onsdag 27 maj 2020

Kommande böcker juni 2020

Som vanligt kommer det en hel del intressant i juni. Bland dem är årets mest efterlängtade bok. Och det är inte Stephen King...

Innan molnen kommer av Mari Jungstedt
Genre: Kriminalroman
Serie: Málagasviten (1)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2020-06-01
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
En kontroversiell spansk åklagare, gift med en svenska, hittas mördad i en ravin i bergsbyn Ronda, ovanför Marbella på den spanska solkusten.

Lärarinnan Lisa Hagel, som just har flyttat till Spanien från Stockholm, dras in i utredningen. Lisa dumpades plötsligt av sin man efter trettio års äktenskap och har köpt ett hus i en liten bergsby för att försöka börja om.

På en flamencokurs träffar hon polisen och änkemannen Hector Correa som även han har ett sårigt förflutet. Tillsammans börjar de nysta i det mystiska mordet på åklagaren.

Snart inträffar ännu ett mord, och spåren leder dem ända tillbaka till general Franco och Spaniens blodiga historia.


Jag har bara läst hennes serie om Anders Knutas och inte ens riktigt hela den, men det hade varit kul att prova något annat också.En kamp mot klockan av Peter May
Genre: Kriminalroman
Serie: Enzo Macleod (3)
Antal sidor: 352
Utgivningsdatum: 2020-06-04
Förlag: Modernista

Från Bokus
Enzo Macleod har diagnosticerats med en dödlig sjukdom och försöker samtidigt lösa ett av de mest förbryllande kalla fallen i Frankrikes historia. Tiden håller på att rinna ut för honom, i mer än en bemärkelse. Som om det inte vore illa nog blir hans dotter nästan dödad, Enzo själv blir rånad - och därefter häktad. Någon försöker smutskasta honom. Och sätta dit honom för mord.

Det blir snart uppenbart att en mördare, som hittills alltid lyckats komma undan, nu har trätt fram ur det förflutna och är beredd att göra vad som helst för att stoppa Enzo. Som i sin tur tvingas göra bruk av all sin rättsmedicinska kunskap för att lösa fallet - innan det är för sent...


Första delen har jag läst och även om jag inte var överförtjust så är ju Peter May alltid Peter May...Giftmördaren av Sharon Bolton
Genre: Kriminalroman
Serie: Florence Lovelady (2)
Antal sidor: 304
Utgivningsdatum: 2020-06-05
Förlag: Modernista

Från Bokus
Poliskommissarie Florence Lovelady återvänder till småstaden Sabden för att uppfylla ett löfte hon avgett till den döende Larry Glassbrook, en seriemördare hon satt fast och placerat i fängelse. Fyra barnskelett har upptäckts nära ett barnhem. Larry har insisterat på att det inte handlar om arkeologiska kvarlevor.

Samtidigt är Larrys dotter Cassie Glassbrook - efter beskedet om sin pappas död - nu fri att besöka sin hemstad för att försöka vinna tillbaka sin ungdomskärlek. Cassie är beredd att göra vad som helst för att vinna sin forna pojkvän tillbaka.

När de två kvinnorna återvänder till den stad som nästan tagit deras liv trettio år tidigare, kommer sedan länge begravda hemligheter i dagen. Hemligheter som kan komma att förgöra dem båda.


Jag blev rent förskräckt när jag såg att detta var andra delen i en serie. Hade jag verkligen missat en Bolton? Nej, detta är fortsättningen på Hantverkaren.Blod säljer av Stephen King
Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: 511
Utgivningsdatum: 2020-06-05
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
"Blod säljer" - och ett bombdåd på högstadieskolan Albert Macready kommer definitivt att toppa alla löpsedlar. Men det är något märkligt med tevereportern som är först på plats för att rapportera från tragedin. Skräckmästaren Stephen King har alltid briljerat som novellförfattare, och återvänder här till genren och till några av sina klassiska teman: ondska, galenskap och skrivkrampens plågor.

Ord är överflödiga.Nattsångaren av Johanna Mo
Genre: Kriminalroman
Serie: Ölandsbrotten (1)
Antal sidor: 432
Utgivningsdatum: 2020-06-10
Förlag: Romanus & Selling

Från Bokus
När den skickliga polisutredaren Hanna Dunckers pappa dör tvingas hon efter 16 år i Stockholm att återvända till barndomens Öland. Trots allt som hände där. Trots alla blickar och rykten är det i den lilla stugan vid havet hon hör hemma.

