lördag 4 april 2020

"Sonjas andra chans" av Åsa Hellberg

Författare: Åsa Hellberg
Titel: Sonjas andra chans
Genre: Feelgood
Antal sidor: 342
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Sonja 3
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2018
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 23 mars 2020
Första meningen: Slutet av 2011, advokat Andreassons kontor i Stockholm.

Baksidetext
Sju år efter Sonjas död – och arvet som bland annat gav hennes bästa vänner ett hotell i London, ett fantastiskt hus på Mallorca och en restaurang i Paris – tampas Sonjas vänner med livet. Alla tre behöver en förändring, och de vet att det är dags att uppfylla Sonjas sista önskan: att sprida hennes aska runtom i världen. Under resans gång, i brev efter brev från Sonja, målas hennes hemliga och passionerade kärlekshistoria upp och berör dem djupt.

Samtidigt sker saker på vännernas hemmaplan som ingen av dem räknat med, och plötsligt är deras vänskap det enda bergfasta och bestående. Allt eftersom resan tar dem ut i världen tvingas Rebecka, Maggan och Susanne ta livsavgörande beslut. Och varken slukhål i Norge, katastrofer på Haiti eller spontandans i Madrid kan stoppa dem från att ge Sonja – och sig själva – en andra chans.

Min kommentar
I dessa tider kan det ju aldrig vara fel med lite feelgood. Tänkte jag och satte tänderna Sonjas andra chans, den tredje och sista(?) delen i serien om Sonja. Eller kanske snarare hennes vänner.

Precis som i de två första böckerna flyger vi runt i världen. Den här gången ska nämligen Sonjas aska spridas ut, på för henne viktiga platser. Det passar ju egentligen jättebra just nu, när alla resor i det verkliga livet är pausade.

Det känns som att Susanne, Maggan och Rebecka återigen blir tydligare. Jag har inga problem att hålla isär dem. De är väldigt olika personligheter, de här tre (eller fyra) och det ökar ju chansen för igenkänning. Det de har gemensamt är att de allihop är härliga och självständiga 50+-kvinnor. Oftast. Jag är nog inte riktigt lik någon av dem, men jag skulle definitivt vilja ha lite mer av Susannes driv. Hon är annars den som står längst från mig.

Hur konstigt det än kan låta så är det Sonja som på något sätt är i fokus. Hon har ju varit död hela tiden, men andligen så har hon varit med genom hela serien. Man får veta mycket mer om henne och det är intressant. Jag gillar henne inte riktigt, men ju mer jag lär känna henne desto mer förstår jag. Det visar sig att det är henne jag är mest lik. Minus de ekonomiska förutsättningarna då.

Ibland kan jag nästan tycka att det blir för mycket och i vanliga fall hade jag nog stört mig på trovärdighetsfaktorn. I undantagsfall kan jag strunta i det, om det som inte är trovärdigt berättas på ett trovärdigt sätt och om det finns andra faktorer som väger upp det. Som i Sonjas andra chans. Personligen så tycker jag att det är för mycket sex/tankar på sex, men alla är vi ju olika.

Jag älskar verkligen de här kvinnornas vänskap. Hur de alltid ställer upp för varandra. Fokus ligger verkligen på det som är viktigast här i livet. Det är rappt och underhållande, men trots att jag verkligen bryr mig om dem och vill att det ska gå dem väl så blir jag aldrig riktigt berörd.

Nu är ju serien egentligen slut, men jag har sett att det finns två kortromaner. Jag tror att jag sparar dem till någon resa. När nu det kan bli av.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,79 i genomsnitt (beräknat på 127 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Sonjas andra chans: Bokstunder, Annas fotnoter och Elisabet Nielsen & Romanceportalen.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

2 kommentarer:

  1. Varje gång jag läser dina omdömen om den här serien tänker jag att jag ska läsa den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, ja, det är ju meningen. Det finns ju två kortromaner också och en tredje verkar vara på väg 😁

      Radera