fredag 24 april 2020

Kommande böcker maj 2020

Maj ser ut att bli en spännande månad vad gäller bokutgivning. Så här många blir det när jag försöker vara restriktiv.

Redovisningsavdelning Marviken av Lars Wilderäng
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 438
Utgivningsdatum: 2020-05-07
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Tor arbetar på den svenska underrättelsetjänstens hemligaste avdelning, med så kallade våta arbeten. Arbeten som är totalt olagliga och som aldrig får komma till allmänhetens kännedom. Genom att förlita sig på uppgifter från en topphemlig källa som på ett nästintill magiskt sätt alltid tycks ha precis rätt information, kan de gång på gång avstyra planerade terrordåd.

Tors efterforskningar kring källan leder till en ännu hemligare organisation: Redovisningsavdelning Marviken. En organisation vars arbete visar sig vara något som Tor aldrig kunnat föreställa sig. Han blir inblandad i en konspiration så omfattande att den förändrat Sverige från grunden.

Men Sverige har många gamla oförätter och fiender, som inte kommer sky några medel för att nå sina mål.


En blandning mellan agentroman, actionthriller och science fiction? Låter intressant!



Den sista sommaren i Cornwall av Liz Fenwick
Genre: Feelgood
Serie: Cornwall (4)
Antal sidor: 417
Utgivningsdatum: 2020-05-07
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Författaren och historikern Hebe är 53 år gammal när hon får beskedet att hon lider av Alzheimers sjukdom och att sjukdomen dessutom är långt framskriden. När Hellwyn House i Cornwall bjuds ut till försäljning inser Hebe att hon måste fly London, köpa den gamla herrgården och tillbringa sina sista dagar där. Hebe erbjuder sin systerdotter Lucy att komma med för att hjälpa till med upprustningen av Hellwyn House i förhoppningen om att Lucy också ska ta hand om henne. Lucy tackar ja till erbjudandet eftersom hon hamnat på tabloidpressens alla förstasidor sedan hennes kärleksaffär med den gifte Labourpolitikern Ed blivit känd och hon är i stort behov av en tillflykt. Tillsammans hjälps de två kvinnorna åt att hantera varsin livssituation och en vänskap uppstår mellan dem. Lucy upptäcker att hon trivs väldigt bra med att vara avskuren från innekretsarna i London medan Hebe alltmer lever på sina minnen från den sista sommaren med sin tio år yngre älskare, då hon fortfarande var fullt fungerande.

Den här serien är jag väldigt sugen på.



Vingar av silver av Camilla Läckberg
Genre: Thriller
Serie: Fayes hämnd (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-05-13
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Just när Faye trodde allt var över hotas hennes tillvaro igen. Hon har byggt upp ett liv utomlands, exmaken Jack sitter i fängelse och hennes företag Revenge skördar stora framgångar. Men när Revenge ska lanseras i USA dyker det plötsligt upp ett allvarligt hot mot bolaget och Faye tvingas återvända till Stockholm. Med hjälp av en handplockad grupp kvinnor kämpar hon för att rädda det som är hennes - och för att rädda sig själv och dem hon älskar.

Jag är inte helt säker på att jag kommer att läsa den här serien, men den får vara med ändå.



Dockfabriken av Lena Karlin & Åsa Schwarz
Genre: Kriminalroman
Serie: Alex Lindhage och Clara Sjöberg (1)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2020-05-14
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Den framstående robotforskaren Heinrich Becker och hans banbrytande uppfinning, roboten Adam, kidnappas. Säkerhetspolisen Alex Lindhage utreder fallet. Vid ett förhör med forskarkollegan Clara inser han att hennes relation till Heinrich är starkt präglad av konkurrens, och han misstänker att hon döljer något.

Med hjälp av Heinrichs fru Nora försöker Alex förstå vilka som kan ligga bakom kidnappningen, men antalet misstänkta stiger för varje dag. Vad arbetade Heinrich egentligen med? När Alex lägger samman bitarna framträder en bild av den framgångsrike forskaren som är mer chockerande än han någonsin kunnat ana.


Tema AI! Spännande!



