tisdag 23 oktober 2012

Topp Tio böcker för att få rätt Halloween-känsla


I veckans Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday) är ämnet passande nog böcker som ger en den rätta Halloween-känslan (om man nu firar Halloween), men skräck- och spökböcker passar ju även till Allhelgonahelgen. Det vimlar inte direkt av ny skräck på min lista, men faktum är att jag tycker det är jättesvårt att hitta ny OCH bra skräck. Här är i alla fall de tio jag gärna skulle läst nu när det är mörkt, grått och otäckt ute nästan dygnet runt.

1. Jurtjyrkogården av Stephen King. En riktigt otäck bok, speciellt om man har en liten djurkyrkogård vid tomtgränsen där familjens avlidna katter är begravna. Rys.

2. Staden som försvann (Salem's Lot) av Stephen King. Den handlar visserligen om vampyrer, men jag erkänner, vissa vampyrböcker är bra. Detta är en av dem.

3. Månhunger av Ramsey Campbell. Nu är det nästan 20 år sedan jag läste denna, men den dyker alltid upp när jag tänker på skräck. Måste nog snart läsa om den.

4. Döden på en blek häst av Amanda Hellberg. Läste den för bara några veckor sedan och jag blev alldeles lycklig i hela kroppen. En äkta, klassisk spökhistoria.

5. Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist. Handlar också om vampyrer och är även den en av de som faktiskt är bra. Riktigt bra.

6. Mörkrädd av Andreas Roman. En hyfsat ny skräckroman. Som faktiskt skrämde mig ordentligt.

7. Varsel av Stephen King. Ja, han får mycket utrymme på den här listan, herr King, men är man skräckmästare så är man. Den enda bok jag faktiskt sträckläst på riktigt.

8. Flickan från ingenstans av Justin Cronin. Vad det egentligen är för genre på den här kan jag faktiskt inte svara på, här finns vampyrer/zombies och en traditionell fantasyvandring. Riktigt otäckt är det också.

9. Kryptan av James Herbert. Det var evigheter sedan jag läste denna, men jag minns att den var bra och ryslig. Eftersom det är andra gången på en vecka som den här författaren dyker upp i mitt huvud så känner jag mig nu manad att hitta fler böcker av honom.

10. Nattens ögon av Dean Koontz. Mitt allra första möte med Koontz och den kom med ett hemligt bokpaket från bokklubben. Resten är historia kan man väl säga.

10 kommentarer:

 1. Tack för tipsen! Funderade just vilken bok jag ska läsa för att komma i rätt stämmning. :-) Det lutar nog åt "Staden som försvann", är nog 20 år sedan jag läste den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken timing :) Staden som försvann är nog passande nu, ja.

   Radera
 2. Jag har precis påbörjat flickan från ingenstans! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du 900 sidors bra läsning framför dig :)

   Radera
 3. Utmärkt lista! Ska nu kolla upp Kryptan och Månhunger genast för att få lite skräck i kroppen :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det skulle vara kul om du läste Månhunger och sedan berättade för mig om den är så bra som jag minns :)

   Radera
 4. Det blev en hel del King på min lista också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju lätt hänt när man gör en lista över böcker som passar till Halloween :)

   Radera
 5. Bra lista,,måste jag kolla upp. Bland de rysligaste jag läst är Vätten av Mikael Strömberg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ska jag genast kolla upp Vätten :)

   Radera