tisdag 29 november 2016

Top Ten Tuesday: Julklappstips


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Holiday Gift Guide freebie ten books to buy the YA lover in your life, 10 books to buy for your dad, etc.

Det här var ett svårt tema. Jag funderade länge, men var tidigt inne på avdelningen skräck. Det blev inte riktigt så. I stället blev det kombon bok/film av Stephen King. Temat blev egentligen inte speciellt mycket lättare, jag hade kunnat fortsätta väldigt mycket längre än tio stycken. Detta är bara en bråkdel av hans bra böcker som har blivit minst lika bra filmer.

Julklappstips till den som vill bekanta sig mer med Stephen King alltså och det är inte bara skräck. Köp både bok och film!

1. Nyckeln till frihet är egentligen bara en novell, men den har blivit en av de bästa filmer som någonsin har gjorts. Den har ingenting med skräck att göra.
2. Den gröna milen är en helt fantastisk bok och film. Inte heller denna har någonting med skräck att göra.
3. Stand by me är också bara en novell, men även den en otroligt bra film och inte heller den har något med skräck att göra.
4. Pestens tid är den bästa bok jag någonsin har läst. Den blev ingen film, men väl en miniserie. Vad jag kommer ihåg så är det mer fantasy än skräck.
5. The Shining är en av de otäckaste böcker jag har läst och en av de otäckaste filmer jag har sett (gamla versionen) Det här är skräck.
6. Lida kan nog tävla med The Shining rent psykologiskt. Den är makaber.
7. Dolores Claiborne är speciell. Dolores berättar vad som egentligen hände den där dagen för trettio år sedan under den stora solförmörkelsen. Absolut inte skräck.
8. Dead Zone har en speciell plats i mitt hjärta. Den var den första King-bok jag läste. Är lite osäker på hur jag skulle genrebestämma den, men förmodligen inte skräck.
9. Langoljärerna är läskig. Det är antingen en väldigt lång novell eller en väldigt tunn roman. Detta är skräck.
10. Christine verkar jag vara ganska ensam om att fullkomligt älska. Både bok och film. Skräck när den är som bäst.

10 kommentarer:

 1. Några jag läst. Och sett! Nyckeln till frihet är ju en klassiker som film, tror inte alla vet att det är Stephen King

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, många tror ju att King bara skriver skräck, men faktum är att han nog egentligen är som bäst när han inte gör det.

   Radera
 2. Här har jag faktiskt läst alla på listan :O Undrar när det hände sist... Däremot har jag inte sett alla filmatiseringar. Mest sugen är jag på att se filmatiseringen av Christine.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju väldigt längesedan jag såg Christine, men jag gillade den då i alla fall :)

   Radera
 3. Min sambo såg Pestens tid-serien och sa att den inte var något vidare. Boken däremot! Den är förstås ganska mastig, men för mig var det som en extra julklapp när jag fick tag på den oförkortade versionen och fick läsa *mer* när jag läste om! :-) (Den kom alltså ut förkortad först.)

  Oläst i hyllan: Den gröna milen.
  Osäker: Langoljärerna - vad heter den på engelska, alt. vad handlar den om?
  Håller inte riktigt med: Lida är jag inte speciellt förtjust i, själva historien alltså. Kathy Bates är ju fantastisk, som alltid. Byt ut den mot Det (min favorit, kanske för att den är min första?) Miniserien är helt ok, speciellt Tim Curry! Det ska bli intressant att se nya versionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, TV-serien Pestens tid är inte jättebra, men jag tycker nog inte att den är riktigt usel heller. OK skulle jag nog kalla den :) Boken däremot är ju helt fantastisk.

   Langoljärerna heter The Langoliers på engelska och den finns i novellsamlingen Mardrömmar. Den handlar om ett flygplan där nästan alla försvinner under flygningen, bara elva är kvar. En av dem är en pilot så han landar planet och det är då det otäcka börjar :) Den ligger nog väldigt nära mina egna mardrömmar tror jag :)

   Jag funderade på att ta med Det, men det enda jag egentligen minns av den är antiklimaxen i slutet. Jag blev så otroligt besviken. Kanske är det dumt att bara tänka på det för resten älskade jag ju :)

   Den gröna milen måste du läsa, den är helt fantastisk.

   Radera
 4. Att Nyckeln till frihet är helt bäst som film kan jag verkligen instämma i. Hade turen att få se den på bio här i början av hösten och den passar ju så bra för det formatet. Dolores-filmen gillar jag också skarpt.
  Och The Shining är något av det värsta jag läst (jag som inte heller gärna läser skräck). Den introducerade jag förresten för andra halvan i somras då han tyvärr har vissa filmklassikerluckor - men jag gör vad jag kan för att täppa till dem ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyckeln till frihet är en av de bästa filmer jag har sett. Om jag inte minns alldeles fel så köpte jag den för ett tag sedan för att kunna se den igen :) Dolores Claiborne passar nästan också bättre som film, eller i alla fall lika bra. The Shining ja, otäck både som bok och film, men så bra :)

   Radera
 5. Kan bara hålla med dig om din lista. Jag tänker ofta på Stand By Me och Den gröna milen. Har sett alla filmerna och läst böckerna( tror ja) utom Dead Zone.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det lite konstigt att King egentligen är som bäst när han skriver annat än skräck :)

   Radera