tisdag 27 december 2011

Topp Tio lästa böcker 2011

Årets sista Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday) handlar självklart om de tio bästa böckerna jag läst under 2011.

Det här var riktigt svårt, eller ja, de första åtta var lätta, men sedan då? Där var ju ett helt koppel med böcker som ville ta de två kvarvarande platserna. Den avgörande faktorn fick helt enkelt bli att två av alla dessa böcker var ganska olika de andra, något annat sätt att avgöra fighten kunde jag inte komma på.

1. Det mörka tornet av Stephen King - Sjunde och sista boken i berättelsen om det mörka tornet. Upplösningen på Rolands äventyr. Eller? När den var slut så kändes det bara tomt och ensamt.
2. Vargarna i Calla av Stephen King - Femte delen i berättelsen om det mörka tornet och den slukade jag verkligen.
3. Askungar av Kristina Ohlsson - Första delen i serien om Fredrika Bergman. Mitt första möte med författaren och absolut inte det sista. Del två och tre väntar redan i bokhyllan.
4. Edward Finnigans upprättelse av Anders Roslund och Börge Hellström - Den här boken var tänkvärd och den dök upp i mina tankar långt efter att jag läst ut den.
5. Kråkflickan av Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist - Mycket rå, brutal och förutsägbar, men oj så spännande.
6. Bekännelsen av John Grisham - Nästan samma tema som Edward Finnigan, men mycket mer "amerikansk". En rejäl blodtryckshöjare.
7. Djävulsstjärnan av Jo Nesbø - Femte delen om Harry Hole och den som jag upplevt som bäst. Hittills. Jag var på fel spår hela tiden...
8. Vårlik av Mons Kallentoft - Fjärde delen om Malin Fors och även om slutet var i mesta laget så tycker jag detta är en av de bättre.
9. Konsten att tala med en änkling av Jonathan Tropper - Vansinnigt rolig bok, om man nu får tycka det om en bok som handlar om en djupt sörjande man. Svart humor när den är som bäst.
10. Bastarden från Istanbul av Elif Shafak - En tänkvärd historia om armener och turkar med mycket fokus på mat. Jag önskade så att jag hade haft en luktbok när jag läste denna, vilka dofter.

Och så vill jag lägga in en  liten reservation, boken jag läser nu, Under kupolen av Stephen King, skulle eventuellt kunna kvala in på den här listan, men den har jag ju inte läst färdigt än (har läst drygt 600 av de nästan 1200 sidorna). Eftersom jag är en van King-läsare så vet jag att slutet ibland kan bli lite hur som och det kan bli helt avgörande för helhetsintrycket.

3 kommentarer:

 1. Visst är det kul att kolla igenom vilka böcker man läst under året och välja ut höjdpunkterna. Jag kommer göra min tredje årssammanfattning under nästa vecka. Trots att det är flera år sen jag läste Edward Finnigans upprättelse så återkommer jag till den då och då i tankarna (som jag gör med flera av Roslund & Hellströms böcker).

  SvaraRadera
 2. Trots att jag alltid haft jättekoll på vad jag läst så har jag aldrig gjort någon sammanställning förut, så det här var kul. Naturligtvis kommer det ett riktigt "årsbokslut" också :)

  Roslund & Hellströms böcker är verkligen tänkvärda och dyker upp i tankarna med jämna mellanrum.

  SvaraRadera
 3. Och här ser man ju vådan av att göra en årslista innan man läst ut den sista boken för året. Under kupolen kvalade lätt in och, om jag hade reviderat listan så skulle den gått in som trea.

  SvaraRadera