söndag 12 april 2020

Smakebit på søndag: Crimson Lake

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

I fredags var vi och åt middag på ett av våra favoritställen, där de serverar en himmelsk dansk fläskesteg. Som vanligt i dessa tider så funderade jag lite på om de hade glesat ut borden och om det skulle vara mycket folk där. Det brukar vara mer än fullt, men vi tänkte att oron för virus hade minskat lite på tillströmningen. Nu var det visserligen långfredag och mitt emellan lunch och middag, men vi var helt ensamma där. Bara sambon och jag. Restaurangägaren var helt uppgiven. Det gjorde mig så ledsen att se detta att jag nog faktiskt inte har hämtat mig än.

Jag har lite svårt att fokusera på läsning, men jag försöker. Med en verklighet som på många sätt överträffar dikten så är det inte lätt att hitta en bok som tar tag i mig. Crimson Lake av Candice Fox hade nog i vanliga fall lyckats med det, för egentligen är den både spännande och lite klurig. Det är bara min ork det är fel på.

Min smakebit är från sida 179:
Jag var en dålig människa. Lömsk, oärlig. Helt enkelt en dålig människa.
    När jag lämnade Amanda vid bryggan var det inte för att tillbringa eftermiddagen med att ta reda på mer om Llewellyn Bruce och hans koppling till Jake. I stället körde jag raka vägen hem och satte mig på framsidan av mitt färgstänkta hus och läste Mordet vid Kissing Point, så angelägen om att få återvända till Amandas fall att jag började läsa innan jag hade klivit ur bilen. Även om jag visste att jag var en hemsk kollega kunde jag inte släppa boken. Jag tänkte när jag suttit uppe i förarstolen i träskbåten och sett henne titta upp på mig med sina stora dockliknande ögon, de färgstarka händerna som höll i repen på var sida, klamrade sig fast i dem. Hon påminde lite om en glad liten sjöjungfru som tog en tur med en fiskebåt. Figurerna och mönstren på hennes kropp gjorde henne overklig på något vis. En färgstark giftgroda.
    Var hon ett monster?

36 kommentarer:

 1. Skönt att äta ute, restaurangerna har det tufft, många andra också. Fox är bra, intressant miljö, fel plats fel tid, spännande, gillade boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här boken lyckades fånga mig 🙂

   Radera
 2. Svårt att veta om det är mycket folk eller inte på restauranger, en del är sorgligt nog helt öde, men inte alla.
  Den här boken står oläst i min hylla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi försöker ta hämtmat så ofta det går, men vi kan ju inte rädda alla.

   Jag tycker att du omedelbart ska ta upp den här boken och läsa den!

   Radera
 3. Det er mange stengte restauranter i Norge, men nå nærmer det seg at de kan åpne igjen om de vil. Men det må være god avstand mellom bordene. Alle begrensningene skal lettes litt på 20-27 april. Det blir interessant hvordan det blir.
  Det er trist når leselysten svikter, jeg har det sånn innimellom jeg og. Jeg bruker gå tilbake og lese en av mine favoritter for at det skal lette litt. Kanskje det hjelper deg og?
  Ha en riktig fin påskesøndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är ju allt öppet, så vida inte restaurangen själv bestämt sig för att stänga. De har fått tydliga instruktioner om att ha avstånd mellan borden, tyvärr bryr sig inte alla, men för det mesta så funkar det.

   Jag har inte läst om en bok sedan jag var runt tolv 🙂 Tror inte jag skulle uppskatta det utan mer bli lite uttråkad. Den här boken fick mig faktiskt att sträckläsa så det funkade.

   Radera
 4. Usch, jag tycker så himla synd om alla som har det svårt i dessa tider. Själv undviker jag restaurangbesök och i princip allt annat just nu eftersom jag tillhör riskgrupp, men jag försöker beställa hem mat så ofta jag kan för att ändå stötta de lokala restaurangägarna.

  Tack för smakebiten, denna står på min att läsa-lista!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är inte i någon direkt riskgrupp, tror vi, men vi undviker ändå att gå ut där det är mycket folk. Hämtmat tar vi också, så ofta det går.

   Det här var en riktigt bra bok!

   Radera
 5. Tycker synd om alla som har det tufft nu, inte minst restaurangbranschen. Känner till det där med fokusen, det har varit lite si och så med den ganska länge nu. Boken känner jag till men har inte läst. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog det som gör mig mest uppgiven, alla de där restaurangerna och andra företag som kanske inte klarar sig nu. Vi får hoppas att fokusen kommer tillbaka när hela den här upp-och-nedvända världen har vänts rätt igen.

   Radera
 6. Det finns tyvärr stor risk att många matställen får slå igen för gott. Om deras hyresvärdar är kloka, så sänker de hyran kraftigt nu. Bättre att få in lite i hyra nu och normal hyra när coronakrisen blåst förbi än att stå där med tomma lokaler och ingen hyra alls.

  Lustig smakbit. Är det en polis som läser deckare istället för att arbeta med det riktiga fallet? Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man tycker att det där valet är ganska enkelt, i alla fall när man sitter här vid sidan om.

   Det är ett väldigt annorlunda upplägg i den här boken 🙂 Det är en privatdeckare som läser en bok om ett fall som hans kollega är inblandad i...

   Radera
 7. Ja, restaurangnäringen har det inte lätt! Här i Övik har många ändå förstått att beställa hämtmat, en restaurang hade lämnat ut mer än 100 tre-rätters middagar förra lördagen. Men det räcker ju inte riktigt ändå :/
  Tack för smakebiten, Fox är ett nytt namn för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jobbigt när man inte kan rädda alla, men man får göra så gott man kan.

   Radera
 8. det var en liten elak smakebit ur en bok jag inte hört talas om men som jag fick lust att läsa. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker absolut att du ska läsa den!

   Radera
 9. Restauranger, bland annat, har det tufft nu. Jag äter aldrig ute i vanliga fall, men hade jag gjort det hade jag inte dragit mig för att besöka en restaurang i dessa tider. Med sunt förnuft, förstås. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade gärna gått på restaurang, men tyvärr ligger de inte på gångavstånd och kollektivtrafiken tänker jag undvika som pesten i några veckor.

   Radera
 10. Tack för smakbiten! Okänd bok och författare för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte en jättekänd bok, men det borde den vara.

   Radera
 11. Den boken blir jag nyfiken på. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 12. De flesta restauranger som överlever verkar göra det med hjälp av hämtmat. Eller uteserveringar som blir mer aktuella närmare sommaren. Tragiskt javisst. Tack för smakbit av för mig okänd författare, ha en skön påskdag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har dessvärre bara pizzerior och andra snabbmatställen på gångavstånd där vi bor och jag känner att jag redan har tröttnat på den maten. Det brukar gå väldigt snabbt...

   Radera
 13. Det är synd om restaurangägarna, fint att ni stöttade dem i alla fall. Tack för smakbiten, skräck och träsk låter lovande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man gör så gott man kan 🙂 Vi vill ju gärna ha kvar våra favoriter även efter den här tiden.

   Radera
 14. Jag tyckte verkligen om den där boken. Jag har del 2 redo här hemma. Det är synd om restaurangerna och deras anställda. Tänker också på alla fik..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här boken lyckades äntligen få mig att komma ur lässvackan, måste ha tag i andra delen 🙂

   Radera
 15. Har inte läst något av författaren. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 16. Okänd bok för mig, men tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan verkligen rekommendera den. Kunde inte sluta läsa igår så den blev utläst 🙂

   Radera
 17. Den verkar lite spännande faktiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var så spännande att det inte gick att sluta läsa 🙂

   Radera