söndag 11 februari 2018

Smakebit på søndag: Gargoylen

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare och stafettpinnen har nu tagits över av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Gargoylen av Andrew Davidson blev jag nyfiken på när jag läste om den på en bokblogg. Vilken kommer jag tyvärr inte alls ihåg, men historien låter ju väldigt lockande. Eller vad sägs om en svårt brännskadad man som får besök av en kvinna på rehabkliniken. Kvinnan påstår att det är tredje gången han blir så bränd. Och att första gången de träffades var på 1300-talet. Det är inte direkt någon rafflande spänning, det går ganska långsamt framåt, men jag gillar verkligen tonen i den här boken.

Det är svårt att välja en smakebit som samtidigt som den inte säger för mycket ändå säger en del. Och så får det ju liksom inte vara en hel sida. Jag gav upp, kan jag väl säga. Så det blir bara en lösryckt bit.

Min smakebit är från sida 118.
När hon talade om de många hjärtan som hon hade i sitt bröst, eller om sitt liv sjuhundra år tidigare utgjorde hon ett välkommet avbrott i monotonin. Ibland gjorde hon mig lite orolig, men för det mesta blev jag i hemlighet upplivad av tanken på att hon trodde sig ha en "magisk anknytning" till mig. Men hur hade jag reagerat om jag hade träffat henne innan olyckan? Säkerligen hade jag avfärdat henne med en axelryckning och gått därifrån. Ännu en virrpanna, helt enkelt. Nu när jag låg på sjukhus kunde jag förstås inte gå någonstans överhuvudtaget.
    Men en dag skulle jag det, om jag ville.

26 kommentarer:

 1. Ja, ibland är det svårt att välja en smakbit som ska locka till läsning och göra boken rättvisa, utan att avslöja för mycket. Trevlig söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa böcker är helt omöjliga att hitta något vettigt stycke i.

   Radera
 2. Tack för smakbiten. Den här har jag fått rekommenderad men jag är högst tveksam om det är något för mig. Får se vad du tycker ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den påminner en liten, liten aning om Gabaldons Främlingen, men väldigt mycket bättre :)

   Radera
 3. Noen ganger finner jeg også smakebiter som er en hel side, og det blir litt mye. Det er ikke alle bøker det er lett å sitere fra.
  Denne boken minnet med om boken Lady of Hay av Barbra Erskine. De er blant de bøkene jeg har likt aller best og som jeg har lest flere ganger :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner inte alls till den boken du nämner, jag brukar inte läsa böcker i den här genren, men den är faktiskt bättre än vad jag trodde :)

   Radera
 4. låter intressant. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 5. Den hade jag länge som hyllvärmare men insåg sen att jag nog aldrig kommer att läsa den så den fick ett nytt hem. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har stått väldigt länge här också, men nu tyckte jag att det var dags :)

   Radera
 6. Den här kände jag inte till, men smakbiten låter lite intressant. ;)

  SvaraRadera
 7. Låter som en annorlunda och spännande handling. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är lite annorlunda, på ett bra sätt.

   Radera
 8. Tack för smakbiten! Det låter som en annorlunda bok.

  SvaraRadera
 9. Jag tror att jag har den här i bokhyllan. Kanske får se till att läsa den... Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är kanske lite åt det romantiska hållet, men inte så det stör.

   Radera
 10. Svar
  1. Ja, den är bättre än vad jag trodde :)

   Radera
 11. Kan ha varit hos mig. :) Jag gillade den starkt när jag läste den för flera år sedan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är fullt möjligt. Jag köpte den redan 2013 :)

   Radera
 12. Den här boken tyckte jag var underbar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förstod jag nästan, det här är ju romantik på hög nivå :)

   Radera