måndag 5 februari 2018

Film: It (2017)

Titel: It
Originaltitel: It
Genre: Skräck
Regissör: Andy Muschietti
Manus: Gary Dauberman, Chase Palmer, Cary Fukunaga, Stephen King (bok)
Skådespelare: Jaeden Lieberher, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis, Finn Wolfhard, Chosen Jacobs
Utgivningsår: 2017
Produktionsland: USA
Längd: 134 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 19 januari 2018
Handling
Plötsligt lamslås den lilla staden Derry i amerikanska delstaten Maine av skräck när flera barn mystiskt börjar försvinna. Några barn får möta sina största rädslor, när de hamnar i den onda clownen Pennywise sällskap, vars historia som mördare sträcker sig långt, långt bakåt i tiden.

Min kommentar
Då var det alltså äntligen dags att se den där remaken som jag har längtat efter ända sedan... ja, säkert sedan jag först hörde talas om att den skulle filmas igen. Jag såg ju originalfilmen i somras, som lite uppvärmning. Och återigen, det enda jag egentligen minns av boken (som jag läste i slutet av 80-talet) är känslan och slutet. Alltså egentligen inga detaljer alls.

Den här filmen har av någon anledning blivit förflyttad till 80-talet, i stället för 1960. Om det är bra eller dåligt? Jag vet inte, men Stranger things-vibbarna är kraftiga. Och det beror inte bara på Finn Wolfhard som spelar Richie. Flytten två decennier framåt i tiden har så klart ändrat en del i tonen mellan barnen och lite annat, men jag har inga problem med det.

Jag vet inte om det är så att de som växer upp nu blir mer rädda för billiga jump-scares än för det där krypande obehaget som jag tycker att det ska vara i skräck. Här finns i alla fall inget av det obehagliga, men ganska många billiga jump-scares. Det skrämmer mig inte alls, vilket gör att It inte alls funkar som skräckfilm för mig. Den blir mer en äventyrsfilm, lite som Stand by me möter Goonies. Det som, som vanligt, är bäst i allt som kommer från Kings penna är skildringen av uppväxt, vänskap och livet i en småstad. Här är banne mig King oslagbar.

Generellt sett så är de så kallade barnskådespelarna (ingen av dem verkar vara i den ålder de ska spela) väldigt bra, men jag har väldigt svårt för Finn Wolfhard som Richie. Jag tycker inte alls att han passar i en så kaxig och gapig roll. Bill Skarsgård som Pennywise blir jag inte ett dugg rädd för och jag tycker att Tim Curry var läskigare som clown.

Produktionen är väldigt snygg, men tyvärr tycker jag att det är på bekostnad av känsla och karaktär. Kanske är mitt betyg inte rättvisande, det är omöjligt för mig att sätta något lägre än en fyra, må hända av nostalgiska skäl, men det är en bra äventyrsfilm.Filmtipsets estimerade betyg var 3 (beräknat på 934 betyg).
IMDb hade den 7,6 i genomsnitt (beräknat på 229 879 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

4 kommentarer:

 1. Intressant. Har inte sett än trots att jag älskar It och King.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade förbokat den och hängde på låset :)

   Radera
 2. Intressant att läsa din recension. Skulle kanske våga mig på att se den, trots att jag inte är så förtjust i skräckfilm :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är kanske inte rätt person att fråga, men jag tycker inte att det var mycket till skräck :)

   Radera