söndag 27 oktober 2019

Smakebit på søndag: Syndabocken

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Den här helgen skulle gå i lugnets tecken. Det har den visserligen gjort, men inte alls som jag hade tänkt mig. I mitten av veckan blev jag förkyld och har inte orkat någonting i stort sett sedan dess. Igår tappade jag dessutom rösten, vilket är gräsligt jobbigt. Det är en förfärlig tur att jag råkade se att Grey's anatomy finns på Viaplay. De fjorton första säsongerna. Så mycket jag har glömt...

Jag är egentligen klar med den planerade läsningen för oktober och jag bestämde mig för att tjuvstarta på novembers böcker. Syndabocken av Sofie Sarenbrant stod överst på den listan så den fick det bli. Förmodligen kommer jag att läsa ut den innan november börjar, men vad gör väl det? Det är inte som att jag har någon brist på böcker jag vill läsa...

Det var svårt att hitta en bra och spännande smakebit, som inte sa för mycket, så jag fick ta en från början, från sida 17:
    Vad finns det för flyktvägar? Balkongen.
    Problemet är att vägen dit är blockerad av den mörka silhuetten. Rösten låter alltmer upprörd, och Gervase kan inte tänka klart. Det fyllda kuvertet ligger i säkert förvar i ryggsäcken, så nattens stöt behöver inte sluta i fullständig misär. Men om han inte tar sig härifrån...
    Tiden står stilla.
    Han föreställer sig sin fars besvikna blick. Föraktet. Inte ens ett enkelt villainbrott klarade den värdelöse pojken av.
    Gervase rör sig framåt trots att varningssignalerna ljuder. Aldrig stanna upp. Först nu ser han att människan mittemot honom håller något i handen.
    Men han måste ta sig förbi.
    Det får bära eller brista.

24 kommentarer:

 1. Det känns säkert fint att liga före sin planering!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inte fel, det ger en del valfrihet :)

   Radera
 2. fly genom balkongen låter läskigt, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han var bara på andra våningen så det var inte så farligt.

   Radera
 3. Tack för smakbiten. Länge sedan jag läste något av henne.
  Jag funderade häromdagen på att börja se om Greys, men har den bara på dvd.
  Krya på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har många gånger funderat på att köpa hela Grey's anatomy-boxen, men den är ju liksom inte slut än. Därför blev jag så glad när jag hittade den på Viaplay.

   Det mesta av förkylningen är borta nu, åtminstone känns det så när jag jämför med igår. Rösten har dock inte kommit tillbaka än.

   Radera
 4. Krya på deg! Det høres fælt ut å være så forkjølet at du mister stemmen. Jeg håper du blir mye bedre veldig fort, og at du har en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det har hänt ganska ofta nu de senaste tjugo åren, att förkylningen sätter sig på stämbanden. Det är bara till att vara tyst :)

   Radera
 5. Oj, du har sån ordning och reda och planering! Jag bara famlar efter det ena och det andra, blir i snitt 1-2 böcker i veckan, men jag vill variera mig bland gammalt och nytt. Tack för smakbit, inte min genre. Trevlig söndag, hoppas förkylningen gett med sig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har provat den varianten också, men det slutade bara med att jag blev oerhört stressad när det var dags att välja ny bok. Speciellt om valet skulle ske på morgonen innan det var dags att ge sig iväg till jobbet :)

   Radera
 6. Jag undrar hur många som vet att ordet syndabock kommer från Tredje Mosebok ;) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fullt möjligt att jag visste det när jag var liten, men har ju gjort sin tid i söndagsskolan.

   Radera
 7. Tack för spännande smakbit! Krya på dig med förkylningen. Har tyvärr också råkat dit (som om det inte räckte med allt annat elände), hemsk förkylning. Man kan känna sig bättre någon dag, tro att det börjar ge med sig, för att dagen efter vara helt sänkt igen... måtte det ge med sig snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det här verkar vara en ovanligt segdragen förkylning, trots att den faktiskt hoppat över en del faser. Å andra sidan så har andra faser varit mycket längre. Hoppas vi snart blir friska :)

   Radera
 8. Tack för smakebiten, jag har faktiskt aldrig läst en Sarenbrant, även om hon konstant står på att läsa-listan. Krya på dig, innan de 14 säsongerna är över!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är bara på tredje säsongen än så jag hoppas verkligen att jag blir frisk innan jag hunnit se färdigt allt :)

   Radera
 9. Men stackars Gervase då, leva upp till pappas förväntningar på detta vis :( sa det ömhudade havsmonstret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just den biten gör väl att man kanske tycker synd om honom, men det rättfärdigar ju inte att stjäla från andra.

   Radera
 10. Tack för smakbiten! Jag har inte läst något av Sarenbrant. Jobbigt med förkylning och att tappa rösten, haft en sån omgång under hösten. Krya på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sarenbrants böcker är ofta väldigt snabblästa och hyfsat spännande. Det var lite läskigt att inte få fram ett ljud när man vaknade igår morse. Överraskande :)

   Radera
 11. det är verkligen förkylningstider nu. krya på dig och tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror alla på jobbet har varit sjuka nu, nästan rundgång.

   Radera
 12. Länge sen jag läste något av Sarenbrant. Jag tycker att hon skriver bra, även om deckare inte är min typ av genre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker Sarenbrant funkar bra, även om hon inte tillhör mina favoriter :)

   Radera