fredag 5 januari 2018

Helgfrågan v 1 (4 - 7 januari)

Helgen närmar sig med stormsteg och då är det så klart tid för Mias Helgfrågan. Det är en bra start.

Veckans fråga är: Hur tänker du ditt nya bokår? Har du satt upp hur många böcker du ska läsa i år? Vilka utmaningar ska du delta i?

Jag har naturligtvis en hel del planer, annars vore ju inte jag jag. Antalet böcker håller jag nere lite, jag vill verkligen inte bli stressad av läsningen. När det gäller utmaningar så ja, det är några stycken.

Boktolvan - läsa tolv nya författare
Finish That Series Challenge - läsa klart sex serier (19 böcker)
Vi möts igen - läsa sex författare som jag gillade efter att ha läst en bok av dem
Sist på serien? - börja läsa sex serier som "alla andra" har läst

Och så funderar jag på årets Kaosutmaning också 😀

Mitt stående mål, som jag har varenda år är att inte köpa fler böcker än vad jag läser. Någon gång måste det ju funka 😕

Bonusfråga: Något du tänker ändra på för egen del nu när det är nytt år?

Redan för ca 40 år sedan kom jag fram till att det där med nyårslöften inte fungerar. Jag lovar ingenting vid årsskiftet. Ska det till stora personliga förändringar så gör jag det en annan tid på året.

32 kommentarer:

 1. Håller med, nyårslöften tenderar att rinna ut i sanden. Men blir de av lite grand är det ofta ändå bättre än inte alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, om man inte väljer att se det som ett misslyckande. Som jag gör :)

   Radera
 2. Jag har också skippat nyårslöften. Blir bara besviken på mig själv...

  SvaraRadera
 3. jag har blivit duktig på att låna på biblioteket :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu vore det bara dumt av mig att låna på biblioteket, eftersom jag har så otroligt många egna böcker som jag vill läsa.

   Radera
 4. Gud nej, nyårlöften är livsfarliga. Det enda som fungerar är att göra lite mer av något en redan gör.

  SvaraRadera
 5. Jag funderade på att ha någon form av serieutmaning, för det är något som jag dålig på att avsluta. Men det här året får det bli som det blir med serier. Kanske nästa år... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt hopplös på att avsluta serier och jag vet inte hur många oavslutade jag hade innan jag började med den utmaningen. Nu börjat det i alla fall kännas mer hanterbart :)

   Radera
 6. Haha jag försöker också att inte köpa hem fler böcker än jag hinner läsa, iår är kanske det året som det lyckas :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon gång borde det ju faktiskt fungera :)

   Radera
 7. Boktolvan skall även jag köra i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen är det en ganska onödig utmaning för mig, jag läser väldigt många nya författare varje år. Men den är så trevlig att jag inte vill sluta med den :)

   Radera
 8. Kaosutmaningen är rolig. Insett att det är sjätte året på raken som jag kör den ;) skönt med en utmaning där en bara kan läsa det en läser, och kunna pricka av utan alltför stora ansträngningar, i alla fall har det varit så hittills ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns att jag hade svårt att komma ihåg att pricka av böcker på listan, just för att det inte känns som en "riktig" utmaning :)

   Radera
 9. Håller inte heller på med nyårslöften. Jag gör så gott jag kan med det mesta. Har taggat dig i en enkät inne hos mig om du har tid och lust :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyårslöften finns bara för att få folk att må dåligt på grund av dåligt samvete :) Ska försöka hinna med taggen nu i helgen. Tack!

   Radera
 10. Kaosutmaningen är kul men det tycker jag om många utmaningar. betraktar dem inte som ett måste alls

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, mina utmaningar känns inte som ett måste. Jag har dem för att komma ihåg vad jag vill läsa :)

   Radera
 11. Mycket på gång, lycka till med allt! :)

  SvaraRadera
 12. Jag gillar speciellt hur du tänker när du har både en utmaning att avsluta serier och så en att påbörja serier. Ingen risk att bli utan läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att ha kört den där avsluta-serierutmaningen i några år så kändes risken att bli utan serier överhängande, så det var bara att åtgärda :)

   Radera
 13. Håller med om att nyårslöften inte brukar fungera så jag lovar ingenting numera, bara hoppas.

  SvaraRadera
 14. Jag brukar smida planer någon gång i augusti i samband med skolstarten, det känns nästan mer som året börjar då än i januari. Men i slutet av 2017 bestämde jag mig faktiskt för en del förändringar. Jag tror att sorg och ilska satte igång sådana tankar, trots att det handlade om helt olika saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland behövs det en katalysator för att man ska börja ändra på saker. Ofta är det nog i alla fall bra att inte ändra på för mycket samtidigt. Eller som när jag slutade röka, det passade jag på att göra när jag började ett nytt jobb. Där fanns inga rutiner, ingenting som påminde om rökning :)

   Radera
 15. Jag har också sänkt målet för antalet lästa böcker, tänka sig jag har också 60 böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror 60 är ett bra antal. Jämn och bra och så är det lätt att hålla koll på om man ligger i fas. Det är "bara" att läsa fem i månaden :)

   Radera
 16. Jag försöker komma på om jag har några oavslutade serier jag VILL avsluta och kommer bara på Ferrante, men jag vet inte om jag vill ha som mål att klämma alla tre i år.

  Du har Mhairi McFarlane och Douglas Kennedy att se fram emot i två av dina andra utmaningar! Längesen jag läste Kennedy nu, men jag har för mig att jag läste och gillade flera av hans böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag följer så många serier att det nästan har blivit ohanterligt och av någon anledning så läser jag en eller kanske två delar, köper på mig resten och glömmer av dem :)

   Douglas Kennedy har jag bara läst en bok av och jag gillade den, vill ju gärna läsa mer då :)

   Radera