15-årige Joel hittas död och illa misshandlad vid Möckelmossens rastplats och Hanna dras in i en utredning som berör hennes äldsta vän. Vännen hon övergav många år tidigare. Hannas förflutna definierar henne som människa och polis, hon är en överlevare som vi kommer att vilja följa i många böcker.

Ölandsbrotten är en deckarserie om att leva i skuggan av brott och att inte kunna klippa banden med det förflutna och sin hembygd.


Jag har länge varit nyfiken på Johanna Mo. Kanske snart dags att göra något åt det.Förmörkelsen av Karin Fossum
Genre: Kriminalroman
Serie: Konrad Sejer (14)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2020-06-17
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Ett klaustrofobiskt äktenskapsdrama och en mästerlig psykologisk kriminalroman. Vad händer med en familj som mister ett barn? Ett gift par checkar in på hotell tillsammans med sin femton månader gamla son. Tidigt nästa morgon inträffar det fruktansvärda: den lilla pojken dör sedan han fallit från hotellrummets balkong på sjunde våningen. Kommissarie Konrad Sejer kopplas in för att utreda vad som hänt. Föräldrarna skyller på varandra, det som en gång var ett äktenskap har blivit en destruktiv maktkamp mellan två desperata människor. I brist på bevis blir båda frikända, men Sejer kan inte släppa fallet. Han tänker på det oskyldiga barnet, den här gången vet han att det är viktigare än någonsin att hitta sanningen

Jag kan väl nästan tycka att det är dags att avsluta den här serien, men när det kommer en ny del...Goda grannar av Mattias Edvardsson
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 370
Utgivningsdatum: 2020-06-17
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Hur väl känner du dina grannar? Micke och Bianca flyttar till ett idylliskt villakvarter som verkar perfekt för deras familj. Men allt eftersom de lär känna sina grannar kommer en känsla av obehag smygande. När Bianca blir påkörd utanför sitt hus verkar det först röra sig om en tragisk olycka. Medan hon kämpar för sitt liv på sjukhuset växer dock tvivlet bland polisen och i kvarteret. Micke har alltid trott på rättvisan. Men vad händer när den enda utvägen tycks vara att ta lagen i egna händer?

Årets mest efterlängtade bok? Ja, det kan faktiskt vara så.Den lilla bokhandeln i hamnen av Jenny Colgan
Genre: Feelgood
Serie: Den lilla bokhandeln (2)
Antal sidor: 344
Utgivningsdatum: 2020-06-18
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Den ensamstående mamman Zoe är i desperat behov av att fly Londons hektiska storstadspuls. Hon vill skapa ett nytt liv åt sig själv och sin fyraårige son Hari. När hon får ett tips av sin vän Nina om ett jobb som barnskötare åt en familj i de skotska högländerna nappar hon direkt. De tre barnen lever rövare i den stora men nedgångna herrgården vid vackra Loch Ness. Pappan är änkling och har inte ork att ta hand om dem. Men Zoe låter sig inte skrämmas. Hon har länge drömt om det lugna livet på landet. Det är dessutom en bonus att Nina behöver lite hjälp med sin bokbuss!

Zoe och Hari börjar sakta känna sig som hemma i det lilla samhället. Men är böcker, frisk luft och nya vänners omtanke nog för att läka den trasiga familj de kommit till?


Jag har bara läst hennes serie om det lilla bageriet och ibland så är hennes böcker faktiskt precis vad doktorn ordinerar.Vara vuxen av Marian Keyes
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 563
Utgivningsdatum: 2020-06-26
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Familjen Casey är en lycklig familj. Johnny Casey, hans två bröder Ed och Liam och deras fruar och barn träffas hela tiden. Och de har det bra. Utåt sett i alla fall.

Men under ytan är det mörkare. Medan vissa personer knappt klarar av varandra, tycker andra om varandra lite för mycket. Allt är under kontroll fram tills Eds fru Cara får en hjärnskakning. Och plötsligt inte kan hålla sina tankar för sig själv. Efter en ogenomtänkt kommentar på Johnnys födelsedagsfest, med hela familjen närvarande, börjar Cara avslöja hemlighet efter hemlighet.

I chockvågorna efter de stora avslöjandena frågar sig var och en av de vuxna i familjen om det - äntligen - har blivit dags att växa upp.


Marian Keyes får man nog säga var den författare som introducerade mig till feelgood-genren.Än klappar hjärtat av Susanne Fellbrink
Genre: Kriminalroman
Serie: Cilla Fallander (2)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2020-06-03
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Det är sommartider i vackra Sundsvall, och snart ska studenternas rop ljuda. Artisten Cilla Fallander har fått ett nytt uppdrag efter vinterns dramatik. Hon ska agera projektledare för nyöppningen av en galleria i stan, och planerna är storslagna. Men redan första kvällen går saker och ting fruktansvärt fel och under den fyra dagar långa invigningen fortsätter problemen att hopa sig. Cilla får till slut en stark känsla av att det är någon som sätter käppar i hjulen för henne, vilket får katastrofala följder. Men varför?

