måndag 4 maj 2020

Film: Nocturnal animals (2016)

Titel: Nocturnal animals
Originaltitel: Nocturnal animals
Genre: Thriller
Regissör: Tom Ford
Manus: Tom Ford, Austin Wright (bok)
Skådespelare: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson, Isla Fisher
Utgivningsår: 2016
Produktionsland: USA
Längd: 116 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 20 mars 2020

Handling
Susan är en konsthandlare som lever ett privilegierat men innehållslöst liv i Los Angeles. En dag får hon en roman skickad till sig, skriven av exmaken som hon inte haft någon kontakt med på år. Boken är tillägnad henne. Innehållet är både våldsamt och skrämmande, men medan hon läser den kan hon inte motstå att känna en viss saknad. I takt med att berättelsen fortskrider inser hon att boken är en hämndaktion från en man som hon inte alltid behandlat så väl. Hon tvingas omvärdera många av de val hon gjort, och på köpet väcker hon till liv känslor som för länge sedan försvunnit.

Min kommentar
Filmen Nocturnal animals har jag varit nyfiken på ända sedan jag hörde talas om den. Jag läste boken för några år sedan och ja, vi kan väl säga att jag inte gillade den. Ibland kan det ju vara så att en mindre bra bok blir en bättre film och det fanns definitivt potential till en bra historia.

Precis som i boken finns det två parallella berättelser; "verkligheten" där Susan läser ett manus och den handlingen är den andra berättelsen. "Verkligheten" är ganska tråkig och även obegriplig. "Manuset" är däremot spännande och väldigt obehaglig. Trots hoppandet mellan berättelserna så blir det aldrig rörigt. Det är hela tiden klart och tydligt i vilken vi befinner oss.

Jag brukar gilla Jake Gyllenhaal och han är bra i den här filmen också. Även Amy Adams är bra, även om jag tycker hennes karaktär är obegriplig. Det jag skrev om henne i boken gäller även här:
Jag förstår inte heller hur Susan kan komma till slutsatsen att boken är ett hot riktat mot henne med Edward som avsändare. Antingen så gör författaren ett dåligt jobb eller så är Susan inte riktigt frisk. Jag lutar mer åt det senare alternativet.
Allihop gör det med den äran. Den enda jag eventuellt stör mig på är dottern i "manuset". Hon beter sig bara korkat och konstigt. Till och med för att vara en tonåring.

För mig känns Nocturnal animals pretentiös, som att den försöker vara smart och svår. Symboliken, som jag antar finns där, är otydlig och jag förstår inte vad filmen egentligen vill säga. Slutet på filmen är en enda stor antiklimax. Förpackningen är snygg, tyvärr motsvaras det inte riktigt av innehållet.Letterboxd hade den 3,8 i genomsnitt (beräknat på 173 524 betyg).
IMDb hade den 7,5 i genomsnitt (beräknat på 220 976 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

2 kommentarer:

  1. Jag blir fascinerad över alla filmer ni/du hittar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja, det tar en del tid, men vi tittar mycket på film så det är ett måste 🙂

      Radera