Mytomanen av Sofie Sarenbrant
Genre: Kriminalroman
Serie: Emma Sköld (8)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-05-25
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
Efter en orienteringsdag i skolan hittas en pojke död i Ålstensskogen. Kroppen är illa tilltygad och värdesakerna försvunna. Misstankarna riktas mot ett ungdomsgäng som har knivrånat jämnåriga i Bromma.

Kriminalinspektör Emma Sköld måste lösa fallet innan mördaren slår till igen, men hon har en känsla av att det är något som inte stämmer. Och vad är det hennes kolleger döljer? Ibland är sanningen för svår att uttala.


Det här är förmodligen en serie som jag kommer att fortsätta läsa.



En evig sömn av Anna Roos
Genre: Kriminalroman
Serie: Morden vid världens ände (2)
Antal sidor: 250
Utgivningsdatum: 2020-05-27
Förlag: Louise Bäckelin Förlag

Från Bokus
Sommarturisterna har börjat anlända till den gamla badorten, men för Vera Jansson är återkomsten till hemorten inget nöje, och hon har ännu inte lyckats sälja sitt barndomshem. Dessutom har hennes senaste framgångar vunnit revisionsbyrån hon arbetar för flera nya klienter i trakten. För att undvika semester åtar hon sig granskningen av ett av företagen i Trosa: en nystartad men snabbt växande dejtingsajt. Uppdraget ser ut att bli enkelt, men så omkullkastas allt när en ung kvinna, efter ett studentfirande vid Tullgarns slott, hittas medvetslös. Kort senare uppdagas det att sajten Vera granskar innehåller flera tvivelaktiga profiler och att evig kärlek kan stå personen som söker den dyrt.

Jag har läst två andra böcker av Anna Roos, dock inte första delen i den här serien.



Röd skymning av E P Uggla
Genre: Science fiction
Serie: Första hösten (2)
Antal sidor: 248
Utgivningsdatum: 2020-05-01
Förlag: Swedish Zombie

Från Bokus
Fyra veckor efter utbrottet. Blomdammet har svepts upp i atmosfären och evig skymning råder i Sverige. Men de smittade jagar inte längre. De dör och förvandlas till en del av skymningslandskapet. Myndigheterna gör en kraftsamling och hoppet spirar. Sverige kan ta sig ur det här. Det är då de kala, frosttyngda trädgrenarna får onaturligt röda löv.

Fösta delen gav mersmak!



Offer 55 av James Delargy
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 334
Utgivningsdatum: 2020-05-07
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Två misstänkta pekar ut varandra. En av dem är en seriemördare. Den andra är hans tilltänkta offer. I denna bladvändarthriller väntar häpnadsväckande vändningar runt varje hörn.

I en sömnig by i Australien ligger polisstationen där Chandler Jenkins jobbar. En dag kliver en man in i polishusets entré. Han heter Gabriel. Han berättar att han har lyckats ta sig fri efter att ha hållits inlåst av en seriemördare som kallar sig Heath. Heath har sagt till Gabriel att han ska bli nummer 55. Hans 55:e offer.

Innan Chandler hinner påbörja jakten på en av de värsta seriemördare i landets historia, kommer en annan man in på stationen. Han säger att han heter Heath och berättar exakt samma historia som Gabriel gjorde. Den skiljer sig bara från Gabriels på en punkt. Enligt Heath hette seriemördaren Gabriel.

En av männen talar sanning. En av dem ljuger. Kommer Chandler hinna lösa fallet innan någon av dem blir offer 55?


Den här låter ju spännande.



Falska toner och söta vinbär av Ewa Klingberg
Genre: Drama
Serie: Huskvarnaserien (5)
Antal sidor: 344
Utgivningsdatum: 2020-05-11
Förlag: Historiska Media

Från Bokus
Sommaren står i full blom då Therese anländer till den anrika gården Brunstorp i Småland. Här ska hon bo några månader för att skriva klart sitt bokmanus om svensk historia. Men än så länge är dokumentet i datorn pinsamt tomt.

150 år tidigare bodde Agnes på samma plats. I hopp om att förbättra faderns vintillverkning söker hon sig till det närbelägna Gustavshill som är känt för sina goda viner och rika vinbärsskördar. Jakten på det perfekta receptet blir snart början på ett helt nytt liv.


Jag har läst de tre första delarna och borde nog faktiskt fortsätta.



Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts av Mhairi McFarlane
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-05-27
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
När Lauries pojkvän sedan många år gör slut vacklar hela hennes tillvaro - och inte blir det lättare av att de jobbar på samma advokatbyrå. Bara tanken på att börja dejta igen gör Laurie smått skräckslagen - hon vet ju inte ens hur Tinder fungerar! Och just när hon inte trodde att det kunde bli värre börjar det viskas på kontoret om att expojkvännens nya flickvän är gravid.

Lauries kollega Jamie tror inte på förhållanden. Men dessvärre behöver han en flickvän att visa upp för sin gammalmodiga chef. Och Laurie behöver en fejkpojkvän, helst ursnygg, för att kollegorna ska sluta prata om hennes ex och hans bebislycka och börja prata om henne istället. Perfekta lösningen för dem båda? Ett påhittat förhållande med ett hemligt, förutbestämt slutdatum. Men Laurie upptäcker snart att det ibland är en hårfin gräns mellan att låtsas vara kär i en person som är helt fel för en och att faktiskt bli förälskad...


Jag borde verkligen läsa mer av Mhairi McFarlane.



Solsken på menyn av Debbie Johnson
Genre: Feelgood
Serie: Café Havsbris (3)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2020-05-28
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Sommaren är här och på Café Havsbris skiner solen ikapp med gästerna. Och för den rosahåriga servitrisen Willow Longville är det lilla klippfiket lika mycket ett jobb som det är hennes hem. Men lönen är liten, så för att få ihop livet (som även inkluderar en mamma med Alzheimers) jobbar Willow extra som städerska.

När hon får uppdraget att städa Briarwood, det gamla huset på kullen som stått tomt i över tio år, vänds hennes liv upp och ner. Hon träffar Tom, en stilig främling, som har en alldeles speciell koppling till huset. De blir snart vänner, och inser även att de har mer gemensamt än vad de först trodde. Men att bli förälskad är verkligen det sista Willow har tid med...


Jag behöver mer feelgood i mitt liv och det här låter mysigt.



Befrielsen av Imogen Kealey
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-05-04
Förlag: Historiska Media

Från Bokus
För de allierade var hon en orädd frihetskämpe och en fantastisk spion. En kvinna som var före sin tid. För Gestapo var hon en gäckande skuggfigur och deras mest jagade person. Hon hette Nancy Wake och hade ett skyhögt pris på sitt huvud.

För första gången skildras hennes händelserika liv i romanform. Det handlar om en kvinnas ofattbart svåra uppdrag att vända kriget, rädda mannen hon älskar och med brutala medel hämnas dem som har velat skada henne.


Först hade jag inte tänkt att ta med denna, men det är något med den som lockar.



Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins
Genre: Science fiction
Serie: Hungerspelen (0)
Antal sidor: 450
Utgivningsdatum: 2020-05-19
Förlag: Bonnier Carlsen

Från Bokus
Det är 64 år innan Katniss gör entré och det är dags för den tionde "Slåttern". Ceremonin där regimen väljer ut vilka två ungdomar från varje distrikt som ska delta, och med all sannolikhet slaktas, i Hungerspelen.

Regimen påstår att Hungerspelen hålls för att bygga upp en stark, trygg och lydande nation.

Men är det verkligen det samhället som folket vill leva i, och till vilket pris?

Denna ödesmättade morgon får vi följa 18-årige Coriolanus Snow, och det kommer att dröja länge innan han blir den fruktade diktator som vi lärt känna honom som i de tidigare böckerna.

Kanske får vi till och med lära känna honom som en hjälte?


Den 0:te boken om Hungerspelen... En prequel alltså.

8 kommentarer:

 1. Ja här fanns det ju några som jag definitivt vill läsa!

  SvaraRadera
 2. Offer 55 lät väldigt intressant!

  SvaraRadera
 3. Som vanligt är några böcker samma som mina. Men jag velade över ett gäng böcker och det känns bra att du har med många av dem som jag tog bort (med viss vånda). Som t.ex. Befrielsen, Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts och Dockfabriken. Den sistnämnda velade jag längst över. Jag gillar ju böcker med IT och Åsa Schwartz men just AI är inte helt min grej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Befrielsen höll på att inte komma med, men sedan kände jag att jag blev väldigt nyfiken på den. AI skrämmer mig, men jag gillar att läsa om det 🙂

   Radera