tisdag 6 december 2011

Topp Tio älskade böcker i min barn- och ungdom

Dags igen för Topp Tio Tisdag eller som det heter i original, Top Ten Tuesday. Den här veckan listar jag de tio bästa böckerna jag läste i min barn- och ungdom.

Det här var riktigt svårt, jag slukade böcker och innan jag slutade i sexan så hade jag gått igenom hela barn- och ungdomsavdelningen i vårt lilla skolbibliotek. Mamma körde skytteltrafik med mig och mina tunga påsar med böcker och jag satt nästan alltid försjunken i en bok. I alla fall så är det tydligen dessa som satt djupast spår, eftersom jag fortfarande kommer ihåg dem och naturligtvis utan inbördes ordning.

1. Kulla-Gulla av Martha Sandwall-Bergström. Jag menar självklart hela serien och det här, kommer jag ihåg, var så otroligt konstigt och annorlunda mot min värld.

2. Kullamannen av Folke Mellvig. Huh, vad denna var otäck och jag läste den med andan i halsen.

3. Idolen av Stig Malmberg. Jag älskade sportböcker ett tag och slukade i stort sett allt, men den här var väldigt speciell och jag läste den flera gånger.

4. Anne på Grönkulla av L M Montgomery. Givetvis hela serien även här. Underbara böcker och jag tror att min fascination för Kanada föddes här.

5. Bento, den svarta hingsten av Ditha Holesch. Jag läste inte så många hästböcker, det där med hästar begrep jag aldrig, men den här boken... Läste den flera gången och jag grät floder.

6. Till jordens medelpunkt av Jules Verne. Min kärlek till science-fiction kan jag tacka Jules Verne för. Jag tror inte att jag visste att hans böcker var 100 år gamla redan när jag läste dem, men det hade inte spelat någon roll. Jag älskade dem allihop, men denna var speciell.

7. Det blåser på månen av Eric Linklater. Hur ska man någonsin kunna glömma Dora och Dorinda?

8. Lilla huset på prärien av Laura Ingalls Wilder. Jag minns inte om jag såg TV-serien eller läste böckerna först, men oj, vad bra de var. Även här menar jag hela serien.

9. Barnen ifrån Frostmofjället av Laura Fitinghoff. Den här minns jag med fasa, fy sjutton vad otäck den var och som jag grät.

10. På stranden av Nevil Shute. En av de första böckerna jag plockade från vuxenhyllan och även min första dystopi. Jag köpte den för några år sedan, men har inte läst om den än.

5 kommentarer:

 1. Jag läste På stranden för första gången förra året och älskade den. Som barn läste jag istället A town like Alice och Mannen med sälgpiporna.

  SvaraRadera
 2. Älskade verkligen det blåser på månen =) tyckte den var jättespännande men även lite läskig minns jag :P

  SvaraRadera
 3. @enligt O: Jag hade en riktig Nevil Shute-period, efter att Fem svarta höns (A town like Alice på engelska) gick på TV. Då återupptäckte jag honom kan man säga :)

  SvaraRadera
 4. @Miriam: Jag köpte faktiskt även Det blåser på månen för ett tag sedan. Men jag vågar inte riktigt läsa om den nu när jag är vuxen. Tänk om den inte alls är så där magisk...

  SvaraRadera
 5. Nä jag tänker samma sak, vågar kanske läsa den för mina framtida barn :P

  För om dom då gillar den smittar det nog av sig ^^

  SvaraRadera