söndag 4 februari 2018

Smakebit på søndag: Fågelbarn

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare och stafettpinnen har nu tagits över av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Den här helgen har det blivit mycket läst. Jag är/har varit på läsretreat i Varberg på ett helt tokigt bokhotell tillsammans med ett gäng andra bokbloggare och bokälskare. Det fanns böcker precis överallt och om man, som vi, har bokpaketet så får man ta med sig fem böcker från hyllorna. Jag har ännu inte botaniserat färdigt, men än så länge har jag faktiskt inte hittat någon att plocka med mig. Inte för att det inte finns några att välja mellan (det sägs finnas runt 15000), utan för att jag inte vill krysta fram något bara för att.

I alla fall, igår eftermiddag började jag äntligen läsa Fågelbarn av Christin Ljungqvist. Det var nu ganska många år sedan jag läste hennes Kaninhjärta, som jag verkligen gillade, och böckerna hör visserligen ihop, lite löst, men bara genom att huvudpersonen i denna var en bifigur i förra.

Min smakebit är från sida 31.
Skogen var som en annan plats tidig förmiddag, när solen blänkte i snön och allt var vitt och himmelskt, och inga skuggor fanns att förväxla. Hanna närmade sig platsen där hon hade sladdat och cykeln försvunnit in i det stelfrusna snåret, det glimrade så starkt att hon tvingades kisa, och hon hittade spåren i snön, skrapet efter styret och tramporna, och stället där cykeln hade brakat in men inte fanns kvar. Hon såg sig omkring på det närliggande och inte heller där syntes cykeln, och hon trängde sig in bland grenarna så snön föll ner innanför kragen och sakta smälte, och hon kikade över kanten på den gamla stengärdesgården, men cykeln var borta. Någon hade tagit den, någon som kommit hem sent, någon som sett cykeln vid kanten av stigen och haft lång väg kvar. Det var en man, hon kände inte igen honom, han hade varit full, och han hade kastat cykeln i diket nära sitt hus. Den skulle bli hittad först när våren kom, och då skulle hon redan ha flyttat.

32 kommentarer:

 1. Jag har verkligen gillat allt av Christin Ljungqvist, förutom hennes senaste eftersom jag inte har läst den. Har förstått att den inte riktigt är i samma stuk som dessa så har inte vågat mig på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju bara läst en bok av henne tidigare, men jag ytterligare en oläst i hyllan.

   Radera
 2. Jag har boken och fler men oläst än så länge.

  SvaraRadera
 3. Låter jättemysigt med läsretreat, skulle jag vilja vara med på någon gång. Fågelbarn har jag läst, tyckte väldigt bra om den men har inte läst några andra böcker av henne än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var något av det bästa jag gjort, åkt i väg på den här helgen :)

   Radera
 4. Den här gillade jag :-)
  Är lite avundsjuk på läsretreat men efter den här jobbveckan och allt resstrul känns det väldigt bra att vara hemma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade nog lite svårt att komma in i den, men efter ett tag så sögs jag in.

   Läsretreat var det inte sista gången jag var på, det vågar jag nästan påstå. Det var helt fantastiskt roligt. Men du brukar ju ha lite otur när du är ute och reser ;) Och visst är det skönt att vara hemma.

   Radera
 5. Tack för smakbiten. Har inte sett boken innan.

  SvaraRadera
 6. Har inte läst något av den här författaren. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förra boken var i alla fall mycket bra och denna verkar inte vara sämre.

   Radera
 7. känner igen författarnamnet men har inget läst. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju egentligen ungdomsböcker det här, men de passar bra för äldre också.

   Radera
 8. Svar
  1. Jag tror att jag också gör det :)

   Radera
 9. Så fantastisk det høres ut!! Tenk å være på leseretreat, jeg blir virkelig misunnelig. Jeg tror jeg må sette det på listen over ferier jeg må ta en dag! :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var helt fantastiskt att åka iväg för att läsa och umgås med andra bokälskare. Mycket gemensam tid och möjlighet till mycket egentid. Perfekt :)

   Radera
 10. Den har jag läst, liksom Kaninhjärta, gillade båda. Rävsång och Vita Tigern står på tur. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rävsång ska läsas senare i år :)

   Radera
 11. Hade behövt ett läsretreat jag också! Kul att det varit lyckat. :) Jag läste också Kaninhjärta men gillade inte lika mycket. Omslagen är däremot riktigt fina. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väldigt välbehövligt att åka iväg så där en helg, väldigt avkopplande att umgås med andra bokälskare :)

   Radera
 12. Jag gillade de där böckerna av Christine Ljungqvist!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som att jag kommer att gilla denna också :)

   Radera
 13. Låter mysigt med läsretreat. Ännu inte läst något av författaren men tänkt att jag ska testa någon gång....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väldigt roligt och mysigt. Ja, prova någon av hennes böcker :)

   Radera
 14. De här böckerna är jag sugen på att läsa. Tack för smakbiten!

  Läsretreat låter trevligt (har ju sett lite bilder på instagram också). Jag har bara varit inne på det ena av de bokliga hotellen i stan (inte Gästis). Det känns lite onödigt att bo på hotell på gångavstånd hemifrån. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att ha kommit ungefär halvvägs i den här andra boken så vågar jag nog påstå, rent generellt, att de är bra :)

   Det var vansinnigt trevligt med läsretreat, till och med roligare än jag hade förväntat mig :) Det känns ju onekligen onödigt att bo på hotell om man bor i närheten :)

   Radera
 15. Kul att du gillade läshelgen! Det var andra gången för mig i denna form. Hoppas det blir en tradition!

  Visst är hotellet mysigt? Passar perfekt för en bokhelg. Jag tog två böcker. Visst hade jag kanske kunnat hitta fler, men precis som du säger - man måste ju inte plocka på sig "bara för att".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två gånger är en tradition :) Jag tyckte det var jättetrevligt och tog väl den här gången som ett slags se-och-lär :) Nästa gång (det är klart att det måste bli en nästa gång) så vet jag hur det funkar. Hotellet var väldigt mysigt, egentligen hade jag velat gå runt och leta bokhyllor, men jag kände mig lite dum när jag strök omkring i korridorerna :)

   Radera