söndag 20 januari 2013

En smakebit på søndag: Människohamn


En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Jag har ju skräckmånad nu i januari så det blir ännu en hemsk smakebit från mig. Den här gången från John Ajvide Lindqvists Människohamn. Jag har kommit ungefär halvvägs och jag kan redan nu säga att otäck, det är den. Boken börjar med att sjuåriga Maja, dotter till Anders, plötsligt försvinner spårlöst under ett besök på en liten ö i Stockholms skärgård.

Boken ger mig dock lite huvudbry när det gäller att plocka ut en liten smakbit, här finns så många fantastiska bitar att jag inte kan bestämma mig. Ska jag ta en otäck? En spännande? En rolig? Till slut bestämde jag mig ändå för en otäck :) Det här påminner faktiskt lite om skräckmästaren Stephen King, som plockar ut något vardagligt och gör det fruktansvärt otäckt.

Bakgrunden är att Anders, för att trösta dottern Maja som är riktigt rädd för svanar, sagt att svanarna inte är farligare än GB-gubben. Vilket ju naturligtvis gjorde att hon blev rädd för GB-gubben också. Vid det här tillfället har det gått tre år sedan Maja försvann. Anders är ute och går, lite halvfull, och passerar handelsboden, där det påpassligt nog står en GB-gubbe och vajar i vinden..

GB-gubben fanns överallt. Han var i havet när hon skulle bada, dolde sig i skuggorna. Han var all rädsla inkarnerad.
     Nu stod han här och gnisslade bakom handelsbodens trappa och Anders uppfylldes av en fasa som han inte kunde sätta fingret på. Han tvingade sig själv att stirra GB-gubben i ögonen trots att han var så rädd att han ville springa därifrån.
     Hem. Dricka vin.
     Men förmodligen var det alkoholens fel alltihop. Han var nere i nerverna. Överkänslig. Kunde bli rädd för vad som helst. Men han stålsatte sig. Skulle inte hem och supa. Skulle stirra på GB-gubben tills den jäveln vek undan med blicken eller blev ofarlig.
     GB-gubben svängde fram och åter som om han gjorde sig redo till språng. Anders släppte honom inte med blicken. De mätte varandra. En rysning löpte över Anders rygg.
     Nån tittar på mig.

38 kommentarer:

  1. Jag har gillat allt jag har läst av Lindqvist hittills och Människohamn var ruggig på många sätt :) Just GB-gubben hade jag glömt bort men nu när jag läste ditt utdrag så fick jag rysningar längs ryggraden...

    SvaraRadera
    Svar
    1. GB-gubben skrämde mig ordentligt, mest för att man ju alltid ser honom överallt. Jag kommer aldrig mer att kunna gå förbi en sådan utan att tänka på den här boken...

      Radera
  2. Jeg måtte slå opp ordet "otäck", men skjønte betydningen da jeg leste smakebiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det brukar ge sig i sammanhanget :) Ekkel är väl översättningen annars.

      Radera
  3. Har ikke fått lest noe av denne forfatteren før men en vakker dag skal jeg. Tusen takk for smakebiten:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här är andra boken jag läser av honom och jag tror han seglar upp på favoritlistan nu :)

      Radera
  4. Skräck är inte riktigt min kopp te, men någon gång kanske jag läser såna böcker.. ;)
    Tack för smakbiten!
    Trevlig söndag önskas dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar skräck och har nog alltid gjort :)

      Radera
  5. Jeg har nettopp lest en bok av hans kone jeg likte så veldig godt. I den forbindelse slo jeg opp dem begge og hva han har skrevet før. Denne boken havnet da på min leseliste. Jeg må kanskje lage meg min egen skremmende måned for å få lest de thrillerne jeg har på vent :-)
    Ha en fin søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte läsa hans fru också :) Skräckmånad är kanske något jag kommer att göra om igen, det har verkligen ökat läslusten.

      Radera
  6. Av någon anledning fick utdraget mig att tänka på Det. Kanske just därför att de båda är clowner?

