lördag 26 oktober 2019

"Vindens skugga" av Carlos Ruiz Zafón

Författare: Carlos Ruiz Zafón
Titel: Vindens skugga
Genre: Drama
Antal sidor: 479
Originalspråk: Spanska
Originaltitel: La Sombra del Viento
Översättare: Yvonne Blank
Serie: De bortglömda böckernas gravkammare 1
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: (original) 2001 (min) 2012
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 27 september 2019
Första meningen: Jag minns fortfarande den där gryningen när pappa första gången tog mig med till De bortglömda böckernas gravkammare.

Baksidetext
Daniel Sempere är 10 år när hans pappa tar honom med till De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad. Där finner han romanen Vindens skugga av den bortglömde författaren Julián Carax, läser den under en natt och blir fullkomligt besatt av den och av dess mystiske författare. Sökandet efter svaren på alla gåtor som omger boken och dess författare kommer att prägla Daniels liv för all framtid.

Varför har någon ansträngt sig så för att sopa igen alla spår efter Julián Carax? Varför bevakar den sadistiske kommissarien Fumero varje steg Daniel tar? Varför börjar Daniels eget liv alltmer påminna om Julián Carax?

När Daniel till slut finner både kärleken och svaren på alla gåtor har läsaren fått ta del av en totalt uppslukande berättelse, lika gäckande gåtfull, romantisk, mystisk och lockande som det labyrintiska gatunätet i Barcelonas gamla stad.

Min kommentar
Den här boken har tokhyllats och det har känts som att precis alla älskar den. Ända sedan jag köpte Vindens skugga så har jag föreställt mig att jag skulle läsa den i Barcelona. Så blev det tyvärr inte, men jag befann mig i alla fall i Spanien under läsningen. Det är ju alltid lite jobbigt att läsa en bok som det förväntas så mycket av, men jag har varit lite, lite tveksam. Många har nämligen nämnt detaljer om den som jag har tänkt att jag inte uppskattar speciellt mycket.

Jag har ju då aldrig varit i Barcelona så jag har svårt att se miljön framför mig, men jag gillar den. Det kan dock bli lite detaljerat ibland. Det jag gillar allra mest är tanken på en gravkammare för bortglömda böcker. Där skulle jag kunna tänka mig att vandra runt ett bra tag.

Vindens skugga börjar väldigt bra och intressant. Kärleken till böcker genomsyrar allt. Jag tänker att det här nog kan gå bra, trots att jag läser pocketupplagan där texten är så pytteliten att bara det gör boken jobbig att läsa. Tyvärr tappar jag snart intresset och jag blir nästan uttråkad ibland. Det är segt och nästan lite långrandigt när precis allt förklaras. Känslan av korvstoppning är stark. Jag läser och läser, men kommer liksom ingenstans. Ofta är det lite småroligt, men dialogen urartar snabbt till något som liknar buskis. Den där mystiken och stämningen som så många har pratat om upplevde jag aldrig. Jag tyckte det var ganska förutsägbart.

Karaktärerna är ganska tråkiga, de försvinner i allt ordbajseri, och jag blir aldrig riktigt intresserad av de här människoödena. Den jag tycker bäst om är Daniels pappa, men han har inte någon särskilt stor roll. Det är klyschigt, melodramatiskt och tillkrånglat, personernas agerande känns konstruerat och det är massor av romantiskt tjafs (nej, jag gillar inte romantik).

Jag förväntade mig inte att tycka lika mycket om Vindens skugga som så många andra har gjort, men jag trodde nog att den skulle passa mig lite bättre än så här. Mitt största problem med den är nog att den är otroligt pratig, minst hundra sidor hade kunnat ha tagits bort. Det blir nog inte en bok som jag kommer att bära med mig. En vecka efter jag läst ut den kommer jag knappt ihåg vad den handlar om.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,26 i genomsnitt (beräknat 401 006 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Vindens skugga: booksessed, Avantgardet och Bokdamen.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

2 kommentarer:

  1. Jag har läst en annan av honom, och blev liksom inte lockad att prova den här också. Nu ännu mindre...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en till av hans böcker i hyllan, Marina, men den är mer ungdomsbok tror jag. Någon gång ska jag väl läsa den, men jag känner mig inte speciellt sugen.

      Radera