och annorlunda, fast ännu mer, som jag hade tänkt mig. Jag kan verkligen rekommendera det om man vill uppleva något annorlunda :)

  SvaraRadera
 3. Kul att man får resetips också!

  SvaraRadera
 4. Är den seg och tjock eller seg och tunn? :-)

  SvaraRadera
 5. @Böcker & sånt: Den får nog betraktas som seg och tjock... Jag brukar inte uppleva böcker på runt 500 sidor som tjocka, men den här är jobbig på så många olika sätt, det känns som att den aldrig tar slut.

  SvaraRadera
 6. Laxness - jag är imponerad! Jag undviker i stort sett alltid den typen av tung klassisk litteratur eftersom den är ju tung och trögläst.

  SvaraRadera
 7. @blogg_bohemen: Ja, du har helt rätt... tung och trögläst, men faktiskt ändå bra. Jag tror jag kommer att känna mig väldigt nöjd när jag kommit igenom den. Bara knappt 100 sidor kvar nu :)

  SvaraRadera
 8. Väntar på kommentarer om läsplattan!!!

  SvaraRadera
 9. boktok73: Nu har jag (äntligen) läst ut min första e-bok, så nu kan jag börja fundera på vad jag egentligen tyckte :)

  SvaraRadera