lördag 11 april 2020

"Fågeltribunalen" av Agnes Ravatn

Författare: Agnes Ravatn
Titel: Fågeltribunalen
Genre: Thriller
Antal sidor: 189
Originalspråk: Norska
Originaltitel: Fugletribunalet
Översättare: Cajsa Mitchell
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2013 (min) 2020
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 25 mars 2020
Första meningen: Pulsen ökade medan jag vandrade fram genom den tysta skogen.

Baksidetext
TV-profilen Allis Hagtorn tvingas efter en offentlig skandal lämna sin partner och sitt jobb. På flykt från storstaden och allmänhetens blickar tar hon tjänst som trädgårdsmästare och hushållerska i ett ensligt beläget hus vid en fjord. Men hennes arbetsgivare börjar snart uppvisa ett olustigt beteende. Plötsligt står den vresige, tystlåtne mannen bakom hennes rygg. Eller iakttar henne från ett fönster. Allis börjar undra över vad han ägnar sig åt i sitt noga tillslutna arbetsrum.

I väntan på att mannens hustru ska komma tillbaka från en resa utvecklas deras tysta, obekväma möten till en isande relation. Och det blir alltmer uppenbart att ett försök att gottgöra tidigare synder inte alltid är tillräckligt...

Min kommentar
Fågeltribunalen dök överraskande upp här i vintras och då hade jag egentligen inte hört något om boken, men faktiskt lagt till den på min nyfiken-på lista. Den lät väldigt intressant när jag gick igenom boksläpp för januari. Sedan dess har jag nog egentligen bara hört negativt om den så den har inte varit högprioriterad, men så behövde jag någon tunnare bok och då föll blicken på den.

Jag får en nästan klaustrofobisk känsla när jag läser. Miljön består i stort sett av ett hus och dess trädgård och karaktärerna är egentligen bara två. Beskrivningarna av naturen är målande och jag kan se allting framför mig.

Boken början (nästan) normalt och vardagligt. Visst är de lite konstiga, de där två, men vem är inte det... Allt eftersom läsningen fortsätter så börjar jag känna mig obehaglig till mods. Allt liksom smyger sig på. Stämningen är ödesmättad och jag kan nästan känna luften vibrera. Jag blir nyfiken på vad det är som egentligen har hänt dem och det får man veta i små bitar i taget. Dock aldrig i klartext. Det här avskalade, långsamma passar mig väldigt bra. En bonus är så klart den nordiska mytologin som Allis berättar om. Ett nytt ord fick jag lära mig också, eller i alla fall vad det kommer ifrån. Urbota är ju ett ord som i alla fall jag använder hyfsat ofta, men jag har aldrig funderat på vad det kan betyda. Vid ett tillfälle används det i boken i samband med en viss typ av brott och jag var ju så klart tvungen att kolla upp det. Enligt Wikipedia så betyder det: Urbota var i äldre svensk lag ett brott som inte kunde sonas med böter, utan ledde till fredlöshet eller dödsstraff. Till urbota brott hörde vissa former av mord och dråp – i kyrkan, på egen hustru, på barn, på sovande, eller på en man som uträttade sina naturbehov.

Den bok som inte innehåller några störningsmoment finns knappt och det gäller även Fågeltribunalen. I början blir jag alldeles förskräckt över att dialogen inte markeras på något sätt. Den är bara insprängd mitt i all övrig text. Lika förvånad blir jag lite senare när jag faktiskt inte stör mig alls på det. Å andra sidan så var det ju inte speciellt mycket dialog. Det mesta händer inne i huvudet.

Det är inget annat än fantastiskt att det kan hända så mycket i en så kort bok, där det egentligen inte händer något. Jag tycker den är vacker, på ett lite läskigt sätt. Fågeltribunalen skulle kunna bli en riktigt bra film. Om man skulle lyckas till 100% med castingen.

Goodreads hade den 3,77 i genomsnitt (beräknat på 2 468 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Fågeltribunalen: Den läsande kaninen, Kapprakt och Det här har jag läst.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Det låter intressant, samtidigt som jag blir oerhört skeptisk. Ja vem vet, kanske läser jag den en gång framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var väldigt skeptisk också så jag förstår precis vad du menar 😁 Den passade mig väldigt bra, visade det sig till slut.

   Radera
 2. Jag läste ut den i onsdags, och ja, hm, min recension kommer att se annorlunda ut ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar då att du inte gillade den 😉

   Radera