måndag 15 april 2019

Film: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn (2016)

Titel: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Originaltitel: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
Genre: Fantasy
Regissör: Tim Burton
Manus: Jane Goldman, Ransom Riggs (bok)
Skådespelare: Asa Butterfield, Ella Purnell, Eva Green, Samuel L Jackson, Chris O'Dowd
Utgivningsår: 2016
Produktionsland: USA | Belgien | Storbritannien
Längd: 127 min
Serie: -
Såg den på Viaplay 22 mars 2019


Handling
När Jakes älskade farfar går bort efterlämnar han sig ledtrådar till ett mysterium som spänner över tid och rum, och som tar Jake till en fördold plats för besynnerliga barn med övernaturliga krafter. Jake upptäcker samtidigt att barnen har mäktiga fiender och att faror lurar överallt, och han måste både avgöra vem han kan lita på och använda sin egen förmåga för att kunna rädda dem.

Min kommentar
Förra hösten läste jag den här boken och blev väldigt positivt överraskad. Ända sedan dess har jag varit sugen på att se filmen. En sambofri kväll passade jag på.

Nästan direkt från början känner jag att det är mycket Tim Burton-aktigt och det är en känsla som ökar ju längre filmen går. Det är vansinnigt snyggt och jag älskar stämningen. Ända till det något utflippade slutet.

Barnen är fantastiska, eller besynnerliga om man hellre vill det. Deras förmågor är inte alltid användbara, men de hittar alltid något bra sätt att nyttja dem på. De är inga superhjältar. Bara besynnerliga. Karaktärerna saknar kanske en del djup, men det har jag med mig från boken så det stör mig inte. Det underlättar nog ganska mycket om man har läst boken. Då saknas det inga bitar. Det kan hända att betyget hade varit lägre om jag inte hade haft boken som grund.

Jag tycker att Asa Butterfield gör Jack väldigt bra. Faktum är att jag tycker att alla är bra. Samuel L Jackson spelar över, men på ett bra sätt. Eller faktiskt, alla spelar över, men på något sätt är det precis så det ska vara.

Slutet känner jag inte alls igen och jag läste någon kommentar om att filmen slagit ihop de tre första böckerna. Det gjorde mig lite förvånad för då kan de två andra böckerna bara vara den sista halvtimmen eller så. Det känns väldigt märkligt.

Trots sina två timmar upplever jag inte filmen som för lång. Det är mystiskt, magiskt och vackert.Letterboxd hade den 3,0 i genomsnitt (beräknat på 60 196 betyg).
IMDb hade den 6,7 i genomsnitt (beräknat på 138 432 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

2 kommentarer: