måndag 12 februari 2018

Film: Dunkirk (2017)

Titel: Dunkirk
Originaltitel: Dunkirk
Genre: Drama
Regissör: Christopher Nolan
Manus: Christopher Nolan
Skådespelare: Fionn Whitehead, Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh, Mark Rylance
Utgivningsår: 2017
Produktionsland: Storbritannien | Nederländerna | Frankrike | USA
Längd: 106 min
Serie: -
Såg den på Viaplay 26 januari 2018
Handling
Dunkerque 1940, hundratusentals brittiska och allierade trupper är fångade på stranden. Omgivna av fiendens styrkor, med ryggen mot havet, ställs de inför en omöjlig och livshotande situation.

Min kommentar
Det här är ju en så kallad storfilm och det var nära att vi såg den på bio förra sommaren. Det har också varit nära att jag beställt den, men något har alltid stoppat mig. Jag kan tycka om krigsfilmer och jag har sett flera som jag tycker är bra, men denna kändes... inte rätt. Därför blev jag glad när vi fick en gratis film i Viasat Store så vi äntligen kunde se den.

Det dröjer inte många minuter innan filmen och jag har kommit på kant med varandra. Vad är det egentligen med alla nya filmer (och böcker)? Varför kan inte saker ske i kronologisk ordnig? Här hoppas det friskt mellan soldaterna på stranden, segelbåten som är på väg att hämta några av dem och flygplansstrider. Det tar ett bra tag innan jag förstår den kryptiska kommentaren i nederkant av rutan när varje tråd startar. Kanske saknades det en del text där?

Händelserna vid Dunkirk är onekligen en berörande händelse, det är en snyggt filmad historia och skådisarna är bra. Likafullt blir jag inte engagerad. Man får inte veta något om någon, fokus ligger på själva händelsen, inte på enskilda personer, vilket gör att jag inte kommer nära någon. Vilket i sin tur gör att det hela blir lite oengagerande. Det är inte heller mycket till dialog, för det mesta hör jag bara märklig filmmusik, som mer stjälper än hjälper. Bilderna berättar så gott de kan, men i stort sett tycker jag att det bara är händelser som radas upp efter varandra. Själva berättelsen saknas. Visst blir jag påverkad första gången en båt full av hemvändande soldater sänks, men sedan händer det igen. Och igen. Och igen. Och igen... Den "tråd" som berör mig mest är segelbåten med Mr Dawson med son. Det kan vara för att här får jag en liten, liten gnutta bakgrund.

Jag är i alla fall glad att jag har sett den, det är en helt okej film, men jag är också väldigt glad att jag inte har betalat något för den.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 1 391 betyg).
IMDb hade den 8,1 i genomsnitt (beräknat på 329 028 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

4 kommentarer:

 1. Och jag som trodde att nästan alla gav den här en solklar femma! Kul med en annan åsikt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev lite förvånad, men ändå inte. Jag måste ha haft mina aningar, eftersom jag har varit lite motvillig :)

   Radera
 2. Vi har också varit på väg att se den på bio och sedan köpa den. Vi var ju i det där området förra året och läste på väldigt mycket om vad som hände. Men då nöjer vi oss nog med de filmer vi redan sett om det ämnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vanliga verkar ju vara att man sätter en solklar femma på denna, så du kanske skulle gilla :)

   Radera