Samtidigt smider en man i en annan del av landet mörka planer. Han har länge sökt efter kvinnan och barnet som en gång flydde från honom, och nu har han äntligen fått ett tips. Och spåren leder honom till Sundsvall.


Jag var nyfiken redan på första delen...När allt är över av Clare Mackintosh
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2020-06-04
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Max och Pip har ett sådant där förhållande som alla vill ha. De älskar och stöttar varandra och har det genuint bra tillsammans. De är helt enkelt "det perfekta paret" och lyckan är total när de får sonen Dylan. Det visar sig dock tidigt att Dylan lider av en aggressiv form av cancer. Vid tre års ålder har han kraftiga hjärnskador och är mycket illa däran. Dygnet runt kretsar föräldrarnas liv kring sjukhusbesök, behandlingar och anpassningar.

En dag får de ett ohyggligt besked: Dylan kommer aldrig att kunna leva något som ens liknar ett fullvärdigt liv. Max och Pip ställs inför ett helt omöjligt beslut och som om inte det vore nog är de, för första gången någonsin, inte överens. De vill inte samma sak. "Det perfekta paret" glider allt längre ifrån varandra samtidigt som avgrunden öppnar sig under dem.


Nu har jag ju faktiskt bara läst en av hennes böcker, men de andra står beredda i hyllan. Denna lär hamna där också.Slöa hästar av Mick Herron
Genre: Thriller
Serie: Slough House (1)
Antal sidor: 320
Utgivningsdatum: 2020-06-08
Förlag: Modernista

Från Bokus
Bannlysta till Slough House från de högpresterande MI5-leden i Regent s Park för diverse förseelser kopplade till droger och fylla, sex och ödesdigra misstag, politik och svek, utför Jackson Lambs grupp av misfitspioner inte längre några operationer - de vänder papper.

Men inte en enda av dem har gått med i underrättelsetjänsten för att vara en »slö häst«. Nu har en pojke kidnappats och hålls som gisslan. Förövarna har schemalagt hans halshuggning för livesändning på nätet. Och hur orderna från "Tjänsten" än ser ut, så tänker inte de slöa hästarna bara sitta stilla och titta på...


Storbritanniens nye thrillermästare? Ja, det lockar ju så klart.Ytspänning av Olivier Norek
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2020-06-09
Förlag: Sekwa Förlag

Från Bokus
Noémie Chastain, kommissarie på Parispolisen, blir skjuten rakt i ansiktet mitt under ett tillslag. När hon skrivs ut från sjukhuset får hon inte komma tillbaka till sin gamla tjänst. Istället skickas hon till den fridfulla byn Avalone, med uppdraget att förbereda nedläggningen av byns polisstation.

Men så flyter en tunna med ett barnskelett upp till ytan i den konstgjorda sjön intill Avalone, och istället för tid att vila upp sig får Noémie ett högprofilerat cold case på halsen. På botten av sjön döljer sig hemligheter som alla verkar vilja glömma.


Jag fortsätter ju att hävda, med en dåres envishet, att franskt inte är min grej. Ändå blir jag överbevisad, gång på gång.Hjärtats minnen av Jan-Philipp Sendker
Genre: Drama
Serie: Burma-serien (3)
Antal sidor: 328
Utgivningsdatum: 2020-06-10
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Tolvårige Bo Bo bor med sin morbror i den vackra staden Kalaw. Hans mor har försvunnit, och hans far besöker honom en gång om året. Bo Bo har den sällsamma förmågan att kunna se precis hur människor runt honom mår. När morbrodern försvinner behöver Bo Bo lära sig mer om sin dramatiska familjehistoria: om stor kärlek under politisk kris, konsten att förlåta och den mystiska sjukdom som drabbat hans mor. Bo Bo beslutar sig för att söka rätt på sin mor och sammanföra den trasiga familjen på nytt.

Egentligen är jag löjligt nyfiken på hans böcker...Ett väldigt stort hus på landet av Claire Sandy
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 451
Utgivningsdatum: 2020-06-10
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Att hyra hus tillsammans på sommaren är ett mysigt sätt att umgås - eller? Claire Sandys nya charmiga feelgoodroman tar oss med på en semester vi sent ska glömma.

