tisdag 30 oktober 2012

Topp Tio kick-ass hjältinnor


I veckans Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday) gäller det att göra en lista över sina favorithjältinnor (eller kick-ass heroines på engelska). Tyvärr verkar jag har något slags brist på kvinnliga hjältar, i alla fall kick-ass, men här är de jag kom fram till.

1. Modesty Blaise (Peter O'Donnell) är ju visserligen en seriefigur, men faktum är att hon är min enda riktiga hjältinna och hon har varit så i runt 30 år. Jag slukade alla avsnitt jag kom över när jag var ung, numer läser jag aldrig om henne men i mitt minne är hon en evig hjältinna.

2. Ellen Elg i böckerna av Karin Alfredsson är en person som i alla fall jag måste se upp till. Inte alltid, för ibland gör hon dumma saker, men oftast slåss hon för kvinnors rätt runt om i världen.

3. Tjejerna i böckerna om Engelsfors av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren är unga och moderna hjältinnor som trots diverse motgångar och interna motsättningar alltid, till slut, kämpar för det goda.

4. Amy Harper Bellafonte, eller mer känd som Flickan från ingenstans i boken med samma namn av Justin Cronin, är bara en liten flicka, med ett ack så stort ansvar.

5. Idgie Threadgoode i Stekta gröna tomater av Fannie Flagg är en kvinna som alltid får mig att må bra och det hon gör är ett hjältedåd, även om det kanske inte är helt rätt.

6. Sjeherazade i Tusen och en natt som berättar sagor på ett så fantastiskt sätt och så länge att hon får nåd.

7. Lisbeth Salander i Milleniumtrilogin av Stieg Larsson. Om inte hon är kick-ass så vet inte jag...

8. Betty Mahmoody är mamman i Inte utan min dotter och vare sig boken är sann eller ej så är hon en tvättäkta hjältinna.

9. Stephanie Harper i Tillbaka till Eden av Rosalind Miles gjorde stort intryck på mig när jag såg/läste denna. Kanske inte helt sympatiskt att leva för hämnd, men vissa människor gör sig faktiskt förtjänta av det.

10. Hermione i böckerna om Harry Potter av J K Rowlings behöver nog ingen presentation, men hjältinna är hon verkligen.

11 kommentarer:

 1. Jag tog också upp Hermione :) Men jag lyckades inte fylla min lista, tyvärr. Det blev bara sex hjältinnor för min del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var svårt att hitta tio, en del blev kanske lite krystade. Men Hermione är en hjältinna :)

   Radera
 2. Vilken kul lista! Själv tänkte jag direkt på Katniss i Hungerspelen, hon är nog allt ganska "kick-ass" ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, så klart :) Hungerspelen står här oläst i hyllan, så henne hade jag ingen koll på. Än.

   Radera
 3. Hej,

  Besökstoppen är en helt ny bloggtopplista som har fiffiga funktioner som att kunna knyta etiketter till sitt konto och en sökfunktion på sidan. Detta för att bloggläsare ska kunna hitta nya bloggar på ett enkelt sätt. Hela idén med Besökstoppen är att sidan riktar sig främst till bloggläsare och inte bara bloggare, som andra topplistor riktar sig till.

  Medlemmar får en lättillgänglig och snyggt presenterad statistik och självklart kommer det generera mer besök till er blogg eftersom fler kommer att uppmärksamma den via Besökstoppen. Medlemskap är så klart gratis.

  Vi kommer att satsa mycket på Besökstoppen så att den kommer att nå en bred publik, så missa inte chansen att vara med ifrån början. De 100 första bloggare som registerar sig kommer även att få synas i reklamspotten under en veckas tid när Besökstoppen har börjat bli populär. Detta som ett tack till Er som är med ifrån början.

  Mvh
  Besökstoppen

  SvaraRadera
 4. Åh Ellen Elg! Åh Hermione! Men Stieg Larsson har jag svårt för, även Salander :)

  SvaraRadera
 5. De verkar inte lätta de där tisdagsutmaningarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men om de är för svåra så hoppar jag över :)

   Radera
 6. Svar
  1. Ska det vara 10 så ska det vara 10, även om jag måste krysta fram några :)

   Radera