onsdag 28 december 2011

Kommande böcker i januari 2012

I januari är det dags för lite spännande boksläpp igen. En del gamla favoriter kommer igen...

Häxans tid av Árni Thórarinsson
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 326
Utgivningsdatum: 2012-01-10
Förlag: Bazar

Från Bokus
Journalisten Einar blir ofrivilligt förflyttad till huvudstadstidningens nya redaktion i den avsides liggande byn Akureyri. Den lantliga idyllen spricker dock snabbt när en kvinna omkommer i vad som förefaller vara en olycka. Samtidigt försvinner under mystiska omständigheter den berömda skådespelaren Skarphedinn, trots att det är dagen före premiären av den teaterpjäs han har huvudrollen i. Einar börjar ana oråd och hans eftersökningar tar honom till samhällets mörkare sidor. Men organiserad brottslighet och politiskt maktspel finns det många som inte vill att Einar ska skriva om.

Häxans tid är Árni Thórarinssons första roman som ges ut på svenska. Den har tidigare utgivits i en rad europeiska länder och blev utsedd till bästa isländska kriminalroman 2005 och samma år nominerad till Isländska litteraturpriset.


Den här skulle ha kommit redan i oktober, egentligen. Jag hoppas verkligen den släpps nu i januari, det är ju det där med isländska författare.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Tistelblomman av Amanda Hellberg
Genre: Rysare
Serie: Maja Grå (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2012-01-11
Förlag: Forum

Från Bokus
Modern spökhistoria i systrarna Brontës anda

"Nej. Jag kan inte berätta om det där. Inte än. Jag är inte redo för allt det andra som skulle tränga fram då. Alla hans frågor som jag inte skulle kunna svara på. Skrämmande och omöjliga frågor om vem jag är. Vad jag är. Hur det kommer sig att jag kan se mer än andra."

Ända sedan hon var liten har Maja Grå varit annorlunda. Det är en hemlighet hon inte kan dela med Jack, mannen som hon älskar. Tillsammans har de flyttat till det skotska höglandet. Till Tistelblomman, ett ensligt beläget hus med en sällsam dragningskraft. De trivs i det gamla kråkslottet och njuter av sin förälskelse i den storslagna omgivningen.

Men i trakten viskas det om hemsökelser så fasansfulla att ingen i lokalbefolkningen vågar sätta sin fot på ägorna. Och snart förnimmer Maja en osalig närvaro i husets dunkla vrår. Samtidigt oroar hon sig för hur Jack skulle reagera om han visste att hon är klärvoajant och hur detta kan påverka deras framtid.

Allting kompliceras då Maja får ett sekretessbelagt erbjudande om ett jobb där hennes förmågor kan komma till användning vid brottsutredningar. Det känns som om hon ställs inför ett omöjligt vägval. När sedan Jack måste resa bort en tid blir Maja ensam med sina tvivel och hon tappar fokus på den gåta som det ödsliga huset ruvar på - något som visar sig vara ett dödligt misstag.

Tistelblomman är en blodisande och suggestiv spänningsroman, och den tredje fristående delen i den hyllade serien om Maja Grå.


Jag har ännu inte läst en enda bok av Amanda Hellberg, men

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Jag kan se i mörkret av Karin Fossum
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 223
Utgivningsdatum: 2012-01-25
Förlag: Forum

Från Bokus
Han är en mitt ibland oss - och han är en potentiell mördare

Riktor är en man med inrutade vanor. På dagarna arbetar han på ett äldreboende med mycket gamla och sjuka människor. Utåt sett tycks han vara den perfekte, omtänksamme vårdaren, men när ingen annan ser plågar han de äldre. Bara lite, så att det inte lämnar synliga spår, men tillräckligt kännbart för att väcka rädsla när han närmar sig.

På kvällarna går Riktor hem till sitt hus. Han bor ensam, äger ingen tv och får aldrig besök. När han är ledig sitter han på en parkbänk nära arbetsplatsen och iakttar olika personer med cynisk blick. Han förutsätter att ingen av dem går att lita på, och att det kommer att gå illa för dem alla. En dag efter jobbet går han en långpromenad och blir vittne till en dramatisk händelse. En skidåkare ute på isen åker ner i en vak. Mannen kämpar för sitt liv men sjunker till slut och drunknar. Riktor står stilla och ser på, adrenalinet börjar pumpa genom kroppen, men han gör inget för att hjälpa skidåkaren.

Av en slump blir Riktor bekant med Arnfinn, en äldre herre i parken. Han bjuder hem Arnfinn och något som liknar vänskap utvecklas. Tills den kväll då han kommer på Arnfinn med att stjäla pengar ur hans plånbok. Plötsligt brister något inombords. En livslång, inkapslad vrede flammar upp.

Jag kan se i mörkret är en roman med krypande spänning och knivskarp psykologisk skärpa. Den handlar om en mycket ensam människa, vars obehagliga inre liv en dag börjar ta sig alltmer skrämmande uttryck. Han är en mitt ibland oss: han är den vänlige vårdaren på äldreboendet, han är mannen på parkbänken, han är en potentiell mördare.


Karin Fossum är en av mina norska favoriter. Det här är inte en Konrad Sejer-bok, men jag tror nog den är bra ändå.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Gengångare av Jo Nesbø
Genre: Kriminalroman
Serie: Harry Hole (9)
Antal sidor: 560
Utgivningsdatum: 2012-01-25
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Harry Hole kommer tillbaka från Hongkong efter tre år. Han återvänder med ett enda ärende: att undersöka ett i praktiken uppklarat mord i narkotikamiljö eftersom han vägrar tro att polisen gripit rätt gärningsman. Han får snart träffa den misstänkte mördaren. Det är en pojke på arton år som han inte har sett på länge och knappt känner igen; Oleg, sonen till Harrys stora kärlek Rakel. I Oslo har polisen samordnat en stor insats mot narkotikaförsäljningen på gatorna och lyckats minska heroinet kraftigt. Men i dess ställe har fiolin dykt upp, en drog som ger färre dödsfall men är desto mer beroendeframkallande. Det som från början såg ut som ett vanligt drogrelaterat mord växer till en omfattning som Harry inte kunnat förutse. Ett välorganiserat, våldsamt och väldigt farligt nätverk styr Oslo med järnhand. Ingen vill komma i deras väg och ingen vill avslöja något om dem eftersom det sker med livet som insats. Men alla spår pekar i en riktning - mot mycket högt uppsatta personer i staden.

Och så var det ju mina norska, absoluta, favorit. Äntligen del nummer nio om Harry Hole. Det finns ingen som kan få ihop det så på slutet som Nesbø.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

6 kommentarer:

 1. Tack för tipsen - ska genast reservera Nesbös och Fossums böcker på bibblan!

  SvaraRadera
 2. @Kristina: Det vimlar verkligen av fantastiska norska deckarförfattare, men Nesbø och Fossum är mina favoriter och har varit under lång tid. Hoppas du gillar dem.

  SvaraRadera
 3. @boksnoken: Ja, jag hoppas att den kommer nu i januari. Jag kan tänka mig att köpa den då :)

  SvaraRadera
 4. Åh jag blev sugen på allihopa :) Vilken tur att jag fick ett presentkort på Bokia av mina svärföräldrar, nu kanske en eller två av dessa böcker kan bli köpta :) Gott Nytt År. Kram fina

  SvaraRadera
 5. @Marie-Louise: Jag får försöka hejda mig lite med bokköpen, men Nesbøs blir det definitivt.

  SvaraRadera