måndag 27 april 2020

TV-serie: Derry girls #2 (2019)

Titel: Derry girls
Originaltitel: Derry girls
Genre: Komedi
Skapad av: Lisa McGee
TV-bolag: Channel 4
Skådespelare: Saoirse-Monica Jackson, Louisa Harland, Nicola Coughlan, Jamie-Lee O'Donnell, Dylan Llewellyn
Premiär: 2019-03-05
Produktionsland: Storbritannien
Antal avsnitt: 6
Avsnittslängd: ca 25 min
Såg den på Netflix april 2020
Handling
Fem ungdomar brottas med typiska tonårsproblem under den pågående politiska konflikten i 1990-talets Nordirland.

Min kommentar
Vi tittar på en del deprimerande saker just nu (som dokumentären om Scandinavian Star, bland annat och för att inte tala om nyheterna) och kände att vi behövde något man kunde skratta åt. Då blev det andra säsongen av Derry girls. Som jag faktiskt gillar betydligt mer än första säsongen.

De fyra (eller fem) Derry girls är inget annat än fantastiska. Så olika sinsemellan, men ändå bästa vänner. De skulle nog nästan gå i döden för varandra. Erins pappa är en favorit, han har fått lite mer skinn på näsan den här säsongen och det uppskattas. Orlas mamma är bara för mycket. På ett bra sätt. Farbror Colm minns jag inte ens om han var med i första säsongen, men här blir han väldigt minnesvärd. Han är precis lika galen som alla andra. Annars är nunnan, syster Michael, min favorit. Jag bara älskar hennes cynism och sarkasm.

En av säsongens favoritscener är när de katolska flickorna träffar de protestantiska pojkarna. Under ordnade former, så klart. De ska lära sig att umgås och prästen försöker få dem att hitta likheter. Man förstår nästan ändå hur den där konflikten kunde hålla på så länge.

Soundtracket är underbart, naturligtvis. Vi snackar ju 90-tal. Här finns bland annat Take That, ett helt avsnitt handlar om ett försök att ta sig till deras konsert i Belfast. Till och med lite Ace of Base blir det. Något som fick oss att sitta som fågelholkar var reaktionen när Rock the boat spelades på ett bröllop. Tydligen är den speciella "dansen" en tradition på Irland. Och endast där. Upptäckte jag när jag googlade.

Mot slutet blir jag nästan lite berörd, när James officiellt blir en Derry girl. Det gläder mig att det verkar vara en tredje säsong på gång.TV Time har serien 9,04 i genomsnitt.
IMDb har serien 8,4 i genomsnitt (beräknat på 15 387 betyg).
Jag ger den 4,0.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Visst är den uppiggande. Rock the boat fick jag också googla :-) Och nunnan är min favorit också ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den fick mig verkligen på bättre humör 🙂 Hela den där Rock the boat-grejen var så konstig. Hur kan det bli så där liksom. Och nunnan, ja, hon är så fantastisk 🙂

      Radera