måndag 13 april 2020

TV-serie: Hamilton #1 (2020)

Titel: Hamilton
Originaltitel: Hamilton
Genre: Thriller
Skapad av: Petter Sigurd Rosenlund
TV-bolag: C More
Skådespelare: Jakob Oftebro, Nina Zanjani, Krister Henriksson, Peter Andersson, Rowena King
Premiär: 2020-01-01
Produktionsland: Sverige
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 44 min
Såg den på C More mars-april 2020

Handling
Carl Hamilton har nyss återvänt till Sverige efter många års hemlig utbildning i USA när Stockholm skakas av en rad terrorattacker. Hamilton får i uppdrag att bistå den svenska underrättelsetjänsten i deras jakt på de skyldiga.

Min kommentar
Jag kan nog inte kalla mig för expert på Hamilton, men han är en väldigt bekant karaktär. Jag har läst flera av böckerna och sett de flesta filmatiseringarna. Att vi skulle se den här nya serien var inte helt otippat. Samtidigt som jag inte kan låta bli att fundera lite över varför man gör ännu en ny version i stället för att bara göra en serie om en supertuff agent. Varför blanda in Hamilton, liksom?

Det här är inte en egentlig filmatisering av första boken, Coq rouge, även om de har en del gemensamt. Detta är en moderniserad version med en aktuell historia. Dessvärre inte helt osannolik. Jag gillar historien, men inte alltid utförandet.

Mitt största problem är nog faktiskt agerandet och karaktärernas trovärdighet. Vi kan börja med självaste Hamilton. Jakob Oftebro känns inte alls trovärdig som Hamilton. Lite som Leonardo DiCaprio ser han för mycket ut som en pojke (vilket i och för sig kanske är lyckosamt när man är hemlig agent) och jag tror inte på ett ögonblick på honom när han ska spela stenhård, men med en mjuk insida. Ibland låter han dessutom som att han läser innantill. När jag skulle skriva ihop detta så såg jag att han är norsk och det kan väl kanske förklara att han inte låter så säker när han pratar. Jag har tydligen sett honom i ganska mycket, men han har inte gjort något bestående intryck.

Nina Zanjani, som spelar SÄPO-agenten Kristin Ek, känns inte heller speciellt sannolik. Hon beter sig korkat och irrationellt. Hennes ansiktsuttryck är ständigt chockat/överraskat/förvirrat. Jag hoppas verkligen inte att hon är representativ för SÄPO-anställda. Då är vi illa ute. Datanörden Birger, spelad av Jörgen Thorsson är mer stereotypisk än trovärdig. Slöseriet med fantastiska Suzanne Reuter gör mig bara ledsen.

Kanske är den här moderna versionen bättre om man inte känner till originalet, men det är alldeles oavsett det både spännande och påkostad. Här finns mängder av vändningar och det är inte helt solklart vem som är på vilken sida, vem som är god och vem som är ond. Det gillar jag.TV Time har serien 7,96 i genomsnitt.
IMDb har serien 6,8 i genomsnitt (beräknat på 959 betyg).
Jag ger den 3,5.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Serien kan inte köpas än.

2 kommentarer:

  1. Inte för att jag lockas av den här serien, men Oftebro tycker jag varit OK i det jag sett honom i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte ens komma ihåg honom i det jag har sett. Vilket ju i och för sig borde betyda att han inte var kass 🙂

      Radera