Under en lång, het sommar i Devon delar tre familjer ett väldigt stort hus på landet. Familjen Herrera består av två trötta föräldrar, tre gnälliga barn och en promiskuös hund. Sedan har vi familjen Little: han är stenrik (trots två skilsmässor och fem ungar), hon är en skönhet, men kanske är receptet på ett lyckligt äktenskap något mer komplicerat än så. Sist ut är familjen Brown, som verkar märkligt nervösa i sällskap med andra människor, men ännu mer med varandra.

Vid poolen blommar ny vänskap, vid Agaspisen börjar irritationen sjuda. Hemliga förälskelser tar form och hemliga cigaretter smusslas undan av tonåringarna, medan de vuxna börjar förlora hämningarna med hjälp av litervis av vitt vin - och kanske blir de lite för ärliga?

Evie Herreras har tagit på sig mammarollen i sällskapet, men hon har något att berätta. Något som skulle kunna förändra allt i hennes familj. Men kommer någon annan att hinna före?


Jag behöver feelgood!Svarta lögner av Jane Isaac
Genre: Kriminalroman
Serie: Helen Lavery (2)
Antal sidor: 270
Utgivningsdatum: 2020-06-11
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Naomi är död. Evas värld rasar samman i ett kaos av våld och droger, och det enda hon är säker på är att hon och Naomi aldrig skulle ha åkt på den där semester-resan.

Kriminalkommissarie Helen Lavery leder utredningen efter att den unga kvinnan Naomi Spence hittats skjuten till döds i sitt hem. Hon börjar envetet att pussla ihop de få ledtrådar som finns, och det verkar snart som om fallet är på väg att få en prydlig upplösning. Men något skaver i Helen - kanske är allt för prydligt. Och även om Helen inte vet det håller en snara på att dras åt också kring henne själv. Frågan är nu om hon kommer att kunna rädda både sig själv och Naomis bästa väninna, den försvunna Eva Carradine?


Det här är tydligen andra delen, men den första verkar inte vara översatt.Alltid en dotter av Amy Engel
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 254
Utgivningsdatum: 2020-06-12
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
I en bortglömd stad i det fattiga Ozarkbergen i Missouri lever Eve och hennes dotter Junie. Eve kommer från en trasig uppväxt och den enda som är viktigt i hennes liv är att ge Junie en någorlunda god barndom. När en polisbil stannar utanför restaurangen där Eve jobbar sjunker hjärtat ner i magen. Något måste ha hänt. Polisen berättar att de har hittat Junie och hennes lekkamrat döda, mördade.

Polisens sökande leder ingenstans, men Eve kan inte få ro förrän hon har hittat sin dotters mördare. Hennes jakt på rättvisa tar henne från stadens ruffigaste kvarter ut till de omgivande skogarna och slutligen till hennes barndoms trailerpark.


Det är något med den här som lockar. Det kan vara Ozarkbergen...Större än störst av Andreas Roman
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 409
Utgivningsdatum: 2020-06-17
Förlag: Louise Bäckelin Förlag

Från Bokus
Elliot är en briljant kreatör och en legend inom spelindustrin. Han är också utbränd och utslagen - en utskrattad paria. Affärer, relationer och familj har lämnat honom. Han har ingen och inget kvar.

Men en dag får han post från det förflutna, ett brev som hans bäste vän skrev från sin dödsbädd med en ritning över ett spel de aldrig gjorde klart: Det Mest Fantastiska Någonsin. Deras projekt sedan barndomen och det enda i ett pärlband av framgångar de aldrig lyckades avsluta.

Trots sin modlöshet bestämmer sig Elliot för att hörsamma sin avlidne vän och avsluta det som kanske kan bli det bästa som någonsin gjorts. Men insatserna är höga och Elliot vet att om han misslyckas är det slutet på allt. Inklusive han själv.


En ny av Andreas Roman! Det var ju evigheter sedan!

6 kommentarer:

 1. Jag känner igen alla dina men var betydligt mer selektiv. En gång i tiden älskade jag Marian Keyes böcker men nu är de alldeles för långa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller verkligen med om längden på Keyes böcker. Fattar inte varför hon plötsligt måste skriva så många ord.

   Radera
 2. Håller med om årets mest efterlängtade bok.
  Boltons bok tycker jag är märkligt. Den engelska utgåvan är uppskjuten till december så jag förstår inte hur den svenska kan komma redan nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande med Boltons bok. På Modernistas sida står fortfarande juni.

   Radera
 3. Flera bra böcker, men jag är särskilt nyfiken på Edvardssons och Mackintoshs böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är det Edvardsson och King som står högst upp.

   Radera