fredag 12 oktober 2012

Bokbloggsjerka 12 – 15 oktober [2 snabba frågor]

Helgens bokbloggsjerka har faktiskt två frågor, en ganska så aktuell och en... tja, för en boknörd är den väl alltid aktuell.

Veckan uppgift är: Det har väl knappast gått någon förbi vem det var som vann Nobelpriset i litteratur, och en av veckans frågor är naturligtvis om det var rätt person som kammade hem priset?

I dag kom jag hem från biblioteket med hela famnen full av böcker, och det beror inte på att jag är utan läsning, utan det hänger helt enkelt ihop med att jag är beroende av böcker. Vilket leder oss till fråga nummer två: hur många böcker finns just nu i din att-läsa-hög?


På fråga ett svarar jag, precis som Annika, jag kunde knappt bry mig mindre om vem som får Nobelpriset i litteratur. Jag tycker de väljer väldigt konstigt nu mer, ju mer obskyr och okänd och ju mindre läst man är desto större chans är det att man får priset. Det låter kanske som en klyscha, men det var bättre förr :) De gamla Nobelpristagarna läste jag ofta och tyckte om, men de nya är bara konstiga.

På fråga två svarar jag 207 stycken böcker i bokhyllan är olästa (jag vill poängtera att endast 165 av dem är mina :)). Själva antalet stressar mig inte ett dugg. Det enda jag kan bli lite grinig över är att jag vet ju att där står mängder av underbara och bra böcker, men jag kan inte läsa mer än en i taget. Varje gång jag väljer ut en bok så väljer jag ju också bort alla de andra...

42 kommentarer:

 1. Just det där att man bara kan välja en är verkligen frustrerande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag var liten, och hade exakt samma problem fast med låneböcker, så körde jag "app-lapp-sa-att-du-slapp" för att lösa den kniviga frågan :)

   Radera
 2. Har du bara 207 (165) olästa böcker i bokhyllan? Jag har inte vågat räkna mina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räcker alldeles tillräckligt för mig, hoppas jag. Med den takten jag läser så räcker de ungefär 2,5 år :)

   Radera
  2. "Problemet" är att högen inte bara sjunker även om du läser - den fylls hela tiden på. För du kommer ju omöjligt att kunna hålla dig till bara dina nuvarande hyllböcker under de kommande 2,5 åren... ;)

   Men om hela bokindustrin skulle utplånas tillsammans med bokhandlar och bibliotek skulle du ha bättre förutsättningar än jag att överleva! Jag har bara sju olästa i hyllan! :)

   Radera
  3. Ja, det är ju liksom där roten till "problemet" ligger. Det kommer ju nya böcker hela tiden :)

   Radera
 3. Just nu känns de som de verkligen resonerar ju mer obskyr desto bättre - eller någon som var populär för ett par decennier sedan och sedan glidit in i glömskan.

  För stunden har jag så mycket bra böcker som jag vill läsa samtidigt och jag är så oerhört frustrerad över att jag inte kan läsa alla på en och samma gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju fullt möjligt att Steinbeck, Kipling, Lagerlöf och de andra var totalt okända och olästa även de när de fick Nobelpriset, jag var ju inte med då :)

   Radera
 4. 207 olästa. Det är tur att helgen närmar sig ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller hur :) Nu är de för övrigt bara 206...

   Radera
 5. Tycker också det är författare man aldrig hört talas om!

  Får jag använda ditt antal som exempel när sambon klagar på mina 30 olästa böcker? För att ge honom lite perspektiv på saken ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker själv visa sambon de svar med fler än vad jag har, så använd på bara :)

   Radera
 6. Jag väljer ofta nya och de jag inte har i bokhyllan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så kan man ju också göra, men det försöker jag undvika i det längsta :)

   Radera
 7. Det är så skönt med andra som har en lång läs-lista. Det verkar som att de flesta har typ 30 böcker som max. Mina 125 stycken ger mig tillräckligt med ångest..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kändes onekligen väldigt skönt när jag hittade de med fler olästa än vad jag har :)

