onsdag 23 oktober 2019

"Sexstrejken" av Åsa Hellberg

Författare: Åsa Hellberg
Titel: Sexstrejken
Genre: Drama
Antal sidor: 243
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: (original) 2019 (min) 2019
Format: Danskt band
Källa: Bokhyllan
Utläst: 20 september 2019
Första meningen: Det hade varit en vanlig dag, så här långt.

Baksidetext
Majken har fått nog.

Nog av att bli kallad hora i skåphallen, i korridoren, i matsalen, nog av anonyma dickpics. Nog av att de schysta killarna håller käften när tjejerna trakasseras. När hon tillsammans med den blyga Vilda och skolans drömtjej Belle utlyser en sexstrejk blir det upptakten till något som ingen kunnat förutse.Hade de strejkat om de hade vetat vilka krafter som skulle utlösas av att säga nej till sex? Hade de strejkat om de vetat priset de skulle få betala?

Min kommentar
Jag har i stort sett slutat be om recensionsexemplar (har alldeles för många olästa i hyllan) och då har också överraskningspaketen minskat i antal. Speciellt från de förlag som ger ut ungdomsböcker. Därför blev jag väldigt överraskad när Sexstrejken plötsligt dök upp. Jag har väldigt svårt för ensidiga brandtal, vilket jag naturligtvis dömde den här boken som, så därför kände jag mig inte särskilt nyfiken på den. När jag behövde något hyfsat snabbläst så tänkte jag att man kanske skulle ge den en chans. Jag har ju ändå gillat en av författarens andra böcker.

Nu är jag helt fel målgrupp (är långt över ungdom) och jag kan överhuvudtaget inte känna igen mig i det som händer, men jag vore ju både blind och döv om jag inte hade hört talas om det som händer i de svenska skolorna nu. Jag har till och med hört småpojkarna på gården här utanför skrika hora efter flickorna. Det här ser jag enbart som de vuxnas fel, barn gör inte som du säger, de gör som du gör. Nog sagt om detta.

Jag gillar att de tre huvudpersonerna är så olika varandra, men ändå blir bästa vänner. Det är bra när man kompletterar varandra. Majken är den jag tycker minst om, hennes inställning är en som jag inte klarar. Hon vill inte lösa killarnas problem (hur de "snälla" ska få de "elaka" att sluta kalla tjejer olika hemskheter), men hon förväntar sig att killarna ska lösa tjejernas problem. Jag hade definitivt föredragit ett samarbete här. Det här är inte bara det ena könets problem. Och nej, det räcker inte att bara kalla sig feminist (ett märkligt ord för övrigt, ett som fortfarande utgår från ett kön). Vilda är nog en ganska vanlig sorts tonåring och jag blir så ledsen när hon låter andra definiera henne. Det är bara jag som bestämmer vem jag är.

Det var ju ett bra tag sedan jag var ung, men jag minns det där att man tyckte att allt var så enkelt. Allt var liksom svart eller vitt, antingen eller. Tyvärr är det ju sällan så enkelt och man ska inte vara för snabb med att döma andra. Det finns inga ursäkter för att bete sig som ett svin, men det kan finnas förklaringar. Det finns så klart en hel del klyschor här och det är skrivet på att lättsmält och lättillgängligt sätt, men om man skalar bort det så vibrerar det av allvar. Det går också kanske lite väl snabbt och lätt mot slutet.

Man kan tycka vad man vill om idén att starta en sexstrejk, men förmodligen behövs det något lika drastiskt för att få något att hända. Sexstrejken presenterar inga lösningar eller förklaringar, men boken är ett ypperligt diskussionsunderlag. Jag tycker det behövs fler böcker om tjejer/kvinnor som stöttar tjejer/kvinnor.

Goodreads hade den 3,12 i genomsnitt (beräknat 26 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Sexstrejken: Bokstunder, Tusen sidor och Prickiga Paula och böckerna.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jag gillade den, men jag är ju fel målgrupp...

   Radera
 2. Den blev jag nyfiken på! Har läst en bok av henne helt nyligen och gillade ju den verkligen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker hon skriver bra och det här är ett intressant tema. Även om jag själv inte är i den åldern :)

   Radera