tisdag 2 oktober 2012

Topp Tio gamla böcker som inte får glömmas bort


I veckans Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday) ska man lista tio "gamla" böcker som man inte vill ska glömmas bort i den strida strömmen av nyutgivet. Gammal kan man definiera precis som man vill.

Jag gjorde det lite enkelt för mig och gick igenom bokhyllan och valde helt enkelt ut de äldre som jag älskat och gett högsta betyg.

1. Den långa flykten av Richard Adams är en fullkomligt underbar bok. Även om den egentligen inte alls handlar om kaniner. Och min glädje blev stor en gång när en kollega kallade mig för Femman, när jag hade på mig en stor, vit fuskpäls.

2. På stranden av Nevil Shute. Detta måste ha varit den första dystopi jag läste och jag var inte mer än kanske 12-13 den gången när jag började gå över till vuxenhyllorna i det lilla skolbiblioteket. Otroligt vacker och, trots allt hoppingivande, beskrivning av människans undergång.

3. Gökboet av Ken Kesey är otroligt frustrerande läsning. Man blir arg, besviken, förbannad, ledsen och faktiskt glad också.

4. Garp och hans värld av John Irving gjorde att jag fastnade ordentligt för Irving. En rolig bok, fast på ett sorgligt sätt.

5. Stiftelsetrilogin av Isaac Asimov var kanske inte mitt första möte med sci-fi, men nog det bästa. Denna tarvar omläsning i vuxen ålder.

6. Papillon av Henri Charrière får vara med igen bara för att det är en otroligt otäck bok som författaren påstår är sann. Den handlar om när han rymde från det rymningssäkra fängelset i Franska Guyana.

7. Röde Orm av Frank G Bengtsson skrattade jag mig nästan igenom. Jag fattar inte att man kan få vikingatiden så kul.

8. Fanny av Erica Jong var det faktiskt min svensklärare på gymnasiet som rekommenderade. På sätt och vis. Även här skrattade jag så tårarna rann, men ibland satte skrattet sig i halsen.

9. Rötter av Alex Haley är en berättelse som helt enkelt aldrig får glömmas bort.

10. Vilda tider av Brian Garfield blev jag vansinnigt nyfiken på när den kom, vid den tiden praktiserade jag på bibliotek och alla lånade den. Jag var ju bara tvungen att läsa den jag också. Och ljuvlig var den.

Och var vänlig att notera: Inte en enda bok av Stephen King! Alla hans böcker (mer eller mindre) hade kvalificerat sig på den här listan och så kan man ju inte ha det.

6 kommentarer:

 1. Har bara läst Garp och hand värld. Måste nog läsa fler från din lista. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan verkligen rekommendera dem allihop :)

   Radera
 2. Åh Den långa flykten är verkligen bra! Läste den när jag var yngre och fick låna den av pappas fru, och sen köpte jag en egen för något år sedan och läste om den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt inte vågat läsa om den, jag var så otroligt ledsen mot slutet och grät så glasögonen immade igen.

   Radera
 3. Jag har inte läst någon av böckerna på din lista. Får kanske göra en egen lista. Fast jag har inga listor längre tillbaks.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där, då var det ju tur att jag gjorde en lista. De är ju redan bortglömda alltså :) Ja, jag vill se andras listor!

   Radera