tisdag 22 november 2016

Top Ten Tuesday: Böcker jag är tacksam för


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Thanksgiving freebie tell us what you are thankful for! Books you are thankful for!

Det här temat verkar ju komma varje år och även om jag nu vare sig är amerikan eller firar Thanksgiving så är det ju aldrig fel att fundera över saker man kan vara tacksam för. Dessvärre blir det ju lite svårt att inte upprepa sig, eftersom jag faktiskt är tacksam för ungefär samma saker hela tiden, så får jag väl försöka med en ny vinkling i år: böcker jag är glad för att jag har läst i år.

1. Färjan av Mats Strandberg. Inte för att den på något sätt är vare sig djup eller "fin" utan för att den faktiskt har fått mig att (börja) inse att det inte är vampyrer jag inte gillar. Det är dåliga böcker om vampyrer som är problemet. Färjan är briljant.
2. Människorna av Matt Haig. En helt fantastisk liten historia som alla borde läsa för att få lite distans till sig själva.
3. Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon. En författare som jag länge ratade eftersom jag inte gillar puttenuttigt och romantiskt. Jag hade fel.
4. Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand. Böcker som kallas roliga brukar jag välja bort eftersom jag sällan tycker att de är just roliga. Återigen hade jag fel.
5. Nattens cirkus av Erin Morgenstern. En bok som kanske egentligen inte borde ha passat mig, men att befinna sig i cirkusens värld var en väldigt märklig upplevelse. På ett bra sätt.
6. Och bergen svarade av Khaled Hosseini. Jag älskade Tusen strålande solar och borde verkligen ha kastat mig över den här boken, men efter att ha läst väldigt många dåliga recensioner så vågade jag inte. Ni hade fel.
7. Stöld av babian av Anna Karolina. Det här borde inte heller ha passat mig, varken språk, karaktärer eller innehåll. Jag blev nästan förälskad.
8. Enkel biljett till världens ände av Johan Frick. Jag tvekade länge innan jag tackade ja till denna. Orden noir och jazz fick mig att dra öronen åt mig. Det visade sig vara en oslagbar kombo.
9. Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George. Franskt och Frankrike har aldrig lockat mig därför kände jag mig aldrig riktigt sugen på den här boken. För första gången i mitt liv kände jag mig sugen på att åka till Frankrike och speciellt då att följa i Perdus fotspår. Eller kölvatten mer kanske.
10. Jellicoe Road av Melina Marchetta. Många var de som sa att den var krånglig och svår att komma in i. Jag var fast redan i prologen.

Det var faktiskt inte meningen från början, men jag anar ett tema här; böcker jag haft fel om. Så kan det bli och det får mig att bli ännu mer tacksam för att jag har läst dem.

6 kommentarer:

 1. Fast du hade ju fel åt rätt håll. Och då är det ju bra. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men vilken tur att jag läste ändå :)

   Radera
 2. Visst är det härligt när en ändå ger en bok en chans och det visar sig att en hade fel om den? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gäller att inte vara för envis. Jag har ju faktiskt haft fler (mer än) tio gånger i år :)

   Radera
 3. Jag har läst Färjan, The Night Circus och Jellicoe Road. Älsk på alla tre! Måste kolla upp några av de andra på din lista. Jag har The Humans av Matt Haig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matt Haigs bok är helt fantastisk. Läs!

   Radera