   Radera
 8. Okänd författare som vanligt om fick priset. Tror de flesta inte bryr sig så mycket vem det blir. Just att man har så många bra böcker som man vill läsa och bara kan läsa en är jobbigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här med olästa böcker var aldrig ett problem innan jag började blogga, då brukade det ligga runt 20-30. Eller ja, det är ju egentligen inget problem nu heller :)

   Radera
 9. Jag är förvånad över att du vet exakt hur många böcker du har! Ge förresten gärna Mo Yan en chans, han är inte så tokig (tror jag ...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så konstigt, egentligen, jag har ett litet bokprogram som håller koll på allt http://bokslut.blogspot.com/2011/10/hej-jag-heter-monika-och-jag-ar.html

   Radera
 10. Såg en dokumentär idag om savanter. En man kunde läsa två sidor samtidigt, en sida med varje öga. Tog åtta sekunder för honom att läsa två sidor. Det är en lästakt jag skulle vilja ha ibland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en kollega som berättat om sin far som är en "snabbläsare". Han har gått en sådan där kurs. Men jag tycker det känns som att man läser bara för att få det gjort då, jag läser ju för att njuta :)

   Radera
 11. Ja, men vilket positivt dilemma det är, med flera läsvärda böcker att välja mellan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bra ord där, dilemma är så mycket bättre än problem. För något problem är det ju inte :)

   Radera
 12. Hörde lite om honom på radion och det lät som han skrev satir, börjar nästan känna mig nyfiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är fullt möjligt att jag läser honom någon gång, men helt säkert är det inte.

   Radera
 13. Jag har just fört in mina böcker i ett program i datorn och då insåg jag hur många av mina olästa som jag vill läsa nu!! Och då blir det svårt att välja och börjar man på en som är lite seg så byter jag fort bok eller börjar på flera och då går det inte fort att läsa ;P Men skönt att veta att jag inte är ensammen om att ha massa olästa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är både för- och nackdelar med att ha koll på sina olästa böcker :) Byter bok gör jag inte, jag är så envis att jag fortsätter läsa.

   Radera
 14. Ja, jag gillar många av de gamla pristagarna. Steinbeck är en favorit och Gabriel Garcia Marquez.

  Men många av de nya vinna är också bra. Jag blev en stor fan av Doris Lessing :) Det bästa med dem är att jag inte hört talas om dem alls. Och ofta är de från avlägsna länder. Det som irriterar mig mest med nobelpriset är att de sällan väljer kvinnor. :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Doris Lessing och jag fick ingen bra start. Läste något av henne i gymnasiet, kan inte för mitt liv komma ihåg vad, men avskydde det. Jag har liksom inte kommit över det :)

   Radera
 15. Det där var en hel del olästa böcker! Visst är det så: att man känner att man väljer bort en annan ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är den biten jag tycker är lite jobbig, men jag tuffar på med de gamla böckerna :)

   Radera
 16. ...och alla på biblioteket. Och alla i affärerna... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch ja, dumma författare som skriver så många böcker som jag vill läsa :)

   Radera
 17. Oj, det var en bra samling olästa böcker! Då behöver du inte oroa dig på ett bra tag för att att plötsligt stå utan böcker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det ska nog mycket till innan jag blir utan :)

   Radera
 18. Varför måste det finnas så många underbara böcker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland tycker jag att det skulle vara skönt om alla författare tog ett års semester, så kunde man kanske få en mer realistisk hög. Men det brukar gå över efter en kort stund :)

   Radera
 19. Du har det tryggt och bra med olästa böcker. Jag blir lite stressad över att bara hitta 46 olästa böcker som jag vill läsa i mina hyllor...:) Tur att det snart är jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker att inte köpa fler än vad jag läser på ett år. Det ser inte alltför bra ut just nu med lästa 75 och köpta 86... Jag hoppas ändå kunna önska mig några i julklapp :)

   Radera
 20. Imponerande mängd olästa böcker :) jag har en liten bit kvar känner jag!

  SvaraRadera