måndag 29 januari 2018

Film: Fyren mellan haven (2016)

Titel: Fyren mellan haven
Originaltitel: The Light Between Oceans
Genre: Drama
Regissör: Derek Cianfrance
Manus: Derek Cianfrance, M.L. Stedman (bok)
Skådespelare: Michael Fassbender, Alicia Vikander, Rachel Weisz, Florence Clery, Jack Thompson
Utgivningsår: 2016
Produktionsland: Storbritannien | Nya Zeeland | USA
Längd: 133 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 12 december 2018
Handling
Fyrvaktaren Tom Sherbourne och hans hustru Isabel lever ett stillsamt och harmoniskt liv på en karg ö utanför Australiens kust. Men den perfekta ytan börjar spricka i kanterna när det visar sig att Isabel inte kan få barn. En dag hittar de en död man och ett ensamt, gråtande spädbarn i en livbåt som blivit uppspolad på stranden. Dilemmat som paret ställs inför kommer att ge eko långt ifrån ön – och helt skaka om såväl deras som en komplett främlings liv, i denna passionerade berättelse om kärlek, hopp och ett ödesdigert val.

Min kommentar
Ett tag funderade jag på att läsa den här boken, men sedan fick jag veta att den skulle bli film. Med Alicia Vikander. Då bestämde jag mig för att vänta på filmen. I stället. Vi försöker ju ändå se allt hon gör.

Det finns väldigt mycket jag skulle kunna säga om den här filmen, men det är nog omöjligt för mig att få fram de rätta orden. Jag tyckte det började väldigt lovande, men det som görs från början är bara felfelfel och kan aldrig någonsin bli rätt. Det som störde mig allra mest och faktiskt gjorde mig arg på riktigt är att ingen av de här människorna ens verkade reflektera över var barnets mamma var någonstans. Här tappar filmen det mesta av min sympati.

Resten av filmen görs bara fler och fler fel, alla som överhuvudtaget kan göras, men det finns inget rätt som kan fixa till det första kardinalfelet. Det är melodramatiskt, sentimentalt och lite svulstigt, vilket gör det väldigt svårt för mig att bli riktigt berörd. Däremot blir jag väldigt ledsen för det här stackarns barnets skull.

Jag brukar verkligen gilla allt som Alicia Vikander gör, men här har jag svårt att förmå mig att tycka att hon är bra. Förmodligen bara på grund av att jag tycker så hjärtligt illa om hennes rollfigur. Michael Fassbender är den som är bäst i mina ögon, han är inte överdramatisk på något sätt.

Filmen är väldigt snyggt filmad och miljöerna är fantastiska. Den är inte dålig på något sätt, det är bara att det blir för mycket. Och så är den på tok för lång. Över två timmar håller den inte för och slutet är onödigt utdraget, det blir mest samma sak flera gånger.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 449 betyg).
IMDb hade den 7,2 i genomsnitt (beräknat på 36 196 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

6 kommentarer:

 1. Hm, och jag som har haft höga förhoppningar på den här som faktiskt bara ligger och väntar på att jag ska se den här hemma! Nu blev jag lite mindre sugen.. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppades en del på denna också, men jag blev så otroligt irriterad på vad de gjorde så jag kunde liksom inte tycka om :)

   Radera
 2. Boken var ju en av de bästa jag läste förra året, så jag har ju funderat på att se filmen. Får nog fundera ett varv till ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du gillade boken så gillar du säkert filmen också. Det är bara jag som inte klarar människor som tror sig ha rätt att göra vad som helst, för att de vill :)

   Radera
 3. Jag tyckte filmen nästan var bättre än boken, men det är jag rätt ensam om. Jag är nog inte mycket för sentimentala böcker, funkar bättre på film för mig. Jag förstod mig inte på personerna i boken heller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sentimentalitet hör inte till mina favoritkänslor heller och även för mig funkar det oftast bättre på film, men jag var så arg på Vikanders karaktär att jag inte ens klarade att tycka om henne :)

   Radera