torsdag 22 december 2011

Nytillskott

I tisdags var sambon och jag på galej (vi var och åt på Mediterranean, otroligt god mat apropå ingenting) i Lund. Eller ja, jag jobbar ju i Lund så jag var redan där, men sambon tog en tågresa dit, eftersom jag hade ett frikort kvar som skulle gå ut sista december. Medan jag väntade på honom så roade jag mig med att gå en vända till antikvariatet Läslustan. Vi har inga antikvariat där vi bor (knappt ens en bokhandel värd namnet) så det gäller att passa på. Trots att jag upplevde det som att jag var inne i affären i en evighet så hann jag faktiskt till Akademibokhandeln också så jag fick köpt två pennor...

Egentligen var jag på jakt efter tre specifika böcker (Silverkronan av Anna Jansson, Hjärtats mörka flod av Dean Koontz och Labyrinten av Kate Mosse. Egentligen är det väl bara Labyrinten som inte längre går att få tag på, de andra kan man ju faktiskt köpa nya, i alla fall som pocket, och det är väl så det får bli.), men ingen av dem hittade jag. Däremot så, medan jag gick där och letade, så hörde jag en bok som ropade på mig. I början var det bara lite lågt, men plötsligt lät det som ett riktigt panikslaget skrik: "Monika! Köp mig!" Då stod jag rätt framför en bok som om den inte var den tjockaste i affären, så var det nära på. Boken var egentligen tre böcker: Garnethilltrilogin av Denise Mina. Jag har hört talas om den, men aldrig läst den. Denise Mina däremot har jag läst och gillat.

Jag försökte verkligen ignorera den högt ropande boken, men köpstopp eller ej, ett klipp får man alltid lov att göra. Tre böcker för 60 kronor! Och vem är väl jag att låta denna bok stå kvar där i affären, när den så tydligt ville följa med mig hem? Inte kunde jag väl överge den bara så där. Ja ni fattar ju hur det gick till slut. Jag klarade inte att stå emot, så nu finns den i min bokhylla och den passar så fint där så. Och jag har förmodligen redan skaffat mig nästa års julläsning, 1240 sidor passar bra över en långledighet med mycket lästid. Eller hur?

Böckerna som ingår i trilogin är Död i Garnethill, Exil och Den sista utvägen. Så här beskrivs böckerna på AdLibris:

Död i Garnethill
Maureen O'Donnell har sannerligen haft sin beskärda del av problem - sexuella övergrepp, en tids vistelse på mentalsjukhus, ett jobb som är rena återvändsgränden och ett jobbigt förhållande som hon bestämt sig för att göra slut på. Men någon hinner före. En morgon då hon bakfull vacklar ut i vardagsrummet hittar hon sin gifte älskare fastbunden i en köksstol med halsen avskuren.

Polisen i Glasgow misstänker Maureen för mordet - och det gör även hennes familj. I panik börjar hon kartlägga den dödes sista dagar och kommer en fasansfull härva av lögner och våld på spåren. Då ytterligare ett lemlästat lik upphittas inser hon att hon måste hitta mördaren innan hon själv blir nästa offer...


Exil
Inte nog med att Maureen O'Donnell blivit anklagad för mord, nu har dessutom fadern, som förgripit sig på henne under uppväxten, återvänt hem till Glasgow. Samtidigt har bästa väninnan Leslie blivit förälskad och tillbringar all sin tid med den nye pojkvännen.

När Ann Harris - klient på kvinnojouren där Maureen arbetar - plötsligt försvinner och hennes döda kropp en månad senare flyter upp på Themsens strand ser Maureen sin chans att fly hemstaden. Hon beger sig till London och hamnar där i en värld full av våld, svek och misstänksamhet. En efter en faller pusselbitarna på plats och Maureen börjar ana vad som egentligen hänt. Men tiden rinner iväg och hon måste få fram sanningen - till vilket pris som helst.

Den sista utvägen
Trots att solen gassar över ett stekhett Glasgow genomgår Maureen O'Donnell en av sitt livs mörkaste perioder. Skatteskulderna är högre än inkomsterna; mannen som dödade hennes pojkvän skall ställas inför rätta och Maureen tvingas motvilligt till vittnesbåset; fadern som förgripit sig på henne har flyttat tillbaka till Glasgow för gott. Till råga på allt blir hon involverad i en tragisk familjefejd då en kvinnlig bekant plötsligt dör under oklara omständigheter.

Sakta men säkert inser Maureen att hon har dragits in i ett spel med mycket farliga aktörer, och denna gång finns det ingen som kan komma till hennes undsättning - hon måste själv finna en väg ut ...

2 kommentarer:

  1. Låter som ett alldeles utmärkt köp! 60kr är ju ingenting för så många sidor!

    SvaraRadera
  2. Jag visste väl att jag skulle bli förstådd :)

    SvaraRadera