lördag 9 maj 2020

"Crimson Lake" av Candice Fox

Författare: Candice Fox
Titel: Crimson Lake
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 364
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Crimson Lake
Översättare: Hanna Axén
Serie: Crimson Lake 1
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2018
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 12 april 2020
Första meningen: Jag hade oroväckande mörka tankar när jag hittade Kvinna.

Baksidetext
Sex minuter det var allt som behövdes för att ödelägga polisen Ted Conkaffeys liv. Åtalad, men inte dömd, för våldtäkt och misshandel av en 13-årig flicka lämnar han stadslivet och försöker leva undanskymt i närheten av krokodilträsken vid Crimson Lake. Människorna i byn inser dock snart vem han är, och de är beredda att gå långt för att jaga bort honom.

Amanda Pharrell vet hur det är att vara samhällets fiende. Efter att ha avtjänat ett långt fängelsestraff för mord på en gymnasiekompis har hon nu startat en privat detektivbyrå i området. När hon tar sig an fallet med den försvunne författaren Jake Scully inser hon att hon behöver hjälp av den ende i stan som förmodligen är mer hatad än hon själv Ted Conkaffey.

Min kommentar
Jag får nästan lite dåligt samvete när jag upptäcker att jag fick Crimson Lake som en överraskning från förlaget sensommaren 2018. Det känns som att det var alldeles nyligen. Lite märkligt är det att den har förblivit oläst så länge, den verkar ha många av de ingredienser som jag gillar. Och så utspelar den sig i Australien. I år satte jag upp den på min boktolva och det hjälpte.

Australien ja, det är en miljö som lockar och som har lockat ända sedan jag som tonåring såg Törnfåglarna. Dessvärre har jag aldrig lyckats ta mig dit, i den verkliga världen, utan har fått hålla tillgodo med resor i soffan. Med den här boken så är det faktiskt, kanske inte väl så bra, men bra i alla fall. Jag får en bra känsla för hur det ser ut, luktar, känns... ja, nästan som att vara där på riktigt. Detaljnivån är på en bra nivå, eller så beror det helt enkelt på hur det görs. Eller på miljön. Ibland känns det nästan som att det är bättre att sitta i säkerhet i sin egen soffa. De där krokodilerna är ett extra intressant inslag, men jag har aldrig gillat dem.

Det är ett annorlunda upplägg på den här historien. Amanda och Ted är två privatdeckare som gemensamt ska lösa ett fall, men samtidigt är båda två inblandade i varsitt fall, som handlar om dem själva alltså, och som känns lite ouppklarade. Låter det krångligt? Det var det inte och ingen är egentligen mer förvånad än jag, men det är så snyggt uppbyggt att det inte stör mig ett dugg.

Amanda och Ted är intressanta och speciella karaktärer och Amanda är det inget snack om, henne gillar jag. Ted är jag mer osäker på. Jag får lite dåliga vibbar av honom. Det känns lite märkligt att han, som påstår sig vara oskyldig till brottet han är anklagad för, inte tar med i beräkningen att Amanda kan vara oskyldig. Och hans relation med olika djur... jag får en känsla av att allt det där är med av en anledning. För att lura mig då, så klart. Men vem vet?

Spänningen var det inget fel på. Det var faktiskt löjligt spännande och det var helt omöjligt för mig att lägga ifrån mig boken. När jag hade kommit halvvägs så blev det sträckläsning. Detta trots att jag faktiskt var helt säker på ett av fallen. De andra två hade jag emellertid inte en susning om, även om nu ett rent tekniskt fortfarande är ouppklarat. Det är gräsligt bra gjort.

Crimson Lake var så bra att jag genast la till uppföljaren på önskelistan och meddelade sambon att den går bra att köpa till min födelsedag. Hoppas jag får ännu fler svar i den.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,97 i genomsnitt (beräknat på 5 751 betyg).
Jag ger den 4,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Crimson Lake: Johannas deckarhörna, Kulturnästet och Bokmalen.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

7 kommentarer:

 1. Svar
  1. läst:
   http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/09/crimson-lake-av-candice-fox.html

   Radera
 2. Jaha, det här är tydligen en hyllvärmare jag ska prioritera... ;-)

  SvaraRadera
 3. Den här låter onekligen intressant och kan nog passa även mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du har inte läst den? Då tycker jag att du ska göra det 🙂

   Radera