söndag 27 november 2016

En smakebit på søndag: Död och begraven

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från virkeligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Nu är äntligen advent här! Äntligen kommer alla lampor fram och det ser åtminstone lite ljusare ut. Härligt! Och i dag blir det också traditionsenligt glögg- och pepparkakspremiär. Mums. Annars hoppas jag på en bra läsdag, vilket inte alls är omöjligt eftersom sambon kommer att spendera ett par timmar tittandes på Zlatan i kväll. Det brukar betyda läsning för mig.

Jag skulle faktiskt inte ha något emot att läsa ut den bok jag håller på med nu, Död och begraven (Dead and buried) av Stephen Booth. Det är tolfte delen i serien om Ben Cooper och Diane Fry som springer runt där bland hedarna i Peak District. Jag vill inte påstå att boken är tråkig, men hälften av den (minst) är full av likadana vardagsbetraktelser och lokal information som smakebiten här nedanför. Det blir lite långsamt kanske...

Min smakebit är från sida 219.
Salutorg var alltid så kalla och blåsiga. Det var väl oundvikligt, tänkte Cooper - en öppen plats och gator som ledde dit från alla håll. På vintern stod torghandlare ofta och huttrade i tjocka ytterkläder och pälsmössa, som om de hade haft sina stånd på en trottoarmarknad i Moskva.
     Skyltfönstren runt torget i Edendale var fulla med affischer för stadens kampanj mot Tescos tilltänkta stormarknadsbygge. Sainsbury's hade en medelstor livsmedelsbutik här vid torget, men de flesta av de andra affärerna hörde inte till någon kedja.
     I stadshuset fanns fortfarande vigselrum och arkiv, men för tingshuset runt hörnet såg framtiden inte så lovande ut. Många domstolar lades ner, precis som polisstationerna, och centraliserades till större städer.

30 kommentarer:

 1. Visst är det trevligt med advent! Och alla ljusstakar och prydnader! Detta är en serie som jag har tänkt att jag ska läsa någon gång :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har mest olika lampor och inte så mycket prydnadssaker. Jag gillar ljuset när det är så här mörkt :)

   Det är en väldigt bra serie.

   Radera
 2. inser att jag nog inte läst något utav den här författaren. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde ju att alla hade läst honom och att hans böcker var väldigt populära, men det verkar faktiskt inte vara så när man tittar på Goodreads. Inte så många som har läst böckerna där.

   Radera
 3. Ukjent bok for meg. Koselig med advent! Jeg er på hytta i fjellet sammen med min mann. Snøen laver ned, vi sitter inne og fyrer i peisen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snö hade varit mysigt, men vi har haft runt 10 plusgrader ett tag nu så det är kanske inte så troligt. Även om det just nu har blivit lite kallare :)

   Radera
 4. Tack för smakbiten. Att få upp adventssakerna blir kvällens projekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi fixade allt redan i lördags, så allt var redo igår :)

   Radera
 5. Läst några böcker i den här serien men läste en som var alldeles för ruggig för mig och inte blev utläst. Efter det hamnade serien på vänt, men den här smakbiten lockar lite ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, en som var för ruggig?! Jag kan inte ens föreställa mig vilken det kan ha varit, de är ju generellt sett väldigt snälla.

   Radera
 6. Det kan bli for mye beskrivelser i bøker. Det er ikke så interessant å høre om tinghuset for eksempel. Uten at det har direkte betydning for historien :-) Ha en riktig fin første søndag i advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite typiskt hans böcker, att man får veta allt om nästan allting. Ibland är det intressant och ibland blir det bara långsamt och tråkigt.

   Radera
 7. Tror inte jag läst någon bok av Booth.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker de är bra och de håller en hyfsat hög nivå, även om jag börjar tycka att han är en varannanboksförfattare :)

   Radera
 8. Tack för smakbiten. Detta är en författare som jag funderar på att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag nog faktiskt, böckerna är bra.

   Radera
 9. Tack för smakbiten. Inte provat läsa något av Booth, ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska långsamma, stillsamma och snälla deckare.

   Radera
 10. Har fått upp några stjärnor här hemma med, men det är nog så juligt som det blir för mig i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju mest glad i saker som lyser den här årstiden så det är mest sådana saker som kommer fram här :)

   Radera
 11. Tack för smakbiten! Har inte läst något av den författaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker böckerna är bra, en ganska jämn nivå.

   Radera
 12. Beskrivningar av allt och inget kan bli tråkiga i längden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stephen Booth är mästare på beskrivningar.

   Radera
 13. Blev nyfiken på boken. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genomgående hög standard är det på alla böckerna i serien, även om en del innehåller på tok för mycket beskrivningar av ovidkommande saker.

   Radera