    Blev lite sugen på att testa John Ajvide Lindqvist nu :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte också på Det, en solklar jämförelse just där :)

      Ja, jag tycker absolut att du ska testa John Ajvide Lindqvist.

      Radera
  7. Hm, ett barn som försvinner och en skräckroman. Inte riktigt min grej tror jag...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte någon högljudd skräck, utan väldigt lågmäld och krypande. Det kanske inte hjälper, men det är precis så jag gillar det :)

      Radera
  8. Jag har bara läst "Låt den rätta komma in", men den här låter också läsvärd. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  9. Er enig med Lotten; denne bør jeg ikke lese - alt for skummelt for meg. Uansett, takk for smakebiten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är väl så med skräck. Antingen gillar man det eller inte.

      Radera
  10. Usch ja, den där GB-gubben hade jag ju helt glömt bort! Fruktansvärt otäckt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Än så länge det klart mest otäcka. GB-gubben ser man ju nästan varje dag...

      Radera
  11. John Ajvide Lindqvist liker jeg, leste la den rette komme inn i fjor, og det er en av mine favoritter:) Håper da å få lest flere bøker av han og denne hørtes jo veldig spennende ut. Liker som deg litt grøssere:) Takk for smakebiten og ha en fin søndag:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig blir det helt klart fler böcker, det här är helt fantastiskt bra :)

      Radera
  12. Jeg er veldig begeistret for Lindqvists bøker. La den rette komme inn er nok favoritten min også, men alle bøkene har greid å få meg til å grøsse frydefullt mens jeg leser. Som du skriver så er han dyktig til å ta noe hverdagslig, vanlig og kjent, og gjøre det uhyggelig og "fremmed".
    Jeg har planlagt å gjenlese Menneskehavn i løpet av året, og ser fram til det. Og så har jeg veldig lyst til å lese novellesamlingen (tror det var en novellesamling?) som kona hans har skrevet, den skulle visst være av det mørke slaget den også hvis jeg husker riktig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju det där vardagliga som gör att man blir rädd :)

      Jag känner nog bara till en bok av hans fru, Mannen som föll i glömska (De glemtes forbund), men det är en roman. Den har jag inte läst, men det ska jag :)

      Radera
    2. Ja, det var den jeg tenkte på, jeg husket bare feil. Ikke noveller, men en roman. Fant det ut etterpå da jeg stakk innom en annen blogg som tilfeldigvis hadde en smakebit fra den boka. ;)

      Radera
    3. Ja, jag såg att någon hade en smakebit från den :)

      Radera
  13. Morsom måte å ta for seg bøker på ved å dele dedikere en hel måned til en sjanger. Me like : ) Er nå spent på hva den neste måneden byr på ; )

    Takk for smakebiten - huff og huff, det gjør vondt inni meg når det er barn som forsvinner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, det är en engångsföreteelse med temamånad. Tror jag :) Kände ett stort sug efter skräck och då blev det så här.

      Radera
  14. Denne virker spennende. Hørte så mye bra om La den rette komme inn.. Selv så jeg bare filmen. Takk for smakebiten.:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan rekommendera att läsa Låt den rätte komma in. Speciellt om man växt upp på 70-talet eller där omkring. Det var väldigt hög igenkänningsfaktor. Trots vampyrer :)

      Radera
  15. Huu! Det låter ruskigt. Verkar vara en bra utvald smakebit!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var faktiskt riktigt läskigt att läsa det där och jag började fundera på hur jag någonsin skulle kunna se en GB-gubbe igen utan att bli rädd :)

      Radera
  16. Oj den där har jag tänkt läsa,,bra smakbit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är väldigt svår att lägga ifrån sig, så man bör kanske ha en lucka på ett par dagar när man läser den :)

      Radera
  17. Jag blir mycket sugen på den här boken. Helt min stil av skräckbok. Ryser ;) Har inte läst något av författaren innan. Behöver man läsa i viss ordning eller kan man börja med denna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror alla hans böcker är helt fristående. Det finns i alla fall inga personer i denna som var med i Låt den rätte komma in. Ja, läs!

      Radera