måndag 8 januari 2018

Film: American Made

Titel: American Made
Originaltitel: American Made
Genre: Action
Regissör: Doug Liman
Manus: Gary Spinelli
Skådespelare: Tom Cruise, Domnhall Gleeson, Sarah Wright, Caleb Landry Jones, Alejandro Edda
Utgivningsår: 2017
Produktionsland: USA
Längd: 115 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 22 december 2017
Handling
Filmen är baserad på den osannolika berättelsen om Barry Seal, en livsnjutande pilot som oväntat rekryteras av CIA för att leda en av de största hemliga operationerna i USA:s historia.

Min kommentar
Jag hade nog egentligen ingen aning om vad den här filmen handlade om när jag köpte den. Tom Cruise är ju lite av en auto-buy så efter att snabbt ha kollat betyget på IMDb så hamnade den i min elektroniska varukorg utan närmare undersökning.

Min förvåning kom som ett brev på posten (kan man ens säga så längre?) när det visade sig att filmen är baserad på den sanna historien om Barry Seal. Det är dock ingen biografi, mycket är ändrat, men det gör inget. Speciellt inte om man inte känner till den sanna versionen. Allt detta upptäcker jag först när filmen är slut och jag känner mig tvungen att googla lite för att få reda på mer. För mig, som har sett två säsonger av TV-serien Narcos, så är den här filmen kanske lite extra spännande, eftersom den knyter ihop den säcken lite.

Tompa är som vanligt bra och han fortsätter tydligen att göra sina egna hårresande stunts. En imponerande insats av en man på dryga 50 (något annat som är imponerande är att han inte ser en dag äldre ut än när han gjorde Top Gun). Jag kände ju inte till historien om Barry Seal innan jag såg filmen, men efter att ha läst på lite så förstår jag att Tom Cruise har lagt till lite väl mycket av sig själv i rollfiguren Barry Seal. Tydligen var han inte ett dugg sympatisk i verkligheten. Eller charmig.

Filmen är både spännande och rolig, vilket brukar mynna ut i höga betyg från mig. Så även här. Den amerikanska politiken och dubbelmoralen får sig en rejäl känga, vilket väl måste räknas som en bonus. Detta är helt enkelt bra underhållning.

Det är en osannolik och fantastisk historia och det verkar helt otroligt att det har hänt i verkligheten. Men faktum är att även den sanna historien är helt utflippad.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 225 betyg).
IMDb hade den 7,2 i genomsnitt (beräknat på 57 388 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

6 kommentarer:

 1. Å, du har sett den här filmen! Jag har sett trailers och blivit så sugen på att se filmen, men jag måste ha glömt bort den. Jag gillar också filmer med Tom Cruise, man kan nästan alltid räkna med att de är charmiga och spännande, en bra kombination :) Nu måste jag klicka hem den här, och så skall jag läsa om bakgrunden under tiden jag väntar på den. Narcos har jag för övrigt också missat, den serien skall jag också kolla upp. Tack för alla tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, du har mycket bra att se :) Narcos är en riktigt bra serie och American Made är en bra film. Jag vet inte om det är en fördel att känna till den sanna historien innan man ser filmen, men det är fullt möjligt :)

   Radera
 2. Nu är ju inte Tom Cruise auto-buy hos oss men det känns ändå som en film jag möjligen kunde tänka mig att se...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va, menar du att vi har flera olikheter? Jag tror filmen är bra även om man inte är svag för Tom Cruise :)

   Radera
 3. Åh, den här vill jag se :)

  SvaraRadera