måndag 8 oktober 2012

Tematrio - Titelyrke

Ännu en rolig titelutmaning! Uppgiften i veckans Tematrio från Lyran är: Berätta om tre romaner/böcker/texter som innehåller ett yrke i titeln.

Det här kunde bli riktigt lätt, eftersom jag har mängder av deckare i hyllorna och de har ofta yrken i titeln. Men varför göra det lätt för sig... I stället blir det kanske ett par... annorlunda yrken. Eller ett i alla fall.

1. En komikers uppväxt var mitt första möte med Jonas Gardell som författare och jag blev inte besviken. Den handlar om tolvårige Juha, som är bra på att vara rolig, och hans familj, vänner och ovänner. Ett fantastiskt tidsdokument över 70-talet.

2. När jag var runt 17 år så gick det en serie på TV som hette Oäktingen och jag verkar vara den enda i hela världen som minns den. Jag blev så begeistrad av den här serien så när jag upptäckte att den byggde på böckerna i Kent-sagan av John Jakes så köpte jag allihop och slukade dem. Läkaren är den sjuttonde och sista delen i serien, som börjar i Frankrike på 1770-talet och fortsätter i USA under det amerikanska frihetskriget och senare även inbördeskriget. En släktkrönika helt enkelt.

3. Revolvermannen av Stephen King är första delen i serien om Det mörka tornet och handlar om Roland, den siste revolvermannen, och hans sökande efter mannen i svart som är den ende som kan besvara frågorna som Roland behöver svar på.

16 kommentarer:

 1. Gardell är ju faktiskt helt fantastisk som författare. Jag vill läsa den senaste - Torka aldrig tårar utan handskar, men man får väl rusta sig mentalt först.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Torka aldrig tårar utan handskar är redan inköpt, men jag måste nog samla mig lite innan jag börjar läsa. Och digitalboxen är satt på inspelning tre måndagar framåt, för jag måste ju läsa boken innan jag ser TV-serien.

   Radera
 2. Jag tog också En komikers uppväxt :D Den är så himla bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så småningom ska jag ta och läsa de andra två i serien också, Ett ufo gör entré och Jenny.

   Radera
 3. Gardell är alltid läsvärd och En komikers uppväxt är inget undantag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte fatta varför jag väntade så länge med att läsa honom bara.

   Radera
 4. Spännande kombination av yrken du fått ihop. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Revolverman är väl kanske inte så vanligt yrke. Åtminstone inte nu för tiden :)

   Radera
 5. Här var några yrken ja. Den enda av dina jag läst är En komikers uppväxt, en bok som jag storgillade!

  SvaraRadera
 6. Jag har också med En komikers uppväxt. Jag kommer dock knappt ihåg vad den handlade om...Mitt minne är verkligen inte vad det borde vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste den så sent som i vintras så den är i ganska färskt minne än så länge :)

   Radera
 7. Jag läser just nu om Roland, men inte den boken som heter "Revolvermannen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle så gärna vilja läsa om dem allihop, men det är rätt många sidor och separationen när alla var utlästa var hemsk...

   Radera
 8. Gardells står på min läsalista, i synnerhet efter att jag läst hans Torka aldrig tårar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Torka aldrig tårar utan handskar står redan i hyllan, får se när jag orkar läsa den.

   Radera