onsdag 29 april 2020

"Och sedan aldrig mer" av Cecilia Lindblad

Författare: Cecilia Lindblad
Titel: Och sedan aldrig mer
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 209
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Monica Blom 1
Förlag: Hoi Förlag
Utgivningsår: (original) 2015 (min) 2015
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 4 april 2020




Första meningen: Nina joggade sakta längs den smala stigen som ledde från kyrkan till stranden.

Baksidetext
För polisinspektör Monica Blom blir det en händelserik början på det nya jobbet när hon efter några år i Linköping flyttar tillbaka till sina gamla hemtrakter i södra Skåne. En man hittas död i en badhytt på stranden i Skanör. Kort därefter återfinns en kvinna mördad i sitt hem. Två fall som till en början verkar helt åtskilda men som visar sig ah kopplingar långt tillbaka i tiden. Medan Monica jobbar hårt både för att återknyta gamla kontakter och lösa sina första fall upptäcker hon att någon bevakar henne, och hon har sina misstankar om vem det är. Händelser i det förflutna påverkar de inblandade i utredningen, och Monica får all anledning att fundera på sitt beslut att flytta tillbaka.

Min kommentar
Och sedan aldrig mer såg jag en hel del av när den släpptes. Samtidigt som jag lockades av miljön så kände jag att den kanske inte skulle vara för mig. Det är ett tufft val för en boknörd. Till min stora glädje kom Ulrica till undsättning. Hon, liksom jag, är inflyttad till Skåne så hon förstod precis det här med att vilja läsa om sin (nya) miljö. Jag fick hennes exemplar. Det var några år sedan, men när det plötsligt var dags att göra ett besök i Skanör-Falsterbo i verkligheten så slog det mig att jag ju hade den här boken stående så den passade ju perfekt att ta med sig.

Jag hade aldrig varit i Skanör-Falsterbo innan det här besöket, vare sig i verkligheten eller litterärt, och det var riktigt kul att läsa boken på plats. Att gå på stigarna som karaktärerna går på, att inse att huvudpersonen står precis där jag själv stod för bara en kvart sedan. För den som varit här i sydligaste Skåne kommer det ju inte som en överraskning att miljön är fantastisk. För mig var det lite omtumlande att inse att det här fantastiska stället bara ligger 45 minuter från mitt hem.

Det är väldigt mycket dialog i Och sedan aldrig mer. Dialog är svårt att få naturlig, tycker jag. Här blir den för omfattande och ibland lite krystad. Språket känns lite korthugget. Ett flertal gånger får jag känslan av filmmanus, eller i alla fall att något snabbt måste pekas åt rätt håll.

Karaktärerna är förhållandevis få och de är tydliga, men ganska tunna. De har inte riktigt någon substans. Framför allt så är de vanliga människor, som vem som helst. Det gillar jag. Däremot beter de sig ibland väldigt underligt. Speciellt Monica ställer frågor till sina kollegor som känns... ja, bara för mycket och på tok för personliga. Det insinueras saker hela tiden, men det mesta blir liksom hängande i luften.

Mitt största problem med den här boken är ändå att det inte är någon egentlig utredning. Det handlar mest om lyckosamma gissningar och sammanträffanden. Poliserna känner på sig saker, de har inget som vare sig kan bevisa eller vederlägga, men de känner på sig. Det som händer känns inte förankrat i det som har hänt innan utan sker bara för att driva handlingen framåt.

Och sedan aldrig mer är föredömligt kort, oblodig och innehåller inga groteska detaljer, vilket är ganska skönt. Tyvärr är den inte heller speciellt spännande eller klurig. Jag känner mig lämnad med lite lösa trådar, men detta är ju första delen i en serie så den biten fixar sig säkert.

Hur ska jag då göra med den här serien? Ja, eftersom Skanör-Falsterbo direkt blev ett nytt favoritställe (i verkligheten) så gissar jag att jag kommer tillbaka dit. Då kan jag lätt tänka mig att läsa nästa del.

Goodreads hade den 2,70 i genomsnitt (beräknat på 30 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Och sedan aldrig mer: Bokomaten, Tankar från en samlares hjärna och Bokraden.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. Vad otroligt mycket böcker det finns som man aldrig hört talas om! Men den här tror jag inte jag kommer plocka upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade nog aldrig hört talas om denna heller, om det inte hade varit för var den utspelar sig 🙂

   Radera
 2. Har ju ingen relation alls till det området, men det brukar vara roligt att läsa böcker "på plats"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ger en extra liten krydda. Om du någonsin hamnar i Skanör-Falsterbo så har du ett tips på bok 😉

   Radera
 3. Jag tyckte den var superspännande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte det var rätt uppenbart vem som var skyldig, men den var lite lagom underhållande 🙂

   Radera