lördag 26 november 2016

"Daisy i kedjor" av Sharon Bolton

Författare: Sharon Bolton
Titel: Daisy i kedjor
Genre: Thriller
Antal sidor: 415
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Daisy in chains
Översättare: Lilian Fredriksson, Gabriel Setterborg
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2016
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 13 november 2016
Första meningen: På Bristolkanalens kust vid Somerset, grovt räknat på samma avstånd från Weston-super-Mare och Minehead, finns en stor avloppsränna för stormvatten.

Baksidetext
Hamish Wolfe är inte annorlunda. Han kommer att sitta inspärrad resten av livet för att ha kidnappat och mördat tre kvinnor - och får mängder av beundrarbrev varje dag. Han är snygg, karismatisk och har en stor övertalningsförmåga. Hans beundrare är säkra på att han äroskyldig. Och på att han är deras drömmars man.

Vem skulle gå med i en sådan klubb?

Maggie Rose är tillbakadragen och hemlighetsfull - framgångsrik advokat och bästsäljande true-crime-författare. Hon tar bara de fall hon vet att hon kan vinna. Hamish vill ha henne som sin advokat. Han vill att hon ska förändra hans öde. Hon tror att hon är immun mot den charm som den här sortens man kan besitta. Men kanske inte den här gången...

Min kommentar
Jag håller ju på och försöker beta av Boltons hela produktion och detta är den sjätte boken jag läser. Kanske har hon skämt bort mig lite, men jag tycker inte Daisy i kedjor är någon av hennes bästa böcker, men eftersom hon har en väldigt hög lägstanivå så är den ändå riktigt bra.

Det jag vet att Bolton har skämt bort mig med är i alla fall miljöbeskrivningar. Här får jag egentligen aldrig någon känsla för miljön, jag kunde ha befunnit mig var som helst. I stället är det det inre som är i fokus i den här boken.

Som vanligt skriver Bolton i presens och kanske är jag ensam om det, men jag tycker att det passar perfekt i spänningsgenren; allt händer här och nu. Bolton har också en fantastisk förmåga att med väldigt få ord måla mycket tydliga bilder. Hon hemfaller inte heller åt det där med att beskriva vad en karaktär känner inför en situation, i stället beskriver hon situationen och jag får själv känna vad jag tycker. I den här boken finns en scen i ett pariserhjul som är läskig på riktigt och jag kan inte påstå att jag känner mig sugen på att åka en tur i ett nu. Det enda jag egentligen har att klaga på här är den något underliga svenskan ibland och den lite dåliga korrekturläsningen. En tid som inte stämmer och två karaktärer som byter stavning på sina namn samt en del andra missar är lite för mycket.

Daisy i kedjor (varför översattes titeln egentligen?) är ett hopplock av tidningsartiklar, manus, brev, blogginlägg och, så klart, själva händelserna. För mig blev det en aning rörigt i början, men det gick över när berättelsen drog igång på allvar. Teckensnittet i vissa av breven är för övrigt väldigt svårläst.

Jag fångas egentligen aldrig av boken, mest beror det nog på karaktärerna. Jag gillar inte någon av dem, vilket inte är ett krav för att gilla en bok. Däremot så krävs det att jag kan sympatisera/relatera till någon för att få de riktigt höga betygen. Maggie är lite läskig och jag förstår inte hennes motiv för att få ut dömda mördare från fängelset. Utan att bry sig om om de är skyldiga. [spoiler]Visst skulle det kunna vara en väldigt omsorgsfullt planerad strategi för att flera år senare sätta dit Hamish och sedan få honom att bli kär i henne. Då blir hon ännu läskigare.[/spoiler] Hamish får nackhåren att resa sig på mig och jag har oerhört svårt för tanken på en man som påverkar (alla) kvinnor på det viset. Pete Weston är sinnebilden av en otäck polis, vilket eventuellt kan tyckas förklaras till slut, men jag kan ändå inte förstå varför det skulle vara nödvändigt. Ingen karaktär beter sig som någon jag kan relatera till.

Ungefär en tredjedel in i boken började jag fundera på en eventuell lösning och knappt halvvägs var jag säker. Jag hade rätt, vilket gör historien en aning för förutsägbar. Det gör nu ingenting för vägen till upplösningen är spännande ändå. Sista tredjedelen lästa jag mer eller mindre i en sittning och jag är nog ganska nöjd med slutet.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 4,5 och genomsnittet 3,66 (beräknat på 15 betyg).
Goodreads hade den 4,03 i genomsnitt (beräknat på 1 969 betyg).
Jag ger den 4,0
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Daisy i kedjor: Lottens bokblogg, Johannas deckarhörna och Bokhyllan.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. Den här ska jag läsa framöver, frågan är bara när..... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår precis... ;) Den väntade länge här också. För att inte tala om alla andra böcker jag vill läsa.

   Radera
 2. Å jag älskar Bolton så denna ska jag absolut läsa i framtiden. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker egentligen bättre om hennes böcker som inte handlar om Lacey Flint och denna är bra :)

   Radera
 3. Jag gillar också när spänningsromaner är skrivna i presens. Bolton är verkligen bra på miljöskildringar. Kommer köpa den här när den kommer i pocket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är nog ganska ovanliga, har jag förstått, men jag gillar verkligen här och nu-känslan i presens